Ordu içinde derin yapılanma ve cunta oluşumlarına dair ilginç yorum ve tespitlerin yer aldığı “Sözde Askerler” kitabında, Deniz Baykal ve CHP’nin başına gelebilecek gelişmelere dikkat çekilmekte. Siyaset bilimci Prof. Türköne’ye göre Ergenekon, en fazla CHP için tehdit teşkil ediyor. Çünkü Ergenekon faşist bir siyasî örgüt. Salt iktidar peşinde olan ve güce tapan bir dünyada yaşıyor. Böylesi bir örgütten en fazla zarar görebilecek kesim aslında ne AKP ne diğer partiler. En büyük risk grubunu teşkil eden kesim ulusalcılığa sıcak bakan CHP’liler.
“Ulusalcılık ve bunun içindeki laiklik gibi hassasiyetler ve anti-emperyalist jargon bu örgütün sadece kitle desteği kazanmak maksadıyla dayandığı referanslar” tespitinde bulunan Prof. Türköne, CHP’liler için bu tehlikeden kurtuluş yolu olarak kendi kimliklerini bu faşist eğilimlerden arındırmalarını gösteriyor. Ardından da tıpkı Ergenekon destanında olduğu gibi, CHP’nin bu dar vadiden çıkış yolunu bulup, geniş bir alana yayılması gerektiğine işaret ediyor.
Prof. Türköne’nin CHP’ye dair bir diğer uyarısı ise devlet içindeki iktidarı elinde tutmaya çabalayan askerî bürokrasiyle ilgili. Türköne’ye göre CHP, şimdiye kadar askerî bürokrasinin iktidarına meşruiyet kazandıran, ona sivil destek sağlayan bir payanda olarak rol alarak günümüze kadar geldi. “Dünya değişti. Hayat değişti. Siyaset değişti” diyen Prof. Türköne, CHP’nin “CHP+Ordu=İktidar” formülünden vazgeçmesi ve bir siyasî partiye yakışır biçimde sadece demokrasiden, yani halktan güç almayı denemesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Aksi takdirde CHP “Sol bir parti” olmak bir yana “parti” olarak kalması bile çok zor.
"Askerleri yakından tanıyorum. Bu ünsiyetimin arkasında bir asker çocuğu olmamın yanında, kişisel hayat tecrübeminde oldukça büyük payı var" diyen Mümtaz'er Türköne hayatının hiç bir döneminde anti-militarist olmadığını belirtiyor. Yazırın kitaba giriş yazısı da "Asker düşmanı" olmak adını taşıyor. Bu yazıda "Asker düşmanı mıyım?" diye soruyor yazar.
Yazarın Ağabeli Emekli Albay Muzaffer Türköne'ye ithaf ettiği kitap, büyük oranda Zaman'da yayınlanan yazılardan derlenmiş giriş ve sonuç bölümleri hariç; 13 bölümden oluşuyor. Bölümlerin adları; Asimetrik Psikolojik Savaş, Yeni Bir Orudu Kurmak, Ergenekon'dan Çıkış, Ergeken'un "Özel Harp" Tekniği, Sivil Vesayet, Silahlı Vesayete Karşı, Yeniçeri Bozuntuları, Silahın Koruduğu Laiklik, Silahlı Atatürkçülük, Kasatura ile Laiklik Tanımlamak, Silahla Korumanan Yaşam Biçimi Olarak Laiklik, Silah'ın Başörtüsü Yasağı"...