Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5209
EURO
34,9690
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.436,410
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"Gazeteciler Haber Yazamaz Hale Geldi"
 Gazeteciler Haber Yazamaz Hale Geldi
 
Pak Medya tarafından yapılan bir çalışma sonucunda, Türkiye’de medyaya yönelik sürdürülen baskılar sonucunda, gazetecilik yapanların “haber yazamaz” hale getirildiği belirtildi.
 
27.4.2016 - 13:32

 Pak Medya tarafından yapılan çalışmada, gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik yapılan baskı ve el koymalar sonucunda, 2016 yılının ilk 4 ayında, Türkiye’de meydana gelen 4 olayda yayın yasağı getirildiği, 9 gazetecinin tutuklandığı, çok sayıda gazeteci hakkında da soruşturma ve dava açıldığı denildi.
 
Baskı sonucunda çok sayıda gazetecinin işinden olduğu ve mesleğini yapamadığı belirtilirken, çalışan gazetecilerin ise soruşturma, dava, gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle gazetecilik mesleğini icra edemez hâle geldikleri belirtildi.
 
İktidar tarafından medyaya yönelik getirilen yayın yasaklarının hukuki olmadığını belirten Pak Medya İş Sendikası, Meclis’i bu konuda göreve çağırırken, sendika tarafından son 4 ayda medyaya yönelik getirilen yasak, baskı ve davaları derledi.
 
Pak Medya tarafından hazırlanan raporda, gazeteciliğin yapılmasını engelleyn girişimler şöyle sıralandı


YAYIN YASAKLARI
 
–12 Ocak 2016: İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamaya ilişkin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un imzası ile "yayın yasağı" getirildi.
 
–13 Mart 2016: Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla, 34 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Güvenpark mevkiindeki patlama ile ilgili yayın yasağı getirildi.
 
–19 Mart 2016: İstanbul'un en işlek caddelerinden olan İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlama ile ilgili yayın yasağı getirildi.
 
–25 Mart 2016: Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla, Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerindeki karakola bombalı araçla düzenlenen üç askerin şehit edildiği saldırı olayı ile ilgili yayın yasağı getirdi.
 
BASKI VE TEHDİTLER
 
–30 Mart 2016: İstanbul Pendik'te yayınlanan Özgür İstanbul Gazetesi Yazarı Hatice Odabaş, Ensar Vakfı'nı eleştirdiği bir yazısı nedeniyle belediye yetkililerince sorguya çekildi. Hatice Odabaş'ın iddiasına göre, Ensar Vakfı'na dair yazdığı yazının rahatsızlık yarattığını söyleyen Pendik Belediyesi Basın Müdürü Metin Tavukçu ile Şeyda Can 15 dakika boyunca kendisini sorguladı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, olayı Twitter'dan duyurdu.
 
–5 Nisan 2016: Manisa’da yerel Hayat gazetesinde çalışan kadın muhabir Dilek Omaklılar, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan Zühal Güneş'in uğradığı tacizi haberleştirdiği için sözlü şiddete maruz kaldı, tehdit edildi, yaşadığı mobbing nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldı. Bu uygulamayı sosyal medyada eleştiren Manisa Medya TV’de çalışan bir başka kadın muhabir Ayşe Yılmaz da yine sözlü şiddetin hedefi oldu.
 
TUTUKLANAN GAZETECİLER
 
–26 Kasım 2015: Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül, "MİT tırları" soruşturması kapsamında tutuklandı.
 
–Son dört ay içerisinde 9 Dicle Haber Ajansı muhabiri tutuklandı. DİHA muhabirleri Nedim Oruç 6 Ocak’ta, Nuri Akman 2 Şubat’ta, Nazım Daştan 11 Şubat’ta, Feyyaz İmrak 15 Şubat’ta, Mazlum Dolan 23 Şubat’ta, Ziya Ataman 11 Nisan’da, Meltem Oktay 12 Nisan’da ve Muhammed Doğru 20 Nisan’da, Bilal Güldem 24 Nisan’da tutuklandı. Halen 15’ü tutuklu 18’i hükümlü olan 33 gazeteci şu anda hapiste bulunuyor.
 
GÖZALTILAR
 
–19 Nisan 2016: Kamuoyunda Şike Operasyonu olarak bilinen soruşturma ile ilgili haber yapan Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel, Zaman Gazetesi eski Haber Müdürü Fatih Uğur, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu gözaltı kararı verdi.
 
DAVALAR:
 
–20 Nisan 2016: P24’ün avukatı Veysel Ok’un Sulh Ceza Hakimlikleri ile ilgili açıklamalarını haberleştiren Özgür Düşünce muhabiri Cihan Acar’a Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesinden dava açıldı.
 
SORUŞTURMALAR:
 
–08 Nisan 2016: Sabah Gazetesi köşe yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda 27 Mart 2016'da kaleme aldığı köşe yazısı sebebiyle ifade verdi.
 
–15 Nisan 2016: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Garı önündeki saldırının ardından kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin haberlerinde, "terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterdikleri" iddiasıyla Cumhuriyet gazetesi muhabiri Kemal Göktaş, Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin hakkında soruşturma açıldı.
 
–25 Nisan 2016: Haberdar internet sitesi Haber Koordinatörü Ahmet Memiş hakkında Gümüşhane'deki tecavüz olayını haberleştirdiği için soruşturma başlatıldı.
 
SINIRDIŞI EDİLEN VE ÜLKEYE SOKULMAYAN YABANCI GAZETECİLER
 
–Rus gazeteci Sputnik’in Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov Atatürk Havalimanı’na gelişinde pasaport kontrolü noktasına geldi. Burada ülkeye giriş yasağı olduğu için Türkiye’ye girişine izin verilmedi ve Kerimov, sınır dışı edildi.
 
–Alman Devlet Televizyonu ARD muhabiri Volker Schwenck, ülkeye giriş yasağı olduğu için gözaltına alınarak sınır dışı edildi.
 
–Hollanda’nın Metro gazetesinde Türkiye hakkında eleştirel yazılar yazan gazeteci Ebru Umar tatil için geldiği Kuşadası’nda dün gece gözaltına alındı.
 
–Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN gibi yayınlar için iş üreten 38 yaşındaki Yunanistanlı fotoğrafçı Moutafis Türkiye'ye alınmadı. Önceki akşam Atina’dan Libya’ya geçmek üzere İstanbul’a gelen Moutafis, İstanbul Havaalanı’ndan geri çevrildi ve Atina’ya sınır dışı edildi.
 
KAYNAK: HABERDAR



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"Yeni Anayasa Laik Ve Özgürlükçü Olacak"

Mal Varlığına El Konulabilecek!

Demirtaş ABD'ye Gidiyor!
»  ABD'den Türkiye İçin Flaş Uyarı!
»  Twitter'de Elektrik İsyanı!
»  Erdoğan'dan Laiklik Açıklaması!
»  Türkiye CHP'ye 1 Milyon Euro Ödeyecek!
»  Kimse AKP'yi Dizayn Etmeye Heveslenmesin
»  Flaş.. 1 Mayıs İçin Tarihi Karar
»  AK Parti'den Laiklik Açıklaması!
»  Hakemi Döven Taraftardan İlginç Sözler!
»  Bahçeli'den Kahraman'a 'Laiklik' Tepkisi
»  MHP'de Muhalifleri Düşündüren Gelişme
»  Teröre Karşı Yumuşak Güç Önerisi
»  Kahraman'a BirTtepki de AKP'den!
»  ''Kahraman Ülkeyi İç Savaşa Sürüklüyor"
»  CHP'li Tuncay Özkan Ameliyat Oldu
»  Kılıçdaroğlu'dan Kahraman'a Sert Tepki
»  TBMM Başkanınan Şok Laiklik Açıklaması!
»  AÖF sınav sonuçları açıklandı!
»  'Ellerim de Temiz, Kalbim de Temiz'
»  Bahçeli'ye Bir Rakip Daha,Bu Kez Ocaktan
»  Hukuk Devleti, Hakimler Devleti Değildir
»  AYM'nin Yıldönümünde Soğuk Rüzgarlar!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.