Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7654
EURO
42,9724
IMKB
9.747,000
ALTIN
4.016,770
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ALEVİLERE ÇOK AĞIR HAKARET
ALEVİLERE ÇOK AĞIR HAKARET
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gümüş, yayınladıkları sözlükte "ensest"in anlamını "Kızılbaş" olarak veren İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırdı.
 
6.12.2010 - 00:01

Reusuhi Akdikmen'in hazırladığı ve İnkilap Kitabevi'nin yayınladığı sözlükte, "ensest"in anlamının "Kızılbaş" olarak belirtilmesi Alevilerin tepkisini çekti.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığının "akraba ile zina, kızılbaşlık" olarak verildiğini hatırlattı.

Sözlüklerin Türkiye'de İnkılâp Kitabevi tarafından basıldığını belirten Gümüş, sözlüğün öğrenciler tarafından çokça yararlandığı bir kaynak olduğunu kaydetti.

'ALEVİLERE HAKARET EDİLMİŞTİR'

Gümüş, "Bu kitapta Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunulmaktadır. Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Gümüş, bu sözlükte yer alan ifadenin, Alevileri aşağılama amaçlı kullanılan 'mum söndü' iftirasının, bu toplumun sözde eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını koruduğunu ifade etti. Fezvi Gümüş, "Hatta, bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, yayıncıları üretmekte ya da beslemektedir" dedi.

ROMANLAR, DERS KİTAPLARI ALEVİLERİ AŞAĞILIYOR

Bu yazarlardan örnekler veren Fevzi Gümüş, Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu romanı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Nur Baba eseri, Reşat Nuri Güntekin'in Balıkesir Muhasebecisi Tanrı Dağı Ziyafeti adlı eseri, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Toraman adlı romanında "mum söndü, Kızılbaş" atıflarının yapıldığını ifade etti.

Aynı zamanda, 1979 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'ndan onay alan "Felsefeye Giriş" ders kitabı ile AKP iktidarı zamanında Milli Eğitim Bakanlığı'nın "100 Temel Eser" serisinde yayımlanan bazı kitaplarda, Alevilerle ilgili aynı iftiraların yer aldığını kaydetti.

'İFADE SÖZLÜKTEN ÇIKARILSIN'

PSAKD Başkanı Gümüş, açıklamasında şu ifadeler yer verdi: "Bu iftiranın kaynağında 'Alevilerin malı, canı helaldir, katli vaciptir' fermanları yayınlayan Ebu Suud'lar vardır ki, o Ebu Suud, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çorum'da yapılan referandum mitinginde yere göğe sığdıramadığı Ebu Suud'dur.

Toplumsal bilinçaltına yerleştirilen Alevilerle ilgili bu önyargılar, bu coğrafyada hala egemenliğini sürdüren Emevi zihniyetinin, zorunlu din derslerinin, Diyanet İşleri Teşkilatı'nın, Alevi köylerine zorunlu cami uygulamalarının bir ürünüdür. Siyasal iktidarın, Alevilere yönelik nefret söyleminin iyice azgınlaştığı bir dönemde bu tür ayıplar, Türkiye'de 'eline, diline, beline sahip ol' ilkesini inancının temeline oturtan milyonlarca insanı incitmektedir. Herkesi, Alevilerle ilgili daha saygılı bir üslup kullanmaya davet ediyor, bu ve benzeri çirkin iftiraya yer verenleri bir kez daha kınıyoruz."

Fevzi Gümüş, İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırırken, Alevilere hakaret içeren ifadenin sözlükten çıkarılmasını talep etti.5 ARALIK 2010/AKŞAM



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'İMRALI CANİSİ, OTURDUĞU YERDEN TERÖRÜ YÖNETİYOR'

ERDOĞAN'IN İMAM HATİP'Lİ OLMA GURURU

"BİZİM GİZLİ GÜNDEMİMİZ, HESABIMIZ YOK"
»  "DİN EĞİTİMİ ANAOKULUNDAN BAŞLAYARAK YAYILMALI"
»  MECLİS'TE HSYK HAFTASI!
»  YARSAV'DAN KAPALI KAPILAR ARDINDA GENEL KURUL!
»  EMNİYET'TE KAFASI ÇALIŞANLAR HEMEN YAFTALANIR!
»  TERÖRİSTLERDEN, BDP MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP!
»  TAM GÜN'DEN KAÇIŞ YOK!
»  "DUYDUKLARIMIZI YAZDIK, BERBAT DURUMDAYIZ"
»  HAYDARPAŞA'YI YAKAN SUÇLU BULUNDU!
»  YUMURTAYLA ÖZGÜRLÜK OLMAZ!
»  ARTIK KAPICI DAİRESİNDE OTURUYOR!
»  'BÜYÜK GÖTÜRÜNÇ DEMEDİK'
»  "ABD BELGELERE YALAN DİYEMEDİ!"
»  "REKTÖRLERİ TOPLAMIŞ SANKİ ASKERLERİ VAR!"
»  İSTANBUL-BURSA ARASI TELEFERİKLE 2 SAAT OLACAK
»  METİN OKTAY TESİSLERİNE HIYARLI SALDIRI !
»  "BUNDAN SONRA ABD'Lİ DİPLOMATLARLA KONUŞANLAR!"
»  ARINÇ'DAN ABD'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!
»  "BAKANLIĞI NEDEN BIRAKTIĞIM WİKİLEAKS'DA ÇIKTI!"
»  WİKİLEAKS TÜRKİYE'YE NEDEN FAZLA ÖNEM VERİYOR?
»  "BİR TRAVMA GAÇERDİK AMA..!"
»  SİYASİLERİ YUMURTADAN KORUMA YÖNTEMLERİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.