Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AZİZ YILDIRIM:"AGRESİF DEĞİL, KILIBIĞIM"
AZİZ YILDIRIM: AGRESİF DEĞİL, KILIBIĞIM
 
Kulüpler Birliği ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kulüplerin dernekler yasasına göre yönetildiğini belirterek, ''Bu kanuna göre yönetilirse işler çok zor. Kulüpler Spor Yasası bir an önce çıkarılmalıdır'' dedi.
 
15.12.2010 - 18:24

''Spor Kulüplerinin Sorunları ile Sporda Şiddet Sorununun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'', AK Parti İstanbul Milletvekili Nazım Ekren başkanlığında toplandı.

Komisyona bugün Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım, başkan yardımcısı Göksel Gümüşdağ ve yönetim kurulu üyesi avukat Şekip Mosturoğlu katıldı.

Toplantıya bir sunum yaparak başlayan Aziz Yıldırım, kulüplerin sorunları olduğunu ve bunlara da sporun sorunları olarak bakmak gerektiğine dikkati çekerek, ''Şiddet Yasası çok önemlidir. Sporun olduğu her yerde tanıtım olacaktır. Kulüpler, dernekler kanununa göre idare edilmekte. Bu kanuna göre yönetilirse bu işler çok zor. Kulüpler Spor Yasası biran önce çıkarılmalıdır. Bir yasa hazırlanıyor, ama içinde biz yokuz. Sıkıntıları daha önce de söylemiştik, ancak dikkate alınmamış'' diye konuştu.

''Sporu kim idare ediyor'' sorusunu sorarak sunumuna devam eden Yıldırım, şöyle devam etti:

''Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mü (GSGM), federasyonlar mı? Statlar GSGM'nin. Kiralıyoruz, kullanıyoruz. Fenerbahçe olarak yılda 1 milyon dolar ödüyoruz. Kiralanan stattan yüzde 7 reklam, yüzde 10 da GSGM pay istiyor. Yayın, stat, ürün ve reklam gelirleri toplandığında ve eşit miktarda paylaştırıldığında kulüpler yürürler, giderler. Hiç ilgimiz olmayan yerlere bir şeyler ödüyoruz. Sağlıklı bir gelirimiz yok. Yüzde 60'a yakın gelirlerden devlete vergi ödüyoruz. 110 kulüpten, 39'u incelemede. Bu konuda bir çalışma yapılmasını istedik. Tüm kulüpler vergilerini ödemek için elinden geleni yapıyor.''

Başkan Yıldırım, spor yasasındaki en önemli konunun federasyonların yerinin belirtilmesi olduğuna vurgu yaparak, ''Bunlar yeniden düzenlenmeli. Özerkliği gündeme taşımalıyız. 'Tribünler boşalıyor' deniyor. Biletlerdeki KDV oranı yüzde 18, bunu yüzde 8'e indirsek faydalı olur. Damga vergisi muafiyeti istiyoruz. İşadamları olarak teşviklerden faydalanıyoruz. Kulüpler de işadamlarının teşviklerinden yararlanmalıdır. Sporun yeniden yapılandırılması lazım. 1., 2. ve 3. liglerde daha az takım oynamalıdır. Kulüplerin kira borçları var. Bunlar yeniden değerlendirilmelidir. Avrupa'da olduğu gibi kiralanan statlar kulüplere verilmelidir'' şeklinde konuştu.

-PROTOKOL TRİBÜNLERİ-

Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım, mevcut protokol tribünlerinin kaldırılması gerektiğini anlatarak, ''Protokol tribünlerini kaldırmak lazım. Avrupa'da böyle bir şey yok'' dedi.

Bu konudaki düzenlemelerin TBMM'nin işi olduğunu dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aziz Yıldırım başkan ise gelip bu tribünde oturabilmeli. Fenerbahçe'nin maçlarını oynadığı statta protokol tribününe ya başkan ya da onun yerine belirlenen kişi oturabilir. Protokol tribünlerini kaldırmak lazım. Avrupa'da böyle bir şey yok. Devlete göre protokol tribünü yapalım. Sizler gelin oturun. Bazı yanlışları düzeltmek lazım. Bu da TBMM'nin işidir.''

Süreç içindeki önemli konulardan bir tanesinin de medya olduğuna dikkati çeken başkan Aziz Yıldırım, ''Basın olumlu olunca yön verir. Türkiye'de basın olmayan şeyleri yazıyor. Basının üzerine düşeni yapması lazım'' diye konuştu.

Aziz Yıldırım, şiddet yasasıyla ilgili olarak görüşlerini kısa bir şekilde açıkladı. 5149 sayılı kanunla şiddet yasasının uygulanmaya başladığını anlatan Yıldırım, bu konuda emniyet güçlerinin gözönünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Yıldırım'ın konuşmasının ardından komisyonda görevli milletvekilleri görüşlerini açıklarken, merak ettikleri soruları da başkana yönelttiler.

Kulüpler Birliği ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, amatör sporlara yatırım yapamadıklarını belirterek, ''Olimpiyatları alsak ne yapabiliriz'' diye sordu.

Spor Kulüplerinin Sorunları ile Sporda Şiddet Sorununun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda görevli milletvekilleri Yıldırım'ın sunumunun ardından görüşlerini açıklayıp, başkana bazı sorular yöneltti.

AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, protokol tribünü ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirterek, buradaki zevatın sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de sporu futboldan çıkarttığı için başkan Yıldırım'a teşekkür ederek, ''Bedava bileti kaldırmayı başardınız. Bu spor için önemli bir atılımdır'' dedi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ise Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım'ın sporun etik değerlerine kellesini koyduğunu anlatarak, ''Kendisine çok teşekkür ediyorum. Mevcut tasarıyı alt komisyonda kulüplerin sevineceği bir duruma getirdik. Süper Lig ve 3. lig kulüplerini aynı yasayla yönetemeyiz. Farklı bir yapının oluşması lazım. Kulüplerin dertleri aynı değil'' dedi. Aslanoğlu, kulüplerin borçlarının ulaştığı boyutlara da değinerek, İddaa yasası değişmesi ve kulüplerin aldığı payın artırılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan da sporun ulusal tanıtıma katkısını önemsediğini ifade ederek, ''Türkiye'yi Avrupa'da temsil eden kulüplere Tanıtım Fonu katkı yapmalıdır. Yayın geliri oldukça arttı, ancak giderler de arttı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' dedi.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, profesyonel kulüplerin dernek kanunu ile değil, profesyonel olarak yönetilmesi gerektiğine dikkati çekti. Uzunırmak, ''Birçok yıldız futbolcu Türkiye'ye gelmiyor. Hakları hukuken korunmuyor deniyor. Bu oyuncular gayrimemnun ayrıldığında da çok kötü bir propaganda oluyor. Sözleşmelerin çok sağlıklı olmadığı yönünde spekülasyonlar var. Kulüplerin sağlıklı bir şekilde denetlenmesi gerekir'' ifadelerini kullandı.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise tanıtımda futbol kulüplerinin etkili olduğuna inanmadığını savunarak, uluslararası standartları baz alarak bir şeyleri TBMM'ye sunmaları gerektiğini söyledi.

CHP Aydın Milletvekili Mehmet Fatih Atay da mevcut hükümetin şu ana kadar 43 milyar dolarlık özelleştirme yaptığını hatırlatarak, ''Spor Toto ve İddaa özelleştirilecek. Bunu alma şansınız olabilir mi'' şeklinde konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu ise başkan Yıldırım'a, ''Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş neden altyapıdan oyuncu yetiştiremiyor? Buna önderlik etmek ister misiniz'' şeklinde bir soru yöneltti.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ise ''Avrupa ve Türkiye'deki kulüplerin mukayesesini yapar mısınız? Sporda şiddetin kalkmasını istiyor musunuz'' diye bir soru sordu.

AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk, futboldaki şiddetin temelini taraftar gruplarının oluşturduğunu ifade ederek, ''Bunları da kulüp yöneticileri besliyor. Atılan adımlar yetersiz. Özel hayatınızda da agresif misiniz? İdareciler itidalli olmalıdır. Alttan oyuncu çıkmadığı için milli takıma oyuncu bulamıyoruz'' şeklinde görüşlerini açıkladı.

AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ise taşların yerine tam olarak konmadığı takdirde, 4-5 yıl sonra geriye doğru gidip duvara toslayacaklarını kaydetti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, başkana, ''Kulüpler Birliği'nin spordaki şiddete ne kadar etkisi var'' şeklinde bir soru yöneltti.

Komisyon Başkan Vekili ve AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı da ''Taraftar derneklerinin tasarıda yer almasını nasıl buluyorsunuz'' şeklinde başkana bir soru sordu.

-BAŞKAN YILDIRIM'IN GÖRÜŞLERİ-

Bu konuşmaların ardından sorulara cevap vermek için tekrar söz alan Aziz Yıldırım, komisyon başkanı Ekren'e, ''Tüm kulüpleri toplayarak bir toplantı yapalım. Türk sporu çok önemlidir. Sorun o kadar büyük bir sorun değil. Avrupa'da bu tür olaylar var'' dedi.

Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım, amatör sporculara yatırım yapamadıklarını anlatarak, ''Bu durumda olimpiyatları alsak ne yapabiliriz? Sorunları çözmek için ekonomik güç lazım. Verdiğimiz vergileri bir hesapta tutun. Amatörlere harcadıklarımızdan vergi matrahından düşelim. Bundan sonra kulüpler, pistini, salonunu kendi yapacaktır'' diye konuştu.

Türkiye'de kulüp üyelerinin, kendilerini kulübün sahibi olarak gördüğünü anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Avrupadakileri, Türkiyedekiler gibi düşünemeyiz. Bir zaman başbakan ve bakanlara 1 milyon üye projemiz var, bunu gerçekleştirmek istiyoruz dedik. Kulübe giriş ücreti 10 bin TL. Dernekler kanununa göre üye yapamıyorsunuz.

Evde kılıbığım, dışarıda değilim. Agresif değilim.

İddaa'da son 2 yılda yapılan değişikliklerle payımız azaldı. Yasadışı bahislerin kaldırılmasıyla gelir artacaktır.

6-0 kazandığımız Galatasaray maçında eğitimli bir insan da sahaya bidon atmıştır. Stresi statta atıyorlar. Polisle, özel güvenlik içiçe geçmiş durumda. Özel güvenlikle bu sorunlar çözülemez. Hiç eğitim almamış, kahveden toplanan insanlarla bu işleri çözemeyiz. Özel güvenlik görevlisi de statta dönüp maçı seyrediyor. Spor mahkemelerinin kurulmasıyla suç oranı azalacaktır.''

Başkan Yıldırım, cezaların artırılması gerektiğini ifade ederek, ''Suçlu gerekiyorsa stada hiç girmemeli. Cezalar artırılmalıdır. Tüm statlara kamera konulabilir. Küfürle ilgili en çok ben savaştım. Statların kalitesi artınca, insanların kalitesi de artıyor. Her şey insanlar için'' dedi.

Anadolu'da, 10-15 bin kişilik yeni statların yapılması gerektiğini savunan Aziz Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

''İnsanları eğitmekle sorunlar çözülmez. Polisleri düşünerek bir şeyler yapılmalıdır. Anadolu'da, 10-15 bin kişilik statlar yapılmalıdır. Küfür biter. Herkes görevini yapacak. Bedava bilet verilmeyecek. Biz de bilet veriyorduk, artık kalktı. Hiç kimse bunlara destek vermemelidir. Tüm kulüplerin yaptıkları anlaşmalar, TFF ve Maliye Bakanlığı'na gidiyor ve denetleniyor. Çift sözleşme yoktur, ortadan kalkmıştır. Büyük kulüplerde yok, ancak küçük kulüpleri bilmiyorum. 12 senedir denetimden geçiyorum. Vergi denetiminden geçiyoruz. Kulüplerin yerinin yeniden değerlendirilmesini arzu ediyoruz. Altyapılardan oyuncu yetişmiyor. Barcelona dışında hangi takımda altyapıdan oyuncu var? Türkiye'de eğitimci yok. Bu ülkenin sorunu. Nevin Yanıt nasıl Avrupa Şampiyonu oldu, kimse bilmiyor.''



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANKARAGÜCÜ'NDE DEPREM!

GÖKÇEK: "ANKARAGÜCÜ HERHALDE KÜME DÜŞER"

ANKARAGÜCÜ KONGRESİ HAKKINDA ŞOK KARAR!
»  BÖYLE İLAN GÖRÜLMEDİ!
»  "FENER, KIZLARIMI AĞLATIYOR"
»  AZİZ YILDIRIM'IN ÇİLEDEN ÇIKTIĞI AN!
»  FENERBAHÇE, GEYİK OLDU!
»  BEŞİKTAŞ'TAN TRANFER BOMBASI!
»  İŞTE KAZIM'IN YENİ ADRESİ!
»  GUTİ GİDECEK Mİ?
»  G.SARAY TARAFTARI ÇILDIRDI!
»  ALİ SAMİ YEN'E YAKIŞMAYAN VEDA 0-2
»  KABABÜK, ANTALYA'YI RAHAT GEÇTİ 2-0
»  BEŞİKTAŞ'A HOLOSKO ŞOKU!
»  LİG TV'DEKİ GUTİ YORUMU BEŞİKTAŞ'LILARI KIZDIRDI
»  BEŞİKTAŞ'IN İŞİ ZOR!
»  ES ES, 30 YILLIK KARTAL HASRETİNE SON VERDİ 2-0
»  BURSASPOR, SERCAN İÇİN SERVET İSTEDİ!
»  İNÖNÜ'DEKİ KANLI PAZAR'A CEZA YAĞDI!
»  SERCAN VE VOLKAN, G.SARAY YOLCUSU MU?
»  HAKAN ŞÜKÜR'DEN VEKİL ADAYLIĞINA YEŞİL IŞIK!
»  TİMSAH'IN ALEKS HESABI TUTMADI!
»  AİLE HEKİMLERİNE ŞOK!
»  FENER'DE İLK YOLCU BELLİ OLDU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.