Genel seçimler öncesinde görevini müsteşarı Fahri Kasırga'ya devreden Adalet Bakanı Cemil Çiçek, halkın kendi başkanını seçmesi kadar doğal bir şey olmadığını belirterek, "Bunun aksini söyleyenler halkın seçmesinden rahatsızlık duyanlar olabilir. O perde arkasını söylemiyorlar, başka gerekçeler söylüyor da olabilirler" dedi.
Cemil Çicek, erken seçim kararı nedeniyle görevini Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'ya devretti. Devir-teslim töreninde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çiçek, genel seçimlerde milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki sandığın halk önüne getirilmesinin yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine, Anayasa'nın çeşitli merhale değişikliklerinden geçerek gerçekleştirildiğini söyledi. Bu merhaleler içinde yüce makamların yetkileri olduğunu ve o yetkilerin ne ölçüde ya da hangi sürede kullanılacağını bilmediği için bir tarih tespit etmenin zor olduğunu ifade eden Çiçek, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar sonucu meclis başkanı ve cumhurbaşkanı seçimi fiilen çok zorlaşmıştır, hatta imkansız hale gelmiştir" dedi.
Çiçek, Parlameto'nun çalışabilmesi, bazı makamlara yapılacak seçimlerin uzun süre askıda kalmaması için yeni bir çözümün bulunması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
"Bu yapılan son değişiklikle eskiden beri şikayet konusu olan genel seçimler 5 yıldan 4 yıla indirilecek. İkincisi ise daha evvel tartışılmış olan 5+5'in hayata geçirilmesidir. Pazar günü Fransa'da seçim yapıldı. Cumhurbaşkanını halk seçti. Dolayısıyla bu Anayasa hazırlanırken büyük ölçüde Fransa'daki tatbikattan istifade edildiğini herkes bilmektedir. Dolayısıyla, Fransa'da cumhurbaşkanını halk seçiyorsa Türkiye'de de her cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Türkiye'nin bir kısım tereddütlere kapılması, bir kısım endişeleri yaşaması hakikaten Türkiye açısından zaman zaman sıkıntı meydana getiriyor. Bunu da kökten çözebilmek için böyle bir değişiklik gündeme getirilmiştir."
'Bu iş aceleye geliyor' şeklinde eleştiriler olduğunu, ancak çeyrek asırdır cumhurbaşkanını halkın mı Parlamento'nun mu seçeceğinin tartışıldığını belirten Çiçek, "Her siyasetçinin arşivinde, çantasında dosyalar dolusu tartışmayla ilgili görüşler vardır. Eğer 'Bir konuyu 25 yıldır tartışmak azdır, yetersizdir' deniliyorsa; bilemiyorum hangi konuları ne kadar süre içinde bitirebiliriz? Ben siyasete başladığım günden beri bu konu hem doktrinde hem de siyasetçiler arasında tartışılmaktadır" dedi.
Daha önce bu tartışma gündeme geldiğinde gazetecilerin kendisine sordukları 'Avrupa Birliği ile ilgili reform paketleri yürürlüğe girdikten sonra İlerleme Raporu'nda seçim barajlarının düşürülmesiyle ilgili ifadelere' ilişkin soruları hatırlatan Çiçek, "Bende o zaman hayır, Türkiye'de barajların daha uzun süre düşürülmemesi lazım. Türkiye'nin istikrara ihtiyacı var. 90'lı yıllar istikrarsızlık nedeniyle kaybedilmiştir demiştim. Hatta yüzde 10 barajı bile Türkiye'de tek başına çoğunluğu sağlamaya yetmiyor. Türkiye arka arkaya kalp krizleri geçirdi. Bir gecede herkes servetinin yüzde 70'ini kaybetti. Türkiye tekrar IMF ile oturup iğneden ipliğe her şeyi yeni baştan ele aldı. Onun üzerine benim söylediğim ya yüzde 10 barajı kalacak hatta ilave tedbirler gerekebilir. Ya da başkanlık sistemine, yarı başkanlık sistemine gidersiniz. O zaman da bu tartışma 15-20 gün yapılmıştı. Yani bu Anayasa Paketi nerden çıktı, aniden geldi diye yazılar değerlendirmeler var. En az 25 yıldır Türkiye'de tartışılan bir
konudur. Kimin dağarcığında ne varsa onu söylemiştir. Düzenleme zannediyorum Türkiye'de yaşanabilecek başkaca sıkıntıları da ortadan kaldıracak bir husustur" şeklinde konuştu.
Cumhurun kendi başkanını seçmesi kadar da tabi bir şey olmadığını belirten Çiçek, "Bunun aksini söyleyenler halkın seçmesinden rahatsızlık duyanlar olabilir. O perde arkasını söylemiyorlar, başka gerekçeler söylüyor da olabilirler. Bu Anayasa değişikliğinin çok önemli bir reform olduğunu düşünüyorum" dedi.
Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklamasına rağmen resmi olarak buna ilişkin yazının TBMM Başkanlığı'na ulaşmadığının ve muhalefetin bunun taktik olduğunu düşündüğünün hatırlatılması üzerine ise Çiçek, "Kendi takdiridir. Çekildiğini açıkladığına göre, bugün veya yarın ilgili makama ulaşmış olur" dedi.