Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
1 liranın maliyeti 3 lirayı geçti
1 liranın maliyeti 3 lirayı geçti
 
Kültür ve Turizm eski Bakanı Fikri Sağlar, 1 TL madeni paranın üretim maliyetinin 3 TL’yi aştığını söyledi.
 
27.11.2022 - 09:22

Paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazılı değer arasındaki fark, her geçen gün artıyor. Hem Türkiye'nin yaşadığı ekonomik kriz, hem de Rusya-Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle paraların üretiminde kullanılan ham maddenin tedarikinde bazı zorluklar yaşanıyor. Kültür ve Turizm eski Bakanı Fikri Sağlar, 1 TL madeni paranın üretim maliyetinin 3 TL'yi aştığını belirtti. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da mart ayında bir çalışma yaparak özellikle madeni paraların basımındaki madenlerin fiyatının yükselmesi ile para maliyetinin nasıl yükseldiğini ortaya koymuştu ve halkın ‘bozuk para' olarak nitelendirdiği 1, 5, 10, 25, 50 kuruşların ve 1 lirada kullanılan madenlerin maliyetlerini belirlemişti. Yalım, sekiz ay önceki çalışmasında, Merkez Bankası'nın 1 TL'lik madeni parayı basmak için 2 lira 92 kuruşluk (0.15 sterlin) bakır, nikel ve çinko satın aldığını hesaplamıştı.

KUR ARTTIKÇA PAHALANIYOR


Dövizdeki artışla birlikte madeni paraların maden değerleri de yükseliyor. Bugün ise 22.50 lira seviyesinde olan sterlin kuru ile aynı hesabı yaptığımızda 1 lira basmanın maliyeti yaklaşık 3 lira 40 kuruşa çıktığı hesaplanıyor. Kağıt paraların basım ve mürekkep maliyetleri ise oldukça pahalı. Bunlar da paraların değerine, büyüklüğüne ve renklerine göre değişiklikler gösterebiliyor.

DARPHANE YALANLADI

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının gerçek dışı olduğunu duyurdu.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti'nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir duyuru yapılmasının zaruri görüldüğü aktarıldı.

Darphane'nin, Türkiye'nin madeni para ihtiyacını arz ve talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Darphane tarafından üretilen madeni paraların, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluştuğu bildirildi.

Açıklamada, madeni alaşımda kullanılan bakır, çinko ve nikel fiyatlarının küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kaldığı, bu durumun dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz etki oluşturduğu ve piyasaların tekrar dengeye oturmasıyla madeni para üretim maliyeti ile nominal değerlerin tekrar dengelendiği kaydedildi.

Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının kesinlikle yalan ve gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, üretimi yapılan madeni paraların ne şekilde üretileceği ve nasıl üretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımları elde etmek için eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Katar'dan da Dolar Geliyor

Bakan Nebati’den enflasyon mesajı

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Yolda
»  EYT'li Çalışana 5 Puan Formülü
»  Açlık ve Yoksulluk Sınırında Rekor Artış
»  Ucuz Otomobil Beklentisi Suya Düştü
»  Flaş..Faiz 2 Yıl Sonra Tek Hanede
»  ÖTV Matrahı Güncellendi Ama...
»  Vergi ve Harçlarda Yüzde 122 Zam
»  S.Arabistan'dan 5 Milyar Dolar Geliyor
»  Otomobil Satışları Durdu
»  Matrah Düzenlemesinde Tarih Belli Oldu
»  Fitch’ten Türkiye'ye Yeni Kredi Notu
»  Doğalgaz Fiyatlarına Zam Gelecek mi?
»  Dikkat Çeken Faiz Tahmini
»  EYT'de En Düşük Emekli Aylığı Belli Oldu
»  Enflasyon Beklentisi Yine Arttı!
»  Benzin Fiyatlarında Yeni İndirim!
»  Morgan Stanley'den Türkiye Analizi
»  Araç Kasko Fiyatları Dudak Uçuklatıyor
»  Tarımda Üretici Enflasyonunda Yeni Zirve
»  Altın Fiyatları Rekor Tazeledi
»  Motorine Bu Gece İndirim Geliyor
»  'Efsane Fiyatlar' Enflasyona Yenildi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.