Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’in Nizip ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda Başbakanlık otobüsünün üzerinden vatandaşlara hitap etti.Niziplilere ”Sizler şu an ensarsınız, muhacirlerle iç içesiniz” diye seslenen Başbakan, Suriyelilere ev sahipliği yapan, onlara gönüllerini açan, bağırlarına basan vatandaşların ne kadar tebrik edilse az olacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
TERÖRİST MUAMELESİ: Dün Suriye’de hükümet yetkilisi açıklama yapıyor ve o açıklamayı yaparken maalesef kullandığı ifade çok manidar. Kendi vatandaşlarına ’terörist’ diyecek kadar devlet terörü estiren bir anlayışın temsilcisi. Zira Suriye halkı bir zulme karşı direniyor, Suriye halkı haklarını elinden alan bir diktatöre karşı haklarını geri alma mücadelesini veriyor. Suriye halkı insanca yaşamanın, barışı her yerde, her şartta yaşamanın özlemi içerisinde.
FETİH YAKIN: Bunun için bu rejim lanetlenesi bir rejimdir. Merak etmeyin, zulm ile abad olunmaz. Fetih Suriye halkı için yakındır, ben bunu görüyorum. Hiçbir zaman zalimler o koltuklarda ilelebet kalamadılar. Bu, babasını geçti. Mültecilerin sayısı şu anda 600 bini aştı. Bununla ayakta durması mümkün mü? Gidecektir; bunu görüyorum ve Allah’ın yardımı yakındır. Hiç endişe etmeyin.
RAHAT OL: Tek millet, tek bayrak, tek vatan dedik. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarında asla ameliyata müsaade etmeyiz. Bu vatan hepimizin. Kürtüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Zazasıyla, Romanıyla, Arabıyla hepimizin. Bazıları rahat durmuyor. Otur oturduğun yerde. Makamsa makam, milletvekilliğiyse milletvekilliği, cumhurbaşkanı da oluyorsun. Ne istiyorsun? Rahat ol.
KÜRTÇÜLÜK: Tutturmuşlar bir şey; ’Kürt sorunu’. Ben Kürt sorunu diye bir şey tanımıyorum. Kürt kardeşimin sorununa evet, Kürtçülüğe hayır. Kürt kardeşimi seviyorum ama Kürtçülüğü reddediyorum. Çünkü biz ret politikalarına ’hayır’ dedik, inkar politikalarına ’hayır’ dedik, asimilasyona ’hayır’ dedik, tüm yaradılanları yaradandan ötürü sevdik. Ve ben Kürt kardeşime de Türk kardeşime de Arap kardeşime de eşit mesafedeyim. Hepsinin güvencesi biziz. Çünkü biz sizi Allah için seviyoruz. Olay bu. Ve tek devlet. Etnik milliyetçiliğe hayır, bölgesel milliyetçiliğe hayır, dinsel milliyetçiliğe hayır.