DTP hakkında açılan kapatma davasında, siyaset yasağı istenilen 223 kişiden biri olan Urfa Milletvekili İbrahim Binici'nin bireysel savunma yapmak için yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi reddetti. Mahkeme kapatma davasının partinin tüzelkişiliğine açıldığını bu nedenle, bireysel savunma hakkı bulunmadığını bildirdi. Mahkemenin bu kararı başta Mersin Milletvekili Zafer Üskül bireysel başvuru yapmak için hazırlanan AKP'liler içinde emsal oluşturacak.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı DTP hakkında 'bölücü eylemlerin' odağı gerekçesiyle kapatma davası açtı ve 223 kişi için beş yıl siyaset yasağı talebinde bulundu. Savcılık, DTP Urfa Milletvekili Binici'nin de terör örgütü mensupları için düzenlenen bir törende söylediği "Kürt halkına karşı tüm bu vahşi ve kanlı yönelimler Türk ve İran devletlerinin eşzamanlı olarak gerçekleştirdikleri operasyonlarıda direx bağlantılıdır" sözleri nedeniyle beş yıl siyaset yasağı istemişti.
Gerekçe: Dava partinin tüzel kişiliğine
Binici de istenilen siyaset yasağı talebi nedeniyle 'mağduriyetinin' söz konusu bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurarak bireysel savunma yapmak istediğini ve bu nedenle iddianamenin kendisine tebliğ edilmesini istedi. Mahkeme de Binici'nin talebini reddederek "Açılan dava partinin tüzelkişiliğine açılmıştır. Bu nedenle iddianamenin tarafınıza gönderilmesi söz konusu olamaz. Bireysel savunma hakkınız bulunmamaktadır" dedi.
Binici, mahkemenin verdiği kararla kendisi için iç hukuk yollarının tükendiğini kaydederek şöyle konuştu: "Verilen karardan sonra benim açımdan iç hukuk yolları tükenmiştir. Bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AHİM) başvurmaktan başka çarem kalmadı. Çünkü kutsal savunma hakkım ortadan kalmış durumda" dedi.
AİHM'nin Ilıcak kararı emsal olur mu?
Mahkemin verdiği karar hakkında kapatma davası açılan AKP için de büyük önem taşıyor. Çünkü Yargıtay Başsavcı'sının AKP davasında siyaset yasağı istediği 71 kişiden biri olan AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül de bireysel savunma yapmak için mahkemeye başvuracağını açıklamıştı. Mahkeme, Fazilet Partisi davasında siyasi yasak getirilen dönemin milletvekili Nazlı Ilıcak'ın da bireysel savunma talebini redetmişti. Ilıcak konuyu 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımış, AİHM, Türkiye'ye herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.
Radikal gazetesi