Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,6009
EURO
43,9254
IMKB
9.135,000
ALTIN
4.239,090
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
''KADRO EKSİK, DAVA FAZLA, HAKİMLERİ SUÇLAYAMAM''
 KADRO EKSİK, DAVA FAZLA, HAKİMLERİ SUÇLAYAMAM
 
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, partisi ile Yargıtay arasında yaşanan “iş yükü” tartışmasında, “Doğrusu bu konuda hâkimleri de suçlayamam” diyerek farklı bir ses verdi.
 
9.1.2011 - 08:09
Yüksek yargıda kadronun eksik, dava sayısının yüksek olduğunu belirten hukukçu kökenli Yazıcı, Hürriyet’e şunları söyledi:

Meclis’e benziyor

Yargının işleyişi de biraz bizim Meclis’in işleyişine benziyor. Meclis’te nasıl İç Tüzük kullanılarak engellemeler yapılabiliyorsa, yargıda da sanıklar ya da avukatlar, yasaların kendilerine verdiği imkanlardan yararlanarak yargılama sürecinin uzamasına yol açabiliyorlar.

Vicdanları sızlattı

(Hizbullah sanıkları) yakalandıklarında polisle çatışmışlardı. O çatışma olduğunda ben de İstanbul’daydım. Sonra yaptıkları o şeyler ortaya çıktı. Şimdi bütün bu insanların yargılamalarının hala tamamlanamadığının bu son tahliyelerle ortaya çıkmış olması vicdanları sızlatmıştır.

Yargılama sürecindeki gecikmenin birçok nedeni var. Daha işin başında delillerin toplanıp değerlendirmesinden başlıyor. Yüksek yargıda da kadro eksik, dava sayısı yüksek. Önemli davalara bakan bir Yargıtay hâkimi bana, önlerinde 65 bin dava dosyası olduğunu söylemişti, bu müthiş bir sayı.

Deneyimsiz hâkim

Çoğunlukla davalar da çok hazırlıklı gelmiyor mahkemelerin önüne. Mesela, Yargıtay’a gelen dosyaların büyük bölümü 5. bölgede görev yapan hâkimlerden geliyor. Yeterince deneyimli olmayan hâkimler olabiliyor bunlar. Bütün bunlar da birikime yol açıyor. Bu iş yükü nedeniyle dosyaların yeterince incelenmesinde de zorluklar olabiliyor. Doğrusu bu konuda hâkimleri de suçlayamam.

Yargıtay’da sık sık seçim olması, adayların da doğal olarak üyeleri dolaşmaları zaman alabiliyor. Yargı ucuz ve süratli, kararlar da adil olmalıdır. Asıl bunu sağlamak gerekiyor. Yargıda sürat konusunda iyi olduğumuzu da söyleyemeyiz. Tamam, süratli olacak ama sürat için adil olma şartından da vazgeçemeyiz. Sonuçta bu davaların bir kısmı zaman aşımına uğrayabiliyor ya da tutukluluk sürelerinin uzaması nedeniyle tahliyeler oluyor. Tabii kamu vicdanı da bunlardan pek hoşnutluk duymuyor.

Hemen çözmez

Yargıtay’daki daire sayısının arttırılması, istinaf mahkemelerinin devreye girmesi çözüm için belki seçeneklerden biridir. Ancak istinaf mahkemelerinin devreye girmesi de bu birikimi hemen ortadan kaldıracak bir çözüm olmaz. Çünkü Yargıtay önündeki dosyaları inceleyecek, hangilerinin o mahkemelerin görev alanına girdiğini belirleyecek, sonra dosyalar gönderilecek. Bu da zaman alacaktır.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FLAŞ.. ABD'Yİ ŞOK EDEN SUİKAST!

VE 102.MADDE AİHM'LİK OLDU!

ZİRAAT'TEN DOLANDIRICILIK UYARISI!
»  ERGİN KARDEŞLERE TAHLİYE YOK!
»  JAGUARIYLA KÖŞKE ÇIKAN ÖĞRENCİ KONUŞTU!
»  10 BİN ÖZÜRLÜNÜN İŞ HAYALİ SUYA DÜŞTÜ!
»  O BAŞBAKAN'IN ACİZLİĞİNİ GÖSTERİYOR!
»  "SAYIN BAŞBAKAN CESARETLE GEREKEN CEVABI VERDİ"
»  "O UCUBEYİ YIKACAĞIZ!"
»  TAHLİYELERE İSYAN!
»  BERHAN ŞİMŞEK İSTİFA ETTİ!
»  "BALYOZCULARIN KAFASINA İNDİRDİK!"
»  ÇOCUKLARI ŞOKA GİRDİ!
»  AKP'DEN İZMİR'E GÖKÇEK'İ ÜZECEK DESTEK
»  'SABRIMIZINDA BİR SINIRI VAR'
»  İNTERNET'TE JAGUAR GEYİKLERİ!
»  ERDOĞAN: 'DEDEM BURADA ŞEHİT DÜŞTÜ'
»  BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A TAM DESTEK!
»  BERHAN ŞİMŞEK İSTİFA ETTİ!
»  CHP'DE, VEKİLLİK İÇİN İSTİFA FURYASI!
»  KILIÇDAROĞLU'NUN PAPANDREU TEPKİSİ
»  "JAGUAR'LIYIM DİYE BİZİ BÖLMEYİN"
»  DEMOKRATİK AÇILIM, YENİDEN BAŞLIYOR!
»  DEMİREL, HÜR ADAMA ÖVGÜLER DİZDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.