Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8249
EURO
43,7131
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.010,680
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN:"IMF İLE RESTLEŞEREK BİR YERE VARILMAZ"!!!
BABACAN: IMF İLE RESTLEŞEREK BİR YERE VARILMAZ !!!
 
Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile yapılacak anlaşma ile 3 yıl sonunda Türkiye'nin borç tablosunu ortaya koydu. "Amacımız bir daha IMF'ye ihtiyaç duymamak" dedi. Babacan, Babacan, "IMF'yle restleşerek bir yere varılmaz" diye konuştu.
 
3.4.2005 - 08:32
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakam Ali Babacan, Nisan ayının sonuna doğru imzalanması beklenen IMF anlaşmasının uzayacağım önceden bildiğini belirtti. IMF'nin teşviklerde tepki duymakta haklı olduğunu kaydeden Babacan, "IMF'yle restleşerek bir yere varılmaz" dedi.

IMF'yle ilişkiler ve ekonomideki son gelişmeleri VATAN'a değerlendiren Babacan, sorularımıza şu yanıtları verdi:

* 4 Nisan'da IMF geliyor. Şimdi süreç nasıl işleyecek?
Yeni bir gündem maddesi yok. Tamamen güncelleme yapılacak. Bir hafta sürecektir. Bunu sınırlı bir çalışma olarak düşünmek lazım. 14 Aralık'tan bu yana yaklaşık dört ay geçti. Bu arada bir çok şey değişti. Bu teknik çalışma, rakamların üzerinden bir kez daha geçilmesi için yapılıyor. Anlaşmanın ya da hazırladığımız niyet mektubunun unsurlarında hiçbir değişiklik olmayacak. Finansman miktarı da bu görüşmelerde konu edilmeyecek.

* Sonra siz Bahar Toplantıları'na gideceksiniz. İmzalar orada mı atılacak?
16-17 Nisan'da IMF bahar toplantıları var. Biz kendi üstümüze düşeni bu dönem öncesinde bitirelim istiyoruz. Sonra ABD'ye gidilecek. Burada ya da orada imzalar atılabilir. Ama Board'un (IMF îcra Direktörleri Kurulu) toplanıp anlaşmayı onaylaması için, bu anlaşmanın 24 kişilik Kurul'da ele alınması, sonra 184 ülke başkentine gönderilmesi gerek. Yani anlaşmanın Board'dan çıkması daha sonrayı bulabilir.

Teşvikler 13 ille sınırlı kalacak
* Yapısal reformlar daha erken bitirilemez miydi, ağırdan mı aldınız? Bunlar sizin acil eylem planında da yer alıyordu. Daha kısa süremez miydi?

Doğru, Gelir İdaresi Tasarısı, iktidara gelirken "İlk altı ayda bitireceğiz" dediğimiz bir konu. Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili de, iktidarın ilk bir yılında tamamlayacağız demiştik. Ancak yola çıkınca gördük ki, farklı sebeplerle hazırlık süresi uzayan işler bunlar. Vakit aldı. Hükümet ilk kurulduğunda Gelir İdaresi Reformu, altı ayda bitmesi gereken çok da zor olmayan bir düzenleme gibi görünüyordu. Detaylı çalışmaya başlayınca gördük ki çok vakit alıyor bunlar.

* Teşvikler de bu anlaşma için bir koşul...
Teşvik yasası halen alt komisyonda. Önümüzdeki hafta belli olacak ve üst komisyona gidecek. Çözüm için birçok alternatif var. Bunun 13 il olacağı belli. Ama hangi kıstaslarla olacak, kaç para tutacak ve nasıl karşılanacak? Eski yatırımları da kapsayacağı belli. Ancak göreceksiniz bu öyle çok büyük bir para değil. Dolayısıyla çözümü de sorun olmayacak. Bu o kadar az bir maliyet ki, teşvik diye konu edildiğine değmeyecek.

* Ama IMF 'teşvik' kararını konu etti...
Evet, IMF'den çıktı böyle bir açıklama. Ama daha sonra bir şey söylemediler. Var mı bir açıklama? Hugh çıktı bir iki yerde konuştu, ondan sonra da konuşmadı yani. Tamam IMF bir kurum, böyle bir konu varsa, toplumu bilgilendirmek zorunda. Daha önce ne demişlerdi, "Üç tane yasa koşul", sonra ne oldu, dördüncü bir konu teşvik gündeme geldi. Bilgilendirmezlerse kamuoyunun bundan haberi olmaz bu da doğru değil.

* Yani bu bir mesele değil mi?
Bu bir mesele. IMF tepki göstermekte haklı. Çünkü bütçe dengelerim değiştirecek bir adım. Bunu düzeltecek başka bir adım atılması gerek.

Petrol ve ABD faizinin fiyatı artmasa bizde de stand-by olmayabilirdi, mecburen yapıyoruz
* Arjantin'den sonra Brezilya da IMF ile stand-by yapmıyor. Bu Türkiye IMF ilişkilerini düşündürüyor...

Brezilya IMF ile ilişkisini bitirmiş değil. Ne Arjantin ne Brezilya borçlarını belli bir seviyeye getirmeden IMF ile ilişkilerini bitiremezler. En azından program sonrası gözleme ilişkisi sürdürmek zorundalar. Brezilya'nın 'Stand-by yapmayacağım' açıklaması, ileride hiçbir zaman kredi kullanmayacağı anlamına gelmiyor. Krediyi her zaman kullanabilir. Biten bir ilişki falan yok. Onun için iç ve dış piyasada hiç tepki olmadı. IMF ile tamamen bir kopuş olsaydı, bu kadar sessiz kalmazdı kimse.

* Türkiye de anlaşmanın bitmesine birkaç ay kala, stand-by yapmamayı değerlendirmişti...
Her ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi şartlar var. Biz de "stand-by", "ihtiyati stand-by" ya da "program sonrası izleme" alternatiflerinin herbirine eşit mesafedeydik. Ama sonra Nisan ve Mayıs aylarında ABD Merkez Bankası faiz artırdı, finansal piyasalarda bazı hareketler oldu, petrol fiyatları arttı. Biz de rahat bir dış konjonktür içinde olmayacağımızı anladık. Durum, IMF ile stand-by yapmamızı gerektirdi. Mecburen stand-by'a yöneldik.

IMF eğer bir güven unsuruysa, ekonomik politikalarımızla, uygulamayla ilgili güveni tescil ediyorsa, o zaman faizlerin de düşmesine neden oluyorsa biz bunu yaparız. Biz onların yani Brezilya'nın bakanlarıyla da samimiyiz herşeyi konuşuyoruz. Biz niye öyle yaptılar nedir perde arkası biliyoruz. Herşeyi konuşuyoruz. Ama bunları açıklamam doğru olmaz. Brezilya'da Ekim 2002'de seçim yaptılar. Seçim döneminde, hangi meydanda ne açıkladı, bu nasıl etkiledi, IMF'yle nasıl anlaştılar, bakışları ne, gelecekle ilgili bakışları ne, çok yakından biliyoruz. Bakan, açıklamayı yapıyorlar, arkasından ABD Hazine Bakanı, "Çok iyi karar" diyor. Belli ki konuşulmuş, uzlaşılmış...

Hiçbir şeyi pembeye boyayıp sunmuyoruz
* Siz yine savunmaya geçeceksiniz ama rakamlarla ortaya koyduğunuz bu pembe tablo gerçek hayatta sizce neden hissedilmiyor?

Ne var gerçek hayatta? Bu pembe tabloya uymayan ne var? Ekonomik göstergelerdeki gelişmelere uymayan gerçek hayatta ne var? Bizim işsizliğimiz artmadı. İstihdam sayısında artış var ama. Bu ciddi bir konudur. Ortada kötü bir durum yok. Gelir dağılımındaki açık kapanıyor. Hangi parametreye bakın olumsuza giden bir gelişme yok. Biz olan biteni olduğu gibi anlatıyoruz. Pembeye boyamıyoruz ki.

Paylaşılamayan Babacan
* AB sürecinde "Baş müzakereci" için Başbakan Erdoğan ile Gül arasında paylaşılamadığınız gibi bir izlenim var. Doğru mu?

Bu tamamen Başbakanımızın inisiyatifinde bir konu. Ben başka bir şey söylemeyeyim.

* İki şapkalı olmakla ilgili siz ne düşündünüz?
Nasıl bir ekiple nasıl çalışabileceğine Başbakanımız kendisi karar verir. Onun için ben bir şey söylemeyeyim.

* Son dönem AKP içinden de çok sayıda eleştiri geliyor. Grup Başkan vekiliniz '49 ili de istersek artırırız' dedi. Önce Adana, sonra Adıyaman milletvekili çok sıkı eleştirdi...
AKP'de onlarca milletvekili var. Anlatıyorum. Etrafta bir sürü köpükler var, gürültü var. Ama onların kendi fikridir. Kendi takdirleridir. İşi bilen işadamı, piyasa oyuncusu karar vericiler bize güveniyor, AKP milletvekilleri gidebilir onların inisiyatifidir. Ama AKP'nin halk desteği giderek artıyor. Bakmayın siz, yapılan eleştiriler son derece alız.

Bredenkamp, bize dönük eleştirilerini bizim olurumuzu alıp yaptı
* Bredenkamp'ın açıklamasında bir nokta vardı. Biz teşvik karannı Başbakan Erdoğan'ın TV'deki konuşmasından öğrendik, diye sitem etmişti. IMF'yle her aşamada bu kadar sıkıysa ilişkiler...

İyi ama bu da hükümetin inisiyatifidir. Şimdi işin aslı, IMF ilk bize geldi ve "Böyle bir durum var, ne yapacağız şimdi" dedi. "Kamuoyuyla paylaşalım mı" dediler, biz de "Tabii ki paylaşın" dedik. Hepsini kiminle nerede nasıl görüştüğünü, hepsim biliyoruz. Bütün açıklamaları karşılıklı mutabakatla yapıyoruz. İlişkimiz çok iyi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜNDAY: 507 SAYILI YASA GERİ ÇEKİLMELİ...

DÜRÜST ÇİFTÇİYE UCUZ ELEKTRİK!!

"VETO, FİYATI DÜŞÜRÜR"!!
»  TMSF'YE 85 MİLYON DOLAR TAKSİDİ ÖDEMEDİ!!
»  ŞENER: SEZER'İN İADE ETTİĞİ YASA AYNEN GERİ GÖNDERİLECEK!!
»  BAYKAL:''BÜYÜMENİN ARKASINDA İTHALAT PATLAMASI YATIYOR''
»  "BÜYÜME HIZINDA BİR NUMARAYIZ"!!
»  AK MERKEZ BORSA'YA GİRİYOR
»  TCDD 5 YILDA 12 BİN İŞÇİ ÇIKARACAK!!
»  TESK BAŞKANI GÜNDAY'DAN ESNAF VE SANATKARLAR KANUN TASARISI'NA TEPKİ...
»  ŞİRKETLER İÇİN VERGİ AYI!!
»  "KOÇ TOPLULUĞUNUN DEVAMI GÜVENCE ALTINDA"
»  TÜRKİYE 9.9 BÜYÜDÜ!!!
»  IMF İLE GÖRÜŞME 4 NİSAN'DA!!
»  AB'DE SİGARA 5 AVRO, BİZDE KAÇ AVRO?
»  TACİDAR SEYHAN:"ESNAF YASASI ÇELİŞKİ DOLU"...
»  "TÜRKİYE AB'YE YÜK DEĞİL, BÜYÜMESİNE LOKOMOTİF"!!
»  DOLAR 1.3850, AVRO 1.7880 YTL'DEN GÜNE BAŞLADI
»  "TURKCELL'DEN FON'A 2 MİLYAR DOLAR GELECEK"
»  TÜRKİYE'DE 20 MİLYON YOKSUL VAR...
»  ÇUKUROVA HOLDİNG'DEN SONERA AÇIKLAMASI
»  "ÖZELLEŞTİRME DİYE, ULUSAL KURUMLAR YOK EDİLİYOR"
»  SWİSSOTEL EL DEĞİŞTİRİYOR...
»  BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ PARA BASTI!!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.