Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,0005
EURO
46,9497
IMKB
10.144,000
ALTIN
4.248,810
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"DEVLET TRAFİĞE CEZA VE VERGİ GÖZÜYLE BAKIYOR"
 DEVLET TRAFİĞE CEZA VE VERGİ GÖZÜYLE BAKIYOR
 
4806 araç sürücüsü üzerinde yapılan 8 aylık anket sonucunda %36 sının trafik hukuku, trafik bilgisi ve kültüründen tamamen yoksun oldukları ortaya çıktı.
 
7.1.2008 - 03:45

Karayolu Trafik Ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü Başkanı İhsan Memiş, devletin Trafiğe ceza ve vergi gözüyle bakmakta olduğunu oysa iyileştirici ve eğitici yanına hiç bakmakta olduğunu belirterek acı tabloyu gözler önüne serdi.

Memiş, Enstitü'nün resmi setisinde yaptığı açıklamada çok çarpıcı rakamlara ve görüşlere yer verdi işte od görüş ve tüyler ürperten rakkamlar "                     
   "Son 27 yılda (1980-2006) Türkiye deki trafik kazalarında resmi raporlara göre 137.409 kişi ölmüş ve 6.886.118 kişide yaralanmıştır. Yaralananlarında daha sonra ortalama % 5'i yollarda, hastanelerde, evlerinde ölmektedir. Türkiye de olay sonrası yaralananların 30 gün takibi yapılmadığından, daha sonra ölenler resmi istatistiklere yansımamaktadır. Ayrıca trafikte yılda 100 lerce vurup kaçanlar olmaktadır. Bunlarında çoğu faili meçhul olmaktadır..Bunları da dahil edersek can kayıplarımız 274.000 kişiyi çok geçmektedir..  Ölen ve yaralanan bu kitlelerin 2/5' i, (0-14) yaş gurubu çocuklardır. Dünya Sağlık Örgütünce trafikteki insanlara yönelik tehdit-risk sıralama ortalaması 9.sırada olup, geri kalmış ülkelerde bu tehdidin 3.sıraya kadar yükselebileceği vurgulanmaktadır. Ancak, Türkiye'de bu cana ve mala yönelik tehdit 1. sıraya yükselmiştir. Yani Türkiye de ortalama her 7 kişiden bir kişi trafik kazasında ya ölmüş veya yaralanmıştır. Yaralılarında en az % 5'i daimi sakatlık ve % 15 İ de geçici sakatlık yaşamakta ve aileler yıllarca hukuki, ekonomik ve psikolojik mağduriyet yaşamaktadır.
      Trafik, canlı bir hayat olup, yaya, yolcu ve sürücü olarak herkesin tüm hayatını 24 saat düzenlemektedir. Bu düzenlemenin ve bilinçlenmenin birinci derecede yapılmaması  halinde de insan hayatına aşırı bir tehdit oluşturmaktadır. Trafik bu derinliği ile teorik değil, daha çok uygulamadır. Resmi değil,  daha çok  sivildir. Ancak, Türkiye de trafik 84 yıldan beri DEVLETLEŞTİRİLMİŞ , sivil hayata ve onun örgütlenmesine  destek ve imkan  verilmemiş, bilinçlendirme yapılmamıştır. Enstitümüzün 4806 araç sürücüsü üzerinde yapmış olduğu 8 aylık anket sonucunda %36 sının trafik hukuku, trafik bilgisi ve kültüründen  tamamen yoksun oldukları ortaya çıkmıştır. Bunların olabilmemesi için yıllık bütçesine (1 YTL) dahi konulmamıştır. Hep vergi-ceza mantığından bakılmıştır. Trafikte kamuda bilhassa İçişleri Bakanlığında  meslekte daimi  ihtisaslaşmaya-uzmanlaşmaya ve  kadroya gidilmemiş, sürekli başka branşlarla değiştirilmektedir. Trafik ve yol güvenliğinde yetkiler birçok kamu ve üniversite  kuruluşuna gereksiz yere  bölünmüştür. Yani icraat yapanlardan çok yapmayanların zaman israfı ile mevcut kurul devam  etmektedir. Çözüm üretmekten çok bürokrasi ve yetersizlik üretir hale gelmişlerdir.   Temelden  (0-14) yaş gurubuna  trafik bilinçlenmesini verecek kadrolu öğretmenlerimiz dahi yoktur. Karayollarında çok şeritli bölünmüş yolların yapımı 50 yıl gecikirken, ortalama yaz ve kış şartlarında yol hataları %5-%10 arasında olması gerekmektedir. Ancak, resmi raporlarda %1 ila  0,5 olarak gösterilmeye devam edilmektedir. Kaza yerine ambulans gönderme  Türkiye  ortalaması en iyimser yaklaşımla (köy+kent ortalaması)  30-60 dakika olduğundan ölü sayıları da katlayarak yükselmektedir.. Yani yılda yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü bu ülkede çok yetkili var, ancak sorumlu hiç yoktur. Bu terörden hep sürücüler ve yayalar sorumlu tutulurken, kanunda yetki verilenler sorumlu tutulmamaktadır.  İşte bu bağlamda kurmuş olduğumuz " Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü" nün yayın organı olan web sitesi,  trafikte kamu ve özel kuruluşların teori ve uygulamada  eksiklerini vurgulayacak ve yanlışlarını da yapıcı yönde eleştirecek ve bu çerçevede çözüm yollarını da araştırıp söyleyecektir.  Trafikte, üç ana unsur'un (insan, araç, yol) açılımı olan mühendislik (yol), trafik hukuku, trafik eğitimi, denetimi, ilk ve acil yardım, insan hakları ve trafik istatistikleri konularında  araştırmaları yayımlayacak ve projelerde üretecektir.
     Enstitümüz'ün  Web sitesi, tamamen bağımsız ve tarafsız objektif kriterleri esas alacak, siyasi veya ticari duruşu kesinlikle olmayan bir yayın  kuruluşudur. Yayımladığı  bilgi, belge ve raporları ile kamu, özel, üniversiteler, STK ile TV ve gazetelere de toplumsal bilinçlenme için yardımcı olacaktır. Ayrıca topluma danışmanlık hizmeti de verecektir.Çünkü, günde yaz mevsimi hariç ortalama 20 kişinin trafik kazalarında ölmesi başta TBMM, hükümetler ,  yargı organları, kamu otoritesi olmak üzere hepimizi sorumlu tutmaktadır.
Sitemizin ve çalışmalarımızın  trafikte  kamu , özel sektör, üniversiteler, siyasi partiler, STK ve gerçek kişiler tarafından başyazı, yerli ve yabancı çeviriler, makaleler, raporlar ve çarpıcı istatistiki bilgilerle yalnızca protokollerde ve sözde değil, özde desteklenerek kamu oyunun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi ,böylece bilginin paylaşılmasına, trafik kültürünün tabana yayılmasına,kamu otoritesinin yanlış ve eksikliklerinin düzeltilmesi daha etkili çözümlerin hızla hayata geçirilmesine destek vermelerini  dileriz."

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TÜRKİYE AVRUPA ORTAÇAĞI'NA YUVARLANMAKTA"

İŞTE O 12 YAŞINDA EVLENDİRİLİP ÇOCUK SAHİBİ OLAN ANNE

SARHOŞ VE KUMARBAZIN MAAŞI EŞİNE BAĞLANACAK
»  KANDİLLİ'DEN DEPREM UYARISI
»  DAĞLICA'YA HAPİS TALEBİ AİLELERİ ÜZDÜ
»  "PAŞAM TATBİKAT OLMASA ÇOĞUMUZ ÖLÜRDÜK"
»  PENCEREDEN YANSIYAN ACI
»  12 YAŞINDAKİ ÇOCUK KIZ DOĞURDU
»  DİCLE NEHRİ'NDE TERÖRİSTLERLE ÇATIŞMA
»  KANDİLLİ, BALA'DA İSTASYON KURCAK
»  İŞ DÜNYASININ ÜNLÜLERİNİN SİGARAYI BIRAKMA ÖYKÜLERİ
»  MSN İLE ÇAY SİPARİŞİ
»  ALMAN ASTRONOMLAR, YAVRU GEZEGEN KEŞFETTİ
»  ZAMMI PROTESTO İÇİN OTOBÜS VE YOLCULARI REHİN ALDILAR
»  HAKİM'DEN İTFAİYE'YE SU SIKMAYIN YASAĞI
»  CAN GÜVENLİĞİ İÇİN TAKSİLERE DE KARAKUTU
»  HAREMLİK-SELAMLIK OTOPARK
»  ADSL ABONELERİNE ÜCRETSİZ MÜZİK İNDİRME FIRSATI
»  TOP ATIŞLARINDARINDAN MAĞDUR OLMUŞLAR
»  BİLİN BAKALIM BU KADIN NE YAPIYOR?
»  ABANT'TA KURTLAR YOLLARA İNMEYE BAŞLADI
»  TÜRKİYE'DE 20 MİLYON KİŞİ HİPER TANSİYONLU
»  ARDAHAN EKSİ 29 DERECEYİ GÖRDÜ
»  BAHÇELİ'NİN KOVDUĞU İMAM KONUŞTU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.