Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD ve Çin Arasında Yüksek Gerilim
ABD ve Çin Arasında Yüksek Gerilim
 
Çin Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı ve Çinli bölgesel komutanlarla savunma bakanları arasındaki diyaloğun iptal edileceğini, askeri denizcilik güvenliğine ilişkin görüşmelerin de durdurulacağını bildirdi.Çin 2015 Paris İklim Anlaşması'na ön ayak olan iklim işbirliği başta olmak üzere bazı önemli konularda ABD ile tüm iletişimi sona erdireceğini açıkladı. .
 
6.8.2022 - 08:36

Çin'in bu adımı atmasının ardında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaret sonrasında tırmanın gerginlik yatıyor.

Çin'in Amerika'yla iletişim hatlarını dondurma kararı alması, Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin yanı sıra Pekin’in Tayvan etrafındaki sularda füze denemesi ve askeri tatbikatlarla tırmanan gerilimi daha da artırdı.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, dün geç saatlerde Çin'in ABD Büyükelçisi Qin Gang'i çağırarak Çin'in askeri hamlelerinin "Tayvan, Amerika ve dünya genelinde Amerika'nın ortaklarını kaygılandırdığı" mesajını ilettiklerini söyledi.

“ÇIN TAYVAN BOĞAZI’NDA STATÜKOYU DEĞIŞTIREBILIR”

AP’nin haberine gore Çin-Amerika ilişkileri uzmanları, Çin'in diplomatik ve askeri hamlelerinin Pelosi'nin ziyaretine yönelik misillemenin ötesine geçtiği, daha açık düşmanlığa yol açabilecek ve Tayvan'ın demokratik hükümetini belirsizliğe sürükleyebilecek bir dönem başlatabileceği uyarısında bulundu.

Alman Marshall Fonu Asya Programı Başkanı Bonnie Glaser, Çin-Amerika ilişkilerinin "inişe geçtiğini" söyledi.

Glaser, "Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu, Tayvan'a zararı dokunacak ve Amerika'nın dezavantajına olacak şekilde değiştirme olasılığının bulunduğunu düşünüyorum" dedi.

Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören ve gerekirse güç kullanarak bu bölgeyi ana karaya bağlama seçeneğini de göz önünde bulunduran Çin Tayvan’a yakın altı noktada başlattığı askeri tatbikatları Pazar gününe kadar devam ettirecek. Çinli yetkililer devlet medyasına yaptıkları açıklamada, Tayvan üzerinden füze ateşlendiğini bildirdi.


Çin'in üst düzey yetkililerle iletişimi kesme adımı, Başkan Joe Biden ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in gerginlikleri yumuşatma olasılığına gölge düşürüyor.

Amerika ve Çin arasında iklim konusundaki görüşmeler bile askıya alındı. İki ülkenin iklim temsilcileri birkaç kez biraraya gelmişti. Bu durum ilişkilerin iyileştirilmesi umudunu suya düşürürken anlaşmazlıkların artarak daha büyük bir krize dönüşmesi olasılığını doğuruyor.

Başkan Biden’ın eski Başkan Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere getirdiği ilave gümrük vergilerini kaldırması beklentisi içinde olan Çin, attığı adımlara ekonomik ve ticari görüşmeleri askıya almayı dahil etmedi.

2014 yılında Çin Cumhurbaşkanı Xi ve dönemin ABD Başkanı Barack Obama arasında varılan ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Amerikan-Çin anlaşması, 2015 Paris İklim Anlaşması'na ön ayak olan bir dönüm noktası olarak kabul ediliyordu. Bundan 7 yıl sonra Glasgow'daki iklim zirvesinde varılan bir başka anlaşma da pürüzleri gidermeye yardımcı olmuştu.

“DENIZ GÜVENLIĞINE İLİŞKİN GÖRÜŞMELER DURDURULACAK”

Çin Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı ve Çinli bölgesel komutanlarla savunma bakanları arasındaki diyaloğun iptal edileceğini, askeri denizcilik güvenliğine ilişkin görüşmelerin de durdurulacağını bildirdi.


Bakanlık, yasadışı göçmenlerin geri gönderilmesi, kriminal soruşturmalar, uluslararası suç, uyuşturucu ve iklim değişikliğine ilişkin işbirliklerinin de durdurulacağını kaydetti.

Üst düzey Amerikalı yetkililerin Çinli yetkililerle bu anlaşmazlıkların çözülmesi konusunda düzenli olarak görüştüklerini söyleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Kirby, Biden yönetiminin Çin'in askeri manevralarını "sorumsuzluk" olarak nitelediğini ve bunların "Amerika'nın Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı koruma amacıyla çeliştiğini" belirtti.

Kirby ayrıca "Amerika'nın Pekin'in atmayı tercih ettiği her adıma karşı hazırlıklı olduğunun açıkça ifade edildiğini" söyledi



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


7 Ülkede Büyükelçi Değişti

Göz Göre Göre Gelen Skandal!

Aysel Tuğluk Hakkında Tahliye Kararı
»  KIlıçdaroğlu'ndan ODTÜ Kararı
»  Yediiklim Hakkında Olay FETÖ İddiası
»  Eczaclıardan İş Bırakma Hazırlığı
»  Benzin ve Motorinde İndirim
»  TSK’nın Komuta Kademesi Değişti
»  KPSS Oturumları İptal Edidldi
»  Kılıçdaroğlu Şırnak'ta
»  KPSS Sınavı İptal Edilecek mi?
»  Sinan Oğan:Cumhurbaşkanlığına Adayım
»  ÖSYM'nin Yeni Başkanı Belli Oldu
»  Vatandaştan Saymaz'a 6'lı Masa Meaajı
»  İmamoğlu'na TepkiYağdı!
»  İmamoğlu: Cemevleri İbadethanedir! Nokta
»  Flaş.. ÖSYM Başkanı Görevden Alındı
»   Erdoğan'dan KPSS Talimatı
»  ABD-Çin Krizini Geliştiren Olay
»  Akşener’den KPSS Tepkisi
»  KPSS Soruları Çalındı mı?
»  "Çiftçilerin Borçları Dağ Oldu"
»  Altın Fiyatlarında Son Durum
»  Nebati’den 500’lük Banknot Açıklaması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.