Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2520
EURO
34,7958
IMKB
10.248,000
ALTIN
2.397,030
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'Mehmet Şimşek Çok Sert Geliyor'
 Mehmet Şimşek Çok Sert Geliyor
 
Gazeteci Sedat Bozkurt, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in emeklilere verilen bayram ikramiyelerine karşı olduğunu belirterek, "Bayram ikramiyesine veda edebiliriz" dedi. Bozkurt ayrıca, Şimşek'in elektrik ve doğalgaza devlet katkısına itiraz ettiğini ve seçim sonrasında üç haneli oranlarda zam gelebileceğini belirtti.
 
24.3.2024 - 08:39

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in emeklilere verilen bayram ikramiyelerine karşı olduğu ve gelecek dönemde bu ikramiyelerin kaldırılabileceğini belirten gazeteci Sedat Bozkurt'un Kısadalga internet sitesindeki açıklamaları öne çıkıyor. Ayrıca, Şimşek'in elektrik ve doğalgaza devlet katkısına itiraz ettiği ve bu durumun elektrik ve doğalgaz fiyatlarına üç haneli oranlarda zam getirebileceği vurgulanıyor.

Sedat Bozkurt'un yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Ekonomik tablo seçimlere 10 gün kala yüzde 5’lik faiz arttırımını bile gerektirecek kadar kötü. Emeklilere müjde olarak banka promosyonunun açıklandığı bir durumdayız buna ek olarak. 2023 yılında 4,5 trilyon lira vergi tahsil edildi, 2024 için hedef 7,4 trilyon lira ama bu da yetmiyor. KDV oranları yüzde 20’de eşitlenecek. Yani pek çok ürün ve hizmete zam gelecek.

1 Nisan’dan sonra ekonominin direksiyonuna tam yetki ile Mehmet Şimşek’in geçeceğini ve önünde oluşturacağı programı uygulamak için 3 yılı bulunduğunu yazmıştım. Çünkü bakanlık görevini kabul ederken öne sürdüğü koşul buydu. Bugüne kadar alınan bazı kararlarda da çok etkisi olduğunu görüyoruz. Emeklilere zam oranı ve ikramiye miktarı bunların somut uygulaması. Seçime kadar her istediğinin yapılmamasına ses çıkarmıyor, seçimden sonra aynı durumla karşı karşıya kalırsa bırakıp gideceğini de açıklamıştı. Seçimlerden sonra ekonomide tek yetkili Şimşek olacak.

Mehmet Şimşek tam bir teknokrat. Elinde hesap makinesi ile geziyor bir nevi. Siyasi kaygısı hiç yok. Ekonomiyi belli bir kıvama getirerek buradan CV’sine bir başarı öyküsü eklemek istiyor. Kendisine politik bir gelecek ya da politik kariyer planı yapma derdinde değil. Bu elini rahatlatıyor. Bir de Erdoğan, Şimşek ve politikalarına bir biçimde mahkûm, seçenek yok elinde.

Şimşek’in programının ana temeli belli. Memur ve emeklilere enflasyonun üzerinde yarım puan bile olsa yüksek zam olmayacak. Önümüzdeki dönem bayram ikramiyesine de veda edebiliriz. Bayram ikramiyesinin konuşulduğu toplantıda “Bayram ikramiyesi nedir? Böyle bir şey dünyanın neresinde görülmüş” tepkisini bile göstermiş. Bu bir sinyal.

Cumhurbaşkanı kabinesi deniyor ama eskinin bakanlar kurulu yerine kullanacağımız bir kavram yok. Kabine de yok. Yapılan toplantının adı cumhurbaşkanının bakanları ile bir araya gelmesi. Yine böyle bir toplantıda Şimşek, elektrik ve doğalgazda devletin katkısına itiraz etmiş. Bunun kaldırılmasını istemiş. Erdoğan buna “yoksulları öldürdün” diyerek o bilinen tarzıyla itiraz etmiş. Bunun üzerine Şimşek, “Bunu ben (Hazine ve Maliye Bakanlığı) ödemem. Yoksullar içinse Aile Bakanlığı bunları tespit edip sadece onlara ödesin, herkesinkini niye ödüyoruz?” demiş. Buradan anladığımız 1 Nisan sonrasında elektrik ve doğalgaza 3 haneli oranda zam gelebilir. Enflasyon ölçümüne göre bile, yüzde 80/90 arası bir düşük fiyat uygulaması var elektrik ve doğalgazda. Şimşek’in açıklamasına göre, 1 Nisan sonrasında dövizin serbest kalmasıyla, kur farkı nedeniyle ortaya çıkacak zam oranı bir anda kâbus halini alıyor.

Konut piyasasının beklediği sürpriz de Mehmet Şimşek’ten gelmeyecek. Tam tersine bugüne kadar bu alana yatırılan paraya itirazı var. Şimşek’in açıklamalarına göre batma ihtimalinin ortaya çıkması halinde elini uzatmayacağı tek sektör konut sektörü. Kira meselesini çözmüş Şimşek, kira kontratları artık e-devlet üzerinden yapılacak ve buradan vergilendirilecek. Kira gelirlerinin tamamı artık kayıt altında olacak.

1 Nisan’da bu ağır ekonomik programı uygularken Şimşek’in en önemli kozu, kendisine söz verildiğini söylediği, Türkiye’ye gelecek olan Arap ve Batı sermaye yatırımları. Bu konuda çok emin konuşuyor.

Şimdi bu tabloda yazının başına dönersek, “yarım kalan” işleri tamamlamanın diplomatik ve ekonomik olarak mümkünü var mı? Burası siyaset biliminin işi.

Ama bu tabloya bakıldığında biz bile söyleyebiliyoruz:

“Türkiye’yi her anlamda çok zor günler bekliyor”

YALANLAMA GELDİ

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden söz konusu iddiaya ilişkin açıklama geldi. Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında, elektrik ve doğal gazda yapılan devlet katkısı ile emeklilerin ikramiyeleri konusunda tartışma yaşandı" iddiasının doğru olmadığı, Erdoğan ile Şimşek arasında kabine toplantısı öncesi veya sonrasında böyle bir diyaloğun yaşanmadığı belirtildi.

"SEÇİM ÖNCESİ MANİPÜLASYON"

Elektrik faturalarında birinci kademede yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75'lik devlet desteğinin devam ettiği hatırlatılan açıklamada, ayrıca emeklilere verilen bayram ikramiyelerine 2024 yılında yüzde 50 zam yapıldığı bildirildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Hatay Mitinginde Lütfü Savaş'a Saldırı

Türkiye'den Rusya Açıklaması

Etimesgut'un Tek Kadın Adayı Çok İddialı
»  Meclis Kebapçı,Pizzacı ve Kuaför Alacak
»  Yeniden Refah'ta 'Murat Kurum' Krizi
»  AYM'nin Yeni Başkanı Kadir Özkaya Oldu
»  Erdoğan'dan Emeklilere Promosyon Vaadi!
»  Turgut Altınok'a Mal Varlığı Göndermesi
»  Seçim Yasakları Başladı
»  AYM'nin Yeni Başkanı Bugün Seçiliyor
»  CHP'de Diyarbakır Depremi
»  Erdal Beşikçioğlu Malvarlığını Açıkladı
»  Özgür Özel Gökhan Zan'a Şaşırmamış!
»  Ramazan Bayramında 9 Gün Tatil Müjdesi
»  Kartlı Market Harcamalar İkiye Katlandı
»  Meclis Restoranlarına Yeni Ayar!
»  Canan Kaftancıoğlu İfadeye Çağrıldı
»  Gökhan Zan'ın Adaylığı Geri Çekildi
»  Bahçeli Yeniden Genel Başkan Seçildi
»  Her Şeyimiz İthal Oldu
»  ‘Erken Seçim Kaçınılmaz’ İddiası
»  CHP lideri Özel'den İddialı Sözler
»  Yasa Dışı Bahis Örgüt Lideri Yakalandı
»  Seçim Sonrası Zam Yağmuru Endişesi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.