Yasa tasarısının TBMM İçişleri Komisyonu'nda sunumunu yapan Çiçek, terörü besleyen şartlarda bir düzelme olmadıkça, uluslararası camiayla etkili bir işbirliği ve hukuki altyapı oluşturulmadıkça terörün devam edeceğini söyledi.
“Çığlıklara rağmen” terörle mücadele konusunda yabancı ülkelerle işbirliği olmadığına işaret eden Çiçek, terörle mücadelenin önemi nedeniyle bu tasarının, ceza hükmünü içeren bazı yasalara uyumu öngören yasa tasarısından ayrı olarak düzenlendiğini kaydetti. Bakan Çiçek, terörün hedefinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğuna dikkati çekerek, “Bu yasa, düzenlenmesi en zor yasadır. Bir tarafta terörün acımasız yüzü, diğer tarafta ise hak ve özgürlükler. Bu ikisini dengede tutmak, bunun ayarını iyi yapmak en çok dikkat ettiğimiz husustur. Bu yasayı hazırlarken, terazinin bir kefesine özgürlükler, öbür kefesine de güvenliği koyarak, bu mu, bu mu? şeklinde sakat bir tercihe gitmedik. Özgürlükleri kısıtlayarak ve kullanılmasını zorlaştırarak terörü önlemek mümkün değildir” diye konuştu.
-“DENGE YASASI”-
Ancak kamu düzeni tesis edilmeden özgürlüklerin yeterince kullanılamadığına işaret eden Çiçek, yasayı bir denge yasası olarak nitelendirdi.
Adalet Bakanı Çiçek, yasanın hedefinin kesinlikle özgürlükler olmadığını, terör örgütleri olduğunu vurgulayarak, yasanın terörle mücadele açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Terörün sadece yasal düzenlemelerle bertaraf edilebileceğini düşünmediklerini belirten Çiçek, “Eğer sadece, terörle mücadele yasasıyla terör belası bertaraf edilmiş olsa en mükemmel yasa getirilir ortaya konulur ve bu olay biterdi. Ama bu böyle değil” dedi.
Cemil Çiçek, terörün hudutları aşan, yurtdışında destekleri olan bir olgu olduğunu ve hiç bir ülkenin de teröre karşı yüzde yüz muafiyetinin olmadığını bildirdi.
“Dış destek olmadan hiç bir terör örgütünün uzun süre varlığını sürdürmesi mümkün değil” diyen Çiçek, teröristlerin yurtdışında himaye gördükleri ve serbest kaldıklarının yaşanan örneklerle görüldüğünü söyledi. Bakan Çiçek, yurtdışındaki teröristlerin ülkeye iadesi konusunda sıkıntılar yaşandığını da söyledi. Bakan Çiçek, tasarı hazırlanırken, Avrupa Konseyi'nin terörizmle mücadeleye ilişkin kararının, Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunması Hakkında Kanunun, Terörizmin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin unsurlarını dikkate aldıklarını belirtti.
-“TERÖRLE MÜCADELE AYLIK, MEVSİMLİK DEĞİL”-
Terör meselesinin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını, İngiltere gibi ülkelerin de terörle mücadele yasalarında değişikliklere gittiklerini hatırlatan Çiçek, “Bu mücadele 3 aylık, 5 aylık, mevsimlik bir mücadele değil. Türkiye de bu coğrafyada yaşadığı sürece ki ebediyen yaşayacak, çevremizdeki istikrarsızlıklar devam ettiği sürece, terörle mücadeleye devam edecek. Terörle mücadele, keşke mevsimlik, geçici olsa ama anlaşılıyor ki uzun süreli olacaktır” dedi.
Terörle mücadelede yasanın yanı sıra, halkın tavrı ve duyarlılığının da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çiçek, terörle mücadelede halka büyük görevler düştüğünü, güvenlik güçlerine moral ve bilgi desteğinin verilmesi gerektiğini ifade etti. Cemil Çiçek, önleyici kolluk hizmetlerinin bu yasada olmadığını ve bu nedenle de yasada bunun aranmaması gerektiğini söyledi. Yasa tasarısı hakkında “gözaltı süresi uzatılıyor” şeklinde yanlış ve eksik bilgiye dayalı haberler yapıldığını dile getiren Çiçek, tasarının tümü değerlendirilmeden, tek tek maddeler ele alınarak tedirginlik yaratılmaya çalışıldığına dikkati çekti.
Adalet Bakanı Çiçek, “Tasarıda, ceza mevzuatımızda olmayan yeni bir suç ihdas etmedik. Sadece bazı suçlar terör amacıyla işlendiği takdirde terör kapsamına alınarak, bu suçların yargılamasında farklılığa gidilmiştir” dedi.