Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2658
EURO
35,0661
IMKB
10.320,000
ALTIN
2.469,710
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"Mühendis Adam Çok Yönlü Olmalıdır"
 Mühendis Adam Çok Yönlü Olmalıdır
 
Metalurji ve malzeme mühendisliğinin genç başarılı ismi Yasin Burak Arslan Demir Çelik dergilerine sektörle ilgili açıklamalarda bulundu.
 
15.11.2016 - 21:06

 

İŞTE O ROPÖRTAJ

merhabalar yasin bey sizi metalurji ve malzeme mühendisliği adına yaptıınız çalışmalardan tanıyoruz ve sürekli ülkemiz için bu mühendislik  dalının önemini ısrarla vurguluyorsunuz nedir bu mühendisliğin önemi ülkemiz için neden önem arz etmektedir?

Ben bir yazı yazmıştım ve çoğu meslekı olsun olmasın sitelerde yer aldı aslında herşeyin sorumlusu metalurjı ve malzemedir diye.bir metalürji mühendisi üretim mühendisidir,ar-ge ve ür-ge mühendisidir,satın alma ve satış mühendisidir,proje mühendisidir.mesleğimizin alanı çok fazla geniş.bir bakıyorsunuz demir-çelik sektöründesiniz,bir bakıyorsunuz seramik,polimer,kompozit,biyomalzemeler ve nanomalzemeler.her alanda parmağınız var.
bir metalurjı ve malzeme muhendısı bu kadar sektörde yer alabiliyor yanlış anlamadıysam?
evet doğru anladınız.bu saydığım sektörlerde bulunabiliyorsunuz.bır bakmışsınız demir-çelik fabrikasında metalurjı ve malzeme muhendısı bır yandanda kozmotık fabrıkasında belkıde cam veya seramık fabrıkasında ……alan çok geniş.tabıkı bır alanda uzmanlaşmanız gerekmektedir.mühendisliğin doğasıdır bu.

Siz bir konuda çok yakınıyorsunuz türkiye de metalurji ve malzeme mühendisliği halen önemine kavuşmamış durumdadır ve halen bilinmemektedir diyorsunuz  bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler yasin burak bey?

Bakın size durumu şöyle özetliyeyim.yoldan geçen bir halka yada herhangi bir üniversite gencine soralım metalurji ve malzeme mühendisliği nedir diye bu sorunun %85 cevabı hava durumuna bakıyor herhal olacaktır.komık görünüyor ama aslında acınası bir durum.döküm fabrıkası olsun,çelik konsturuksuyon firmaları olsun bir çok firmada metalurjı muhendısı yerine başka müühendislik dalları bakmakta.sizce ben muhabırlıkten sızde bu muhendıslıkten anlarmısınız.tabıkıde hayır.
bilinçlendirme çalışmalarımı yapılmalı

Yani yasin bey nasıl bir yol izlenmeli sizce?

Bakın bence ilk bilinçlendirmeleri sanayicilerden başlamamız gerekiyor.ülkemiz üretime hızla geçmekte.her geçen gün demiycem her geçen saniye metalürji ve malzeme mühendisliğinin önemi artmakta.bakın ülkemiz her geçen gün ar-ge merkezleri açmakta,yeni fabrikalar kurulmakta.burda en büyük görev bizler yani metalürji ve malzeme mühendisliğine düşmektedir.iyi bir malzeme olmadan iyi bir kalite asla elde edemezsiniz.

Birazda sizden bahsetmek istiyorum genç yaşta birçok işler başardınız hem ülkemizde hem dış ülkelerle projelere imzalar attınız ve birçok ödüle layık görüldünüz genç yaşınıza rağmen ilk göze çarpan şeyler mesleğinize olan bağlılığınız,hırsınız ve kendinizi çok iyi geliştiriyorsunuz.sizce genç yaşta zirveye doğru çok yol almadınız mı?

Aslında çok yol almış sayılmam.yol alma kavramı tecrübeyle azimle hırsla kararlılıkla olur.evet mesleğimi çok sevdiğim doğrudur.almanya’da finlandiya da arabistan’da ve birçok ülkede  mesleğimi temsil etme şansım oldu.evet birçok ödül aldım türkiye de olsun yurtdışında olsun.ama ddiğim gibi yolun çok başındayım.halkımızın dediği gibi durmak yok çalışmaya kendimizi geliştirmeye devam
dünyanın gözü üzerinizde çok genç sizi kendine örnek alıyor ve sizin gibi iyi mühendis olma hayali besliyor.

Cv nızı ınceledım ve gözlerim ışıldadı adeta.genç yaşta bu cv ye sahıpsınız ılerde bır roman şeklınde cv nız olur artık.bu kadar çok geliştirmek doğrumu sizce?

Bakın sizinde dediğiniz gibi siz bir bireysınız ama toplumun iyi eğitim almış örnek insan olarak gösterdiği bir bireysiniz.bana da annem çoçukken derdi oğlum bak şu abin şu muhendis olmuş sende oku öyle ol derdi.yani şimdi o abinin yerine ben geçtim diğer annelerde beni örnek gösteriyorlardır eminim.gençlerin hayalini beslemek çok güzel bir duygu bu seviyeye gelmek beni çok mutlu ediyor doğrusu.

Her mühendis arkadaşlarımızın bir firma veya faabrika olma hayali vardır.sizle ilgili haberleri yakından takip ediyoruz.çoğu ülke size fabrika açma konusunda destek sağlıyormuş.peki ülkemizde bu desteği sağlayan yok mu yada fabrikanızı kurarsanız ne üzerineolur?

Doğrusu evet çeşitli ülkelerden bana fabrika açmam konusunda büyük destekler mevcut.ülkemizdede var tabiki.yatırımım tabiki ülkeme olur.fabrika açarsam mesleki okullarlada destek vermek istiyorum.bu sayede çoğu genci bu sektöre kazandırmış olurum.

Cv nızde birşey dikkatimizi çekti doğrusu.cnc,plc,ileri derece matematik,istatistik,30 u aşkın kişisel gelişim,muhasebe,finans,ik gibi çeşitli dallarda bilginiz var.sebebi nedir bu çeşitliliğin yasin bey?


Bakın evet ben bir metalurji ve malzeme mühendisi olabilirim ama bir makina,endüstri,elektrik çeşitli mühendis dallarıyla beraber çalışma ortamındyım.onlarla grup çalışmalarında ortak dili konuşabilmem için hepsinden bilgim olması gerekiyor.bir mühendis üretime yön verebildiği gibi ekonomiye de yön verebilmeli.kısacası mühendis adam çok yönlü olmalıdır.


Uygulamalı eğitimin mühendislik için önemli olduğunu söylüyorsunuz sebebi nedir?

Bir mühendisin tabiki kitap bilgisi sağlam olmalı.önemli olan okuduğunu uygulayabılmek.araştırmalara göre  bir işi okursanız %20 uygularsanız %80 akılda kalıcı oluyormuş.bir mühendis uygulamayıda ıyı bılsınkı muhendıslık adına çalıştığımız yere birşeyler katalım.bir mühendisin okuldan çıkıp fabrıka geçtıkten sonra işi öğreneyim diyene kadar 1-2 seneyi yiyip bitiriyorlar.tabi birde tecrübesiz ve bilgisiz olmamıza rağmen maaş beğenmeme durumlarımız var.bu konulara girmiycem.yani demek istediğim mühendise uygulama şart.

Sizin deneyiminiz var mı yasin burak bey?

Evet benim birçok yerde deneyimim var.6 fabrikada okul döneminde çalıştım.8 fırmanın cnc makına satışına baktım.1 fırmanın 3d prınter makınalarını sattım.sakaryada çelik konstruksuyon fırmasının satışına baktım.gene sakarya da bir firmanın besleyıcı malzemelerının satışına baktım.almanyada 2 firmaya iş bağlama konusunda yardımcı oldum.projeler yaptım.toplam 1o dan fazla proje ımza attım.çevirmenlik yaptım.meslekı dergileri yabancı dillere çevirip yurt dışı yayıncılara bastırttım.mesleki yabancı dil sözlüğü hazırladım.yani yaptım da yaptım aklıma gelenler bunlar sizce yetmez mi

Doğrusu yapmadığınız birşey kalmamış.sanki 22 yaşında genç bir mühendis değilde 30-40 yıl deneyimi olan bir mühendis gibisiniz.neden bukadar ödüle layık görüldüğünüz belli oldu yasin bey.son olarak mesleğiniz hakkında gençlere,sanayici arkadaşlara söylemek eklemek istediğiniz birşey mevcut mudur yasin burak bey?

Beni canlı yayınlara çok davet ediyorlr belki ordan seslenirim ama burdanda çoğu kitleye hitap ediceğimi düşünüyorum.arkadaşlar metalurji ve malzeme mühendisliğinin öneminin farkına varalım.genç akdaşlarımızı bu mesleğe yönlendirelim.araştırıcı olun.asla yılmayın.pes etmeyın.aa ben odtu ye ıtu ye gıtmedım kaybettım iş bulamıycam demeyın.bakın ben bu kadar başarıyı sivas cumhuriyet üniversitesinden başardım.olmaz demeyin.atatürk ne demiş muhtaç olduğun asil kan damarlarında mevcuttur.yeterkı sen iste azim et çalış.sanayıcı abılerımıze ise sektörlerini iyi analiz etsinler ,ar-ge merkezlerine önem ve ağırlık versinler.son sözümü şu cümleyle tamamlamak istiyorum ‘aslında herşeyin sorumlusu metalurji ve malzeme’.

teşekkürler yasin burak arslan bey bize ayırdığınız  zaman için çok teşekkür ederim.mesleğinizdeki başarılınız daim olsun.iyi çalışmalar dilerim.
sizlere de iyi çalışmalar iyi günler dilerim arkadaşlar.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İzban Grevinde Mutlu Son

İşsizlikte Korkutan Artış!

Altında Dev Çöküş!
»  Rusya'dan Doğalgaz Uyarısı
»  Altında Baş Döndüren Gel-Git!
»  Trump Piyasaları Salladı!
»  Genç Mühendisten İddialı Sözler
»  Çeyrek altın 215 Liradan Satılıyor
»  Talih Kuşu'nda Büyük İkramiyeÇıldırtacak
»  Dolar Rekor Düzeylerde
»  Emeklinin Bitmeyen Promosyon Hikayesi
»  Dolar Haftaya Sakin Başladı!
»  Erdoğan'dan Finans Çevrelerine Uyarı
»  Ceza, Vergi Ve Harçlara Yeni Yıl Zammı
»  43 Ürün Hakkında Toplama Kararı
»  LPG'li Aracı Olanlar ikkat!
»  Kıdem Tazminatında Flaş Gelişme
»  Yeni KHK Bankaları Rahatlattı!
»  HÜKÜMETTEN Otomotivde Sürpriz Adım
»   Çalışanlara Yıllık İzin Müjdesi
»   Cengiz-Limak-KolinOrtaklığı Dağılıyor
»  Piyasada Dolar Yangını!
»  Ato'yu Seçime Kadar Kayyum Yönetecek
»  Dolar Fren Tutmuyor!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.