TUTANAKLAR-
Haberleşme ve Özel Hayatın Gizliliği Araştırma Komisyonu’nun 20 Şubat Çarşamba günü yaptığı toplantıda tutanaklara yansıyan konuşmalar şöyle:
NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) –Bizim konuşma kayıtlarımızın akıbeti ne olacak? Bu konuda bir güvence verebiliyor musunuz Sayın Başkan?
HAMZA DAĞ (İzmir) – Bir tane koruma verelim.
MEHMET S. KESİMOĞLU (Kırklareli) –Sayın milletvekili korumadan bahsetti. Eğer aynı mantalite devam ederse korumadan ziyade herhâlde cezaevine çamaşır ve sigara getireceksiniz.
HAMZA DAĞ (İzmir) – Bir espriyi böyle anlıyorsanız size diyecek bir şey yok.
MEHMET S. KESİMOĞLU (Kırklareli) – Biz gördük cezaevlerini.
HAMZA DAĞ (İzmir) – Espriyi böyle anlıyorsanız söyleyecek bir şeyim yok.
NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) – Vallahi Genelkurmay Başkanı bile şu anda orada kardeşim.
HAMZA DAĞ (İzmir) – Ya, ne alakası var?
NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) – “Terörist” sıfatıyla yargılanıyor Ergenekon davasından.
HAMZA DAĞ (İzmir) – Ne alakası var söylediklerinizin?
NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) – Ne alakası var olur mu?
HAMZA DAĞ (İzmir) – Tabii, ne alakası var?
NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) – Bu adam Başbakanla beraber Millî Güvenlik Kurulunda görev yaptı. Şu anda orada değil mi?
-“DİNLENİYOR MUYUM?”-
ŞUAY ALPAY (Elazığ) –Doğrusu benim de merak ettiğim, ilk dönem milletvekilliğim -milletvekili olduktan itibaren yaklaşık bir yıl sekiz ay var- öncesinde ve şu anda dinlendik mi, dinleniyor muyuz?
ATİLA KAYA (İstanbul) – Sadece bir önerim var. Zaman zaman biz bu komisyonun toplantılarını yaptığımız salonda bir böcek araştırması yaptırmanızı istiyorum.
BAŞKAN – Her toplantıyı büyük ihtimalle farklı bir salonda yapacağız.
-TİB YETKİLİLERİ BİLGİ VERDİ-
Komisyon öğleden sonraki bölümde ise TİB yetkililerini dinledi. Tutanaklara şu konuşmalar yansıdı:
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN –Ceza Muhakemesi Kanunu formatında, işlemleri kapsamında yapıldığından dolayı “itiraz” başlığında yapılabiliyor. İtirazın da kendine göre hükmü var. İşlem uygulamaya konuyor ama biz mahkemelerin tensiplerine tekrar arz ediyoruz. Yani “Bu, bu, bu bilgiler eksik, kanunda şöyle, şöyle sayılan hususlar var; buna göre nasıl uygun görürseniz biz ona göre devam ederiz…” Bu kapsamda, dinleme kapsamında 1.614 tane kararı şu yedi buçuk yıllık süreçte iade etmişiz. Dinleme dışı -bunun da ne olduğunu biraz sonra söyleyeceğim- kararlarda da yani HTS, sinyal bilgileri veya iletişim tespitine benzer evraklarda da 23.401 tane kararı şu ana kadarki yaklaşık yedi buçuk yıllık süreçte iade etmişiz.
Şu ana kadar 25 bin civarında karar bir şekilde mahkemelere ya da savcılıklara tekrar gönderilmiş. Artık iade, itiraz -cümle nasıl ifade edilirse- bunun içerisinde dinleme kararları da var, dinleme olmayanlar da var. Bu da aslında önemli bir başlık diye düşünüyoruz.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Mesela, en son, bir buçuk ay önce bir vekilimizin danışmanı bizim kuruma gelip bir başvuruda bulunmuş, inceleme yapınca şunu gördü: Normalde adli bir dinlemede karşı taraf dinlenirken görüşme yapılmış, sayın vekilimiz ondan dolayı dosyaya düşmüş, ondan dolayı gündem olmuş. O da aslında mahkemeye aleni olan bir kararmış, taraflar, avukatlar veya ilgili tarafların alabildiği bir kararmış.
Burada herkesin cep telefonu var, cep telefonları aynı zamanda bir kayıt cihazı biliyorsunuz efendim, yani birçok fuarda görüntü alan kalemler satılıyor. Bunların hepsi aslında o hâle dönüşebilir. Bu alanın bu bölümüne biz ne yapabiliriz diye baktığımızda, bizim sorumlu olduğumuz sektörde yapılabilecek her şeyi yaptığımızı düşünüyoruz ama bu biraz daha bundan bağımsız bir konu.
-"MAĞDURUM"-
İHSAN BARUTÇU (İstanbul) - Şahsım mağdur olarak bu sürecin içinde. 12 Haziran seçimleri öncesinde o kaset şantajı olarak nitelendirilen, Milliyetçi Hareket Partisinin mensuplarından, partisinden ihraç edilerek bugün Meclise gelmiş bir arkadaşınız olarak bu hadisenin önemini yaşayan ve acısıyla, sıkıntısıyla yaşayan bir bireyim ama bunu bireysel bir acıymış gibi dile getirmekten öte, Türk siyasetinin içine düştüğü vahamet görünen hâliyle bu. Bu görünmez hâliyle acaba başka daha ne tür tehditlere ve şantajlara maruz kaldığımızı merak ediyorum.
-”MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIMIZIN TELEFON NUMARALARINI SİZE GÖNDERDİĞİMİZDE BU NUMARALARIN DİNLENİP DİNLENMEDİĞİYLE İLGİLİ BİZE BİLGİ VERME İMKÂNINIZ OLABİLECEK Mİ?”-
BAŞKAN –Biz milletvekili arkadaşlarımızın telefon numaralarını size gönderdiğimizde bu numaraların dinlenip dinlenmediğiyle ilgili bize bilgi verme imkânınız olabilecek mi? Böyle bir teknik imkânınız var mı?
MİHRİMAH BELMA SATIR (İstanbul) – Telefonların şarjlarının erken bittiğine dair bir görüş var, doğru mu?
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Çok konuşulduğu için. (Gülüşmeler)
MEHMET S. KESİMOĞLU (Kırklareli) – Bizim pek bitmiyor, belki siz fazladan konuşuyorsunuz.
-DİNLEME NASIL ANLAŞILIR-
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Şimdi, dinleme nasıl anlaşılır? Önce şunu söyleyeyim: Dinleme bir gürültüden, huzursuzluktan, teknik bir problemden kesinlikle anlaşılmaz, yani nereden anlaşılmayacağı bölümü net. Yani biz kendi içimizde konuştuğumuzda “Huzuru kalple dinliyoruz” diyoruz, yani hiç kimse hiçbir şeyden rahatsız olmaz. Yani eğer yasal dinleme bu cihazlar, sistemler üzerinden yapılan bir dinleme ise, yani bir yerde bir böcek yok ise, telefona bağlanmış bir şey yok ise, işte, cihazın içerisine bir şey konmamış ise hiçbir gürültü yoktur, hiçbir iz yoktur, hiçbir problem yoktur, çok tertemizdir, çok rahattır. Kişi de rahat rahat…
YILMAZ TUNÇ (Bartın) – Rahat rahat dinleyebilirsiniz.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Kimse fark edemez bunu ama şunu söyleyeyim…
İLHAN CİHANER (Denizli) – Desene “Muhalifseniz dinlenirsiniz” yani.(Gülüşmeler)
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Ama ben, kendimiz şöyle diyoruz en son soruda, yani şöyle, zannediyorum Sayın Bilgi Sistemleri Daire Başkanımız biraz daha detaylı anlatır çünkü birkaç noktada biz yardımcı olduk: Telefonların detay faturasını inceleyerek -bize birkaç tane de öyle şikâyet de geldi kişilerin, savcılığa da başvurmuşlar- yani dinlemeyi, işte, çok oran veremiyorum ama büyük ihtimalle tespit edebilirsiniz, detay faturanızı inceleyerek.
BAŞKAN – Neresinden yani bu faturanın?
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Şöyle efendim: Aslında yani sayın vekillerimizden detayı bilenler vardır diye, en azından ben Sayın Erdal Aksünger’in bildiğini biliyorum da.
MEHMET S. KESİMOĞLU (Kırklareli) – Ama hepimiz bilelim.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yazılımla yapılıyor birçok şey. Yani aslında teknik şey değil de yazılım daha kritik. Hani “Geleceğimiz ne olacak?” diye sormuştu ya sayın vekilimiz, eğer yazılımla sizin telefonunuz dinleniyor ise, bir defa, şöyle bir şey var: Basit telefonunuz var ise yazılımlar dinlenmez. Yani bizim, genelde toplantılarda gösteriyoruz.
İLHAN CİHANER (Denizli) – Bu, yalnız, yasal dinleme değil.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Değil, yasal dinlemeyi konuşmuyorum ben, yasa dışından bahsediyorum.
Benim telefonlarım sizde herhâlde değil mi Ömer Bey?
Yani bir basit telefonum var bir de rahat dinlenebilen telefonum var. Yani basit telefonlara program kurulamadığından dolayı genelde dinlenmez teknik olarak, bu yasa dışı yöntemle.
BAŞKAN – Varsa yanında hangisi, onu bir görelim.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Bir tane, çok basit bir tane de yani.
ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Akıllı olmayan telefonlar.
-"BİZİM TELEFON YA"-
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yani, evet Sayın Vekilim daha doğru tabir: Akıllı olmayan telefon dinlemez.
Akıllı olan telefonlar da, işte, bir tanesi akıllı olmayan telefon.
BAŞKAN – Göster bakayım.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Bir de iPhone gibi…
BAŞKAN – Ha şu bizim telefon ya, biz de onu kullanıyoruz.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Şimdi, akıllı telefon dinlenirse nasıl tespit edebiliriz? Detay kaydı dediğim şu: Akıllı telefon dinleniyorsa eğer dinleme programlarının çoğu -İlhan Bey biraz daha, zannediyorum, detay arz edebilir- SMS gönderir. Yani telefonunuzun detay faturasına bakarsınız, sizin bilginiz dâhilinde… Mesela biz onu çok söylüyoruz yani bir şeyden endişe ediyorsanız yazın bir ay boyu ya da üç gün boyu, ya da beş gün boyu, yani attığınız SMS’leri yazın, fatura gelince de bakın “Bunlar benim SMS’lerim mi?”
YILMAZ TUNÇ (Bartın) – Mümkün değil, biz çıkamayız işin içinden.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yo, siz, Sayın Vekilim haklısınız, çıkamazsınız yani doğrudur. Yani çalışma programlarının mantığında SMS gönderiyorlar çoğu, bu piyasadakilerin çoğu. Eğer sizin bilginiz dâhilinde bir SMS var ise şüphe oranı biraz daha yüksektir.
Bir de bilinen şeyler var: İşte, telefonun bataryası… Tabii, batarya başka konulardan da olabilir. Çok konuşma olabilir, işte, baz istasyonuna uzaksanız bataryanız daha çabuk biter, yakınsanız daha uzun sürer. Ama en kolayı telefonunuzun detay faturasına bakmak, ondan daha da kolayı basit telefon kullanmak. Ama basit telefon kullanmak çok da mümkün değil. Benim gibi iki telefon taşıyabilirsiniz yani basit telefonunuz olabilir, bir de, işte, kendine göre kapasitesi olan, interneti olan bir şey yapılabilir. Ben kendi…
BİLAL UÇAR (Denizli) – Siz bir endişenden dolayı mı basit telefon taşıyorsunuz?
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yok, yok, hayır, hayır. O benim asıl, kendi telefonum, diğeri Kurumun verdiği telefon. Ama şunu sorabilirsiniz: Niye basit telefon kullanıyorsunuz? Yıllardır basit telefon kullanıyorum. O da benim kendi, belki, şeyimden dolayı diyebilirsiniz yani teknik olarak olaya bakışımdan dolayı. Akıllı şey, yani, Kurumdan dolayı mecburen kullanıyorum ama yani basitlik genelde daha kolaylıktır, birçok açıdan kolaydır. Ben, bunu, kendi uzmanlığım olarak söyleyebilirim. Zannediyorum bu Komisyonun varacağı şeylerden birisi de -bence, benim kişisel görüşüm, yani Kurumsal değil- bu, teknolojinin arttığı ortamda bazı şeyler çok çok daha kolaylaştığından dolayı bir şeyler bulmak lazım ve bulunan şeyler de kişilerin kendi kişisel gayretiyle bulunması lazım. Yani, işte, basit telefon kullanma bazı durumlarda bunlardan bir tanesi olabilir, bunun gibi başka hususlar olabilir, yani her cihazı kullanmama olabilir, her bilgisayarı…
İHSAN BARUTÇU (İstanbul) – Bu ses yankılanmalarının da bir sebebi yok değil mi?
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yok, yok Sayın Vekilim, hayır, yok. Yani herkesin içi rahat olsun, hiçbir o normal, yasal süreçte hiçbir şey yok.
İHSAN BARUTÇU (İstanbul) – Yasa dışı yani, yasa dışı.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yasa dışı dinlemenin, cihaza eğer müdahale edilmişse, işte, ona da şöyle diyebilirim: Yani telefon, ne bileyim, yani kişinin en mahrem şeyi nedir? O düzeyde bir şeydir yani. Ben cüzdanımdan daha çok telefonuma dikkat ederim yani cüzdanımı bazen bir yerde unutabilirim ama yani telefonu bir yerde unutmamam lazım. Masaya bile koymuyorum, arkadaşta dursun diyorum yani telefona sahip olunması lazım. Yani telefon insanın cüzdanından daha kritik bir bilgidir. Bilmiyorum, kastım, anlatabildim mi?
BAŞKAN – Kimsenin eline geçmemeli makine, öyle mi? O anlamda mı anlamayız?
-"ÇALIŞMA YAPALIM"-
TİB BAŞKANVEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Ya onu, işte, kastım biraz öyleydi de efendim siz açık olarak söylediniz. Yani telefonunuzun kimsenin eline geçmemesi lazım. Yani birinin eline geçerse, yani akıllı telefon ise bu biraz daha zordur. Yani şu an durumlar, aslında, insanların kontrol edemediği hususlar, bunlar üst düzey insanlarda bunlar biraz daha zordur. Telefonunuza 5 kişi birden bakar, birine o bakar, birine bu bakar. Yani belki bu tür hususlara dikkat etmek. Bu benim kendi, kişisel olarak söyleyeceğim hani bu kapalı oturumda. Çünkü bizim bazı örnek savcılık olayları da oldu, yani kişi şikâyet etmiş “Ben detayıma baktım, böyle bir şey gördüm” Savcılığa şikâyet etmiş, savcılık bize sormuş. Biz birkaç tanede yardımcı olduk, bilgi verdik. Yani kişinin telefonuna böyle bir program yüklenmiş. Zannediyorum buldu savcılık, bir bunu müsaadenizle arz etmek isterim.
İkincisi: Milletvekillerinin numarası konusunda, ben arkadaşlara sordum. Biz o konuda, uygun görürseniz, Komisyonumuzun her türlü talimatına, her türlü emrine hazırız. “Biz ne yapabiliriz?” konusunda bir çalışma yapalım. Çünkü burada, genel itibarıyla bizim daha önceki TİB’e…
BAŞKAN – Yani bu arada ayıklamayın yani telefonun oradaki şeyi.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yo, yo efendim, yani “Ne yapılabilir?”le ilgili, ona biz cevap dönsek çok iyi olur. Şu an, belki, hemen bir şey söylememiz çok rahat olmayabilir.
MEHMET S. KESİMOĞLU (Kırklareli) – Temizlik harekâtı olarak.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Çünkü soruşturma gizliliği açısından ki hususlar, bizim, daha önceki süreçte çok problem olmuştu. Birkaç şeyi hızlıca seçsem.
TİB Başkanı atamasıyla ilgili sürece, birkaç şeyi netleştirsek teknik detaydan önce: TİB BTK’ya bağlı bir birim, idari bir birim. TİB Başkanını…
BAŞKAN – Yalnız bu kısmı biraz çabuk geçtin, anlayamadık.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Hangisini efendim?
BAŞKAN – Yani “Milletvekillerinin telefonlarını göndersek…” bunun cevabını yani.
HASİP KAPLAN (Şırnak) – “İnceleyeceğim.” dedi.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Efendim, şöyle: “İnceleyeceğiz” dedim yani bir mevzuat… Bize, şimdi, daha önceden benzeri, şu ana kadar bazı savcılıkların soruları oldu ama mesela o, TİB’in aracılığıyla kurumları yasa dışı dinleme yapma iddiası vardı, Yargıtay santrali, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasının olduğu, Sayın Vekilimiz de bahsetti -o dönemde TİB’e -bilmiyorum da- binlerce mahkeme kararı geldi, daha doğrusu mahkemelerden yazılar geldi. Bizim kendi verdiğimiz dinleme kararları, işte soruşturmanın gizliliği veya süreç açısından bize özel hususlardır, başka bir mahkeme bile bunu göremez. Yani savcılık değil, başka bir mahkeme bile göremez. “Bunlara ilişkin işlem sizin yapma yetkiniz yok.” diye bayağı bir yazı geldi bize o dönemde, 2009’da. Yani o yönüyle belki ne yapılabilir, onunla ilgili biraz çalışma yapıp cevap dönsek daha uygun olur. Çünkü ben şu an “Evet” de diyebileceğimi düşünmüyorum, “Hayır” da diyebileceğimi düşünmüyorum ama mantıken dediğiniz hususları alt alta koyup aslında bir şey, belki bu… Bilmiyorum yani, bir yol bulunması lazım. Düzenleme mi olur yoksa mevcut düzenlemelerde böyle bir imkân var mı ona bakalım. O yüzden dediğim, hani hızlı geçtim dediğim. Şu an çünkü içinden çok net…
BAŞKAN – Şimdi, bizim, tabii, Komisyonumuzun çalışmalarının içerisindeki belki en önemli konulardan biri şu: Yargı kararıyla yapılan ama “sınır aşımı” dediğimiz çalışmalar.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Evet, Sayın Vekilim de bahsetti.
BAŞKAN – Biz, yani, mesela, örnek verme açısından söylüyorum: İşte, milletvekilleri yasama dokunulmazlığına sahiptir, soruşturma yapılması mümkün değildir. Ola ki herhangi bir şekilde farklı bir yöntemle telefon numaraları başka bir isim altında yazılarak dinlemeye alınmış olabilir mi? Böyle bir kaygı var.
İLHAN CİHANER (Denizli) – Evet, yani yasal sıkıntı olmaz bunda çünkü zaten dinleniyorsa hukuk dışıdır, dinlenemez çünkü.
BAŞKAN – Yani bunda yasal bir sıkıntı olacağını ben de düşünmüyorum. Mesela, şahsen, ben de böyle bir kaygı taşıyorum yani sizin isminizin altında benim telefon numaram mahkeme tarafından gönderilmiş olabilir ve bu vesileyle de dinleniyor olabilirim.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Sayın Komisyon Başkanım, ben bunu…
MEHMET S. KESİMOĞLU (Kırklareli) – İşte örneğini verdik. 30 tane numara var, isim yok.
BAŞKAN – Biz, yani Meclis olarak böyle bir Araştırma Komisyonu kurduk, çalışmalara başlarken, önce Mecliste bu çalışmaları yapan Komisyon ve milletvekili arkadaşlar emin olmalı ki yarın vatandaşa “Rahat olun, problem yok.” diyebilelim. Ama önce problem olmadığını, önce kendimizden başlayarak böyle bir problemin ya da böyle bir kaygının olmadığını görmemiz lazım.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Haklısınız efendim, yani ben de aynı kanaatteyim. Biraz -dediğim gibi- üzerinde çalışma yapalım diye o yüzden ifade ettim. Bir de yani şunu söylemek…
BAŞKAN – Yani, şimdi, Sayın Başbakanımız “Ben dinleniyorum.” dediği yerde biz tabii ki, önce, milletvekili olarak hep -yani ben de şahsen, hepimiz- bir şey yapıyoruz “Herhâlde Başbakanı dinliyorlarsa bizi hayli hayli dinliyorlardır.” diye bir tereddüt var.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yani bu son dediğiniz hususa ilişkin ben, bizim Hukuk Daire Başkanımızla arada görüştüm de, şöyle, bazı mahkemelerin şöyle bir uygulaması varmış, aslında bu teamül de olabilir, belki düzenlemeye de girebilir: Bize bazen kararlar geliyormuş. Eğer, işte bizden talep edilen, kolluğun talep ettiği veya savcılığın… Kolluk savcılıktan talep ediyor, savcılık mahkemeden karar talep ediyor. Dinleme için numara şu, suç şu, veya diğer işlemler. Sizdeki kayıt “Bu numara şu kişiye ait ise işlem yapın, eğer değil ise bize bilgi verin, iade edin.” değil mi?
TİB BİLGİ SİSTEMLERİ DAİRE BAŞKANI İLHAN ELİEYİOĞLU – Evet.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yani bu şekilde bazen mahkeme kararları geliyormuş, arkadaşlarımız onu anlattılar da bana. Bu, mesela, yani tabii bu bir…
BAŞKAN – Bizim burada yapacağımız şey şu: Bütün milletvekili arkadaşlarımızın Meclis Başkanlığına bildirdikleri numaraları var, hatta faturalar da Meclis Başkanlığından ödeniyor zaten. Bizim size göndereceğimiz telefon numaraları, yani rastgele şu numara değil, Meclis Başkanlığına milletvekili arkadaşlarımızın bildirdiği ve Meclis Başkanlığı tarafından da faturası ödenen, milletvekillerimizin doğrudan kendilerinin kullandıkları telefonlar.
İLHAN CİHANER (Denizli) – Başkanım, bir de şey eklenir, “Soruşturma yoktur.” diye bir, Millet Meclisi Başkanı yazar “Soruşturma yoktur.” Soruşturma yoksa dinleyemez, bitti. Yani hukuken mahkemelerin o, size yazdıkları o kavga çıktığındaki kapsamda değil bu.
-"KAPATIP GİDELİM"-
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Evet.
İLHAN CİHANER (Denizli) – Dinleyemezsiniz, yasama dokunulmazlığı var.
BAŞKAN – Yani buradan niye başlamak istiyoruz. Yani bizim de tabii ki buradan başlamak istememizdeki en büyük neden: Yani eğer böyle bir tespite faraza ulaşırsak…
İLHAN CİHANER (Denizli) – Kapatıp gidelim. (Gülüşmeler)
BAŞKAN – …aslında o zaman yasa dışılığın kaynağına ulaşmak çok daha kolaylaşacaktır. Yani yasa dışılığı dışarıda aramaya gerek yok, içeride aramamız gerekecektir o zaman.
TİB BAŞKAN VEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN – Yani aslında Reklamverenler Derneğiyle biz konuştuk. Reklamverenler Derneği bir düzenleme olup bu, yasa dışı cihazların bir şekilde internette reklamının verilemeyeceğine ilişkin herhangi bir müeyyide, yaptırım, bir düzenleme olmadığını ifade ettiler. Yani aslında böyle bir düzenleme olsa Reklamverenler Derneği koordine edip hiçbir İnternet sitesinde bu tür cihazların reklamı yapılamayabilir. (ANKA)