TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Yeni bir anayasa hazırlamak milletimize taahhüdümüzdür. Bunun sorumluluğu omuzlarımızdadır, taahhüdümüzü yerine getirinceye kadar da omuzlarımızda durmaya devam edecektir” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 24. Dönem 3. Yasama Yılı’nı değerlendirdi.
-“YENİ BİR ANAYASA HAZIRLAMAK MİLLETİMİZE TAAHHÜDÜMÜZDÜR”-
Konuşmasında yeni anayasaya vurgu yapan TBMM Başkanı, “İnsan onurunu esas alan, hak ve özgürlüklerin standardını yükselterek onları teminat altına alacak olan, etkin ve verimli bir devlet hizmetini temin için, dengeleri iyi kurulmuş yeni bir anayasa hazırlamak milletimize taahhüdümüzdür. Bunun sorumluluğu omuzlarımızdadır, taahhüdümüzü yerine getirinceye kadar da omuzlarımızda durmaya devam edecektir. Anayasa konusu bugün toplumsal bir talep olmanın çok ötesinde bir zaruret haline gelmiştir. Bir mecburiyet haline gelmiştir” dedi.
-“MAALESEF MİLLETE TÜMÜYLE SUNABİLECEĞİMİZ BİR METNİ ORTAYA KOYAMADIK”-
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına işaret eden TBMM Başkanı, şöyle dedi:
"177 maddelik bir ham metin ortaya çıkmıştır. Bu ham metinden bir anayasa taslağı ortaya çıkarabilmek amacıyla ikinci müzakerelere başlanmıştır. Son aşamasına gelinen bu ikinci müzakereler neticesinde bugün itibarıyla 48 maddede tam mutabakat sağlanmıştır. 129 maddede ise siyasi partilerin çeşitli şerhleri bulunmaktadır. Şerhler başta olmak üzere üzerinde anlaşmaya varılamayan konularda daha yoğun bir çalışma süreci başlatabilmek amacıyla 9 ve 10 Temmuz 2013 tarihlerinde siyasi parti genel başkanlarını ziyaret ettim. Geldiğimiz nokta itibarıyla maalesef millete tümüyle sunabileceğimiz bir metni ortaya koyamadık. Türkiye’nin başkaca sorunlarının yanında bir anayasa sorunu vardır.
Artık Komisyonumuzun sorumluluğu milletimizin ümidinin boşa çıkarılmaması ve beklediği anayasanın ortaya konması noktasında daha da artmıştır. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların heba edilmemesi gerekmektedir. Ümit ediyorum ki komisyonumuz ve siyasi partilerimiz tutumlarını bir defa daha gözden geçirerek yeni bir anayasayı milletimize ortaya koymak mecburiyetimiz var.”
-İÇTÜZÜK-
Yeni Anayasa çalışmaları yanında, Meclis’in verimli çalışmasını sağlayacak yeni bir içtüzüğün hazırlanmasının da acil ihtiyaç olduğunu ifade eden Çiçek, yeni bir İçtüzük hazırlanması için kurulan komisyonun çalışmalarına da dikkat çekerek şöyle dedi:
“3 Temmuz 2013 tarihinde yaptığımız toplantıda Komisyon, İçtüzük’ün 86 maddesini aynen, 65 maddesini değiştirerek kabul etmiş, 10 maddesini ilga etmiş, 1 yeni madde ihdas etmiş ancak, 20 veya 22 madde üzerinde mutabakat sağlayamamıştır. Esas olan da bu kısımdır. 3 Temmuz 2013 tarihli son toplantının ardından hazırlanan ve çalışmaları ayrıntılı olarak belgeleyen metin, tarafımca siyasi parti genel başkanlarının bilgi ve değerlendirmelerine sunulmuştur. Doğrusunu isterseniz bunu da sonuçlandıramadık.”
-CHP’Lİ SAPAN’IN ATTIĞI TWEETE GÖNDERME YAPTI-
Geçen dönemlerle karşılaştırıldığında bu yasama döneminin çok daha gergin ve üslup bakımından kırıcı geçtiğine işaret eden TBMM Başkanı, Genel Kurul’daki konuşmaları tarayarak “Kaba ve Yaralayıcı Sözler” konulu 110 sayfadan oluşan bir derleme yaptıklarına işaret ederek şöyle dedi:
“Bu çalışmayı, Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderlerine göndermiş; Genel Kurul'da yapılan konuşmalarda hakaret içeren, kaba ve yaralayıcı sözlerden kaçınılmasını teminen Sayın Genel Başkanlar tarafından uygun görülecek yol ve yöntemlerle çaba gösterileceğine inancımı dile getirmiştim. Ancak, aradan geçen süre zarfında ki bu yazının gönderildiği tarih 27 Şubat’tır. Genel Kurul'da kullanılan ifadelere bakıldığında, maalesef olumlu bir gelişme olmadığı, asla tasvip edilmeyecek ifadelerin hâlâ kullanıldığı görülüyor.
Kaba, hakaret içeren sözler ve temiz bir dil içermeyen beyanlar sadece Meclis kürsüsüyle de kalmadı, internet üzerinden insanların aile hayatlarına, çocuklarına kadar uzamaya başladı ki bu son derece yakışıksızdır. Asla ve asla milletvekili sıfatıyla bağdaşacak bir durum olmadığı gibi sorumluluktan da uzak beyanlardır.
Meclis kaba sözlerin kullanıldığı mekanlar olamaz. Meclis eylemlerin yeri de değildir.”
-965 DOKUNULMAZLIK DOSYASI-
Meclis Başkanlığına bu yasama yılında 149 kanun tasarısı ile 947 kanun teklifi sunulduğunu belirten Çiçek, şöyle dedi:
“Bu kanun tasarılarından 142’si, kanun tekliflerinden ise 55’i kanunlaşmıştır.
Halen 208 tasarı, 9 teklif Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 23. Yasama Döneminden intikal edenlerle birlikte 24. Yasama Döneminde gelen 270 KHK’den 2’si kanunlaşmış olup, halen 268 KHK ilgili komisyonlarda bulunmaktadır. 24. Dönem 3. Yasama Yılında Başkanlığımıza 225 yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık Tezkeresi gelmiştir. 15 tezkere Başbakanlığa iade edilmiş olup, halen 965 dokunulmazlık dosyası, tezkeresi komisyonda bulunmaktadır.
Genel Kurul’da 143 kanun kabul edilmiş olup toplam madde sayısı 1662’dir. Ayrıca bu dönemde, 22 Meclis kararı alınmıştır.”
-DENETİM FAALİYETLERİ-
24. Yasama Döneminde, bir önceki yasama dönemine göre başkanlığa gelen yazılı soru önergelerinin yüzde 39,2 oranında arttığını kaydeden Meclis Başkanı, “Sözlü soru önergeleri ise 23. Yasama Dönemine göre yüzde 90 oranında artış göstermiştir. Meclis araştırması önergelerindeki artış bir önceki dönemle karşılaştırıldığında yüzde 81 olmuştur.
Gensoru önergesi sayısındaki artış ise bir önceki döneme oranla yüzde 115,4 olmuştur.
Mevcut Yasama yılında Başkanlığımıza 2 bin 306 sözlü soru önergesi verilmiştir. Bunlardan 360’ı Genel Kurulda cevaplandırılmış, 5’i geri alınmıştır. 164 önerge Genel Kurul gündemine girecek olup, 1.777’si Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. Başkanlığımıza sunulan yazılı soru önergesi sayısı 18 bin 578 olup bunlardan 5’i geri alınmıştır. 2 bin 792 yazılı soru önergesi süresi içerisinde ve 6 bin 206’sı süresi geçtikten sonra cevaplandırılmıştır. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç olmak üzere 6 bin 128 soru önergesi Gelen Kâğıtlarda yayınlanmış olup, 3 bin 447 yazılı soru önergesinin işlemleri devam etmektedir” diye konuştu.
3. Yasama Yılında Başkanlığa tarafından cevaplandırılmak üzere 141 yazılı, 3 sözlü soru önergesi verildiğini belirten Çiçek, “Yazılı soru önergelerinin 131’i cevaplandırılmış, 2’si geri alınmış, 8’i bilgileri derlenmek üzere ilgili birimlere gönderilmiş olup işlemde bulunmaktadır” dedi.
-EN FAZLA DİLEKÇE İSTANBUL’DAN GELDİ-
Dilekçe Komisyonu’nun çalışmalarına değinen TBMM Başkanı, “24. Yasama Dönemi 3. Yasama Yılında Dilekçe Komisyonuna 15 bin 610 dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur. Dilekçe Komisyonuna yurt dışından gönderilen dilekçe sayısı 137 olup, başvuruların çoğu Almanya’dan yapılmıştır. Başvuruların 12 bin 437’si erkekler, bin 850'si kadınlar tarafından yapılmıştır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve girişimler tarafından toplu imza atılarak verilen dilekçe sayısı bin 52'dir. Bu dilekçelerdeki toplam imza sayısı 1 milyon 180 bin 275’tir.
Başvuruların illere göre dağılımı açısından, en fazla dilekçe gelen iller yüzde 33.64 ile İstanbul, yüzde 25,04 ile Tunceli, yüzde 21,07 ile Ankara, yüzde 8,13 ile İzmir ve yüzde 7,43 ile Elazığ'dır.
Başvuruların konu itibariyle, yüzde 24’ü kamu kurumları ile ilgili şikayetler, yüzde 22’si diğer istek ve şikayetler, yüzde 11’i sosyal güvenlik işlemleri, yüzde 10’u personel işlemleri ve yüzde 7’si adalet ve güvenlikten doğan şikayetlerdir” dedi.
-MECLİS BAŞKANI 667 HEYETİ KABUL ETTİ-
Meclis Başkanı olarak sivil toplum örgütlerinden, üniversitelerden ve iş çevrelerinden 667 heyeti kabul ettiğini belirten Çiçek, “Ayrıca, davet edildiğim 111 sosyal ve kültürel programa icabet ettim” dedi.
Araştırma Hizmetleri Başkanlığınca, milletvekillerine yasama faaliyetlerinde destek sağlamak üzere, 20 rapor, 101 bilgi notu, 139 doküman derlemesi, 145 bilgi derleme, 42 gösterge, 31 sözlü bilgi türünde çalışma gerçekleştirildiğine işaret eden TBMM Başkanı, “Ayrıca, 55 Avrupa Parlamento Araştırma ve Dokümantasyon Merkezinin talebi cevaplanmıştır.
Kütüphanemizde 70 bin 644 okuyucuya hizmet sunulmuştur; 9 bin 209 kitap ödünç verilmiştir. Kütüphanemizin koleksiyonuna 4 bin 950 yeni yayın eklenmiş; 694 yayın da elektronik ortama aktarılmıştır” dedi.
-458 BİN 770 KİŞİ ZİYARET ETTİ-
Meclisi bu yasama yılında 458 bin 770 kişi ziyaret ettiğini belirten Çiçek, “16 Mart 2013 tarihinde başlatılan ‘Halk Günü’ kapsamında da 2 bin 948 kişi TBMM’yi ziyaret etmiştir.
Ülkemizin dört bir yanından gelen 236 bin 495 öğrenci ve konuğumuza rehberlerimiz aracılığı ile Meclis gezdirilmiştir” diye konuştu.
-MÜZELERİ, SARAYLARI 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ GEZDİ-
Çiçek, Meclis’in yönetiminde bulunan Milli Saraylar yani saray, müze, köşk ve kasırlarının bu yasama yılında 1 milyon 181 bin 930 kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi