ANKA
Toplantıda soruları yanıtlayan Bahçeli, son günlerde gündeme gelen öğrenci olaylarını değerlendirirken, "Türkiye sosyal şiddet, anarşi ve terör olaylarıyla uzun yıllardır karşı karşıya kalmaktadır. Bugün siyasi hayatımıza üniversitelerimizde bürokrasimizde özellikle 68 kuşağı olarak ifade edilen bir kuşağın da sorumluluk üstlendiğinin farkında olarak, bazı değerlendirmelerde bulunmakta yarar var" dedi.
Öğrenci eylemlerinin yasal olduğu sürece, makul karşılanması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dün meydana gelen yumurtalı protestoyu işaret ederek "Öğrencilerin anayasa paneli için saygıdeğer siyasileri dinlemeden, başlangıçta bir tepki koyduklarına göre anlaşılıyor ki bir kısın gençlik yine 68’deki olayların içine çekilmeye ve gelecekte de bir eksen kayması olur ise yani bu öğrenciler bu masum tepkilerini yerine getiriyorlar yaklaşımının dışına taşarak, Türkiye’yi belli amaçlara yönelik, anarşi ortamına sürüklüyorlarsa bu tecrübeye Türkiye sahiptir. Onu için öğrenciler aileleri yardımcı olmalı, üniversiteleri hoşgörülü yaklaşmalı. Siyasi iktidar da talepleri dışlamak yerine onlarla görüşmeyi tercih etmelidir" diye konuştu.
-BUGÜN TÜRKİYE’Yİ 68 KUŞAĞI YÖNETİYOR, DERS ALMIŞ OLMAK GEREK-
Bahçeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçmişteki tecrübelere dayanarak öğrencilerden bazılarını alarak görüşmesinin olayların önünü kesebileceğini ifade ederek, "Ama çok daha sert ifadeler, onun emniyet güçlerine yansıması, o yansımanın öğrenci üzerine şiddette yansıması, bugün yine Türkiye’yi 68’li yıllara taşıyan bir korku ve endişeye sürüklemektedir. Bu çerçevede MHP’nin gençlik kesimi, önümüzdeki günlerde eylemlere herhangi bir provokasyon, tahrik sebebiyle katılmayacakları ama demokratik haklarını kullanarak yürüyüşlerle konferanslarla ifade edebileceklerine inanıyorum. Bahçeli, "Bunun bir karşıt öğrenciler çatışması şekline dönüşerek takdimi, zannediyorum ki Türkiye de çok şeyleri farklı mecralara sürükleyebilir. Buna da dikkatli olmak lazım dedi. Bahçeli, Bunun bir karşıt öğrenciler çatışması şekline dönüşerek takdimi, zannediyorum ki Türkiye de çok şeyleri farklı mecralara sürükleyebilir. Buna da dikkatli olmak lazım" dedi.
Bahçeli, bugün Türkiye’yi ‘68 kuşağı’nın yönettiğine dikkat çekerek, bu nedenle bu neslin hata yapmaması, birikim ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini söyledi.
-ÖZ SAVUNMA GÜCÜ: BU TÜR GÖRÜŞLERİN YERLEŞMESİNE FIRSAT TANINMAMALI-
Bahçeli, Demokratik Toplum Kongresi’nin ‘Demokratik Özerklik’ kapsamında oluşturulması kararı aldığı "öz savunma gücü"nün, ‘Türkiye’nin bölünmesine giden yolda önemli bir aşama olarak planlandığını’ belirterek, "Bu tür görüşlerin yerleşmesine, benimsenmesine fırsat tanımamak lazımdır" dedi.
Bahçeli, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun "Osmanlı Milletler Topluluğu" kurulabileceğine dair açıklamalarını ise, "Sayın Dışişleri Bakanının bu açıklaması hangi zamanda, hangi amaca yönelik olarak yapıldığını tam kavramış değilim. Geçmişten bu yanan buna benzer görüşler sergilenmiştir. Hangi zamanda neyin yapılacağını zamanı geldiğinde değerlendirmek daha doğru olur" sözleriyle değerlendirdi.
-WIKILEAKS BELGELERİ: İKTİDARA KARŞI KULLANMAK UCUZ BİR SİYASİ MALZEME-
WikiLeaks Belgelerinin de gündeme geldiği toplantıda, Bahçeli, bu belgelerin birinci kaynağının, büyükelçilerin yorumları, ikinci kaynağının büyükelçilik mensuplarının medya, basın ya da bazı kurumlarla kurdukları iletişim sonucunda elde ettikleri bilgiler, üçüncü kaynağının da iki ülke arasındaki resmi tutanaklar olduğunu söyledi. MHP’nin bu üçüncü yaklaşımı benimseyeceğini söyleyen Bahçeli, "Bu tutanaklar açıklanır ve Türk-Amerikan ilişkilerinin resmi boyutu kamuoyu ile paylaşırsa o zaman herkesin bir değerlendirme yapma hakkı doğabilir. Ancak bilmediği raporlar üzerinde, bir internet sayfasıyla, bir takım yanlış doğru bilgilerle, Türkiye’de bunu iktidara karşı bir siyasi malzeme olarak kullanmak ucuz bir siyaset olur. Doğruluğundan emin olmadığımız olaylarda herhangi bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyoruz. Daha internet bilgilerinin yüzde 10’u dahi açıklanmamış" dedi.
-HAVUÇ YORUMU: BUNLAR SOSYAL GELİŞMENİN TABİ SONUÇLARIDIR AMA-
MHP Lideri Bahçeli’nin ve konukların keyifli anlar yaşadığı kahvaltılı sohbet toplantısında, Bahçeli’nin "Çocuklar Duymasın" adlı dizinin karakteri olan ‘havuç’ için "raydan çıktı" sözleri de hatırlatıldı. Bahçeli, dizinin modern çekirdek aileyi yansıtması bakımından örnek bir dizi olarak gördüğünü belirterek, "Fakat Havuç büyüdükçe, delikanlılık çağına girdikçe oradaki eğitim gittikçe işe yaramaz haline geldi. Tabi o gençtir, gençlik hayatını yaşayacaktır. Onu oynayan aktöre bir şey demiyoruz. Yani raydan çıkıyor Havuç; çünkü evden ayrıldı, üç arkadaşıyla bağımsız ev tuttu. Bunlar sosyal gelişmenin tabi sonuçlarıdır ama bir de ataerkil babayla olan ilişkiler bozulmaya başladı. Temennimiz odur; biraz daha danışmanları olan bir program olmalı, üniversiteler devreye girmeli, eğitici olmalı. Eğitici rolü çok yüksek, o yüzden zaman buldukça seyrettiğim bir dizi" diye konuştu.
-TWİTTER: ŞİFRE SADECE BENDE VAR-
Bahçeli, Sosyal paylaşım sitesi Twitter’a üye olmasının hatırlatılması üzerine "Bu teknolojik gelişmeye biz de uyalım istedik. Bu gelişmenin dışında kalmanın bir anlamı yok. Biz ne kadar anlatmaya çalışsak belli bir sayısı aşamıyoruz. Ama bu teknoloji ile daha geniş alanlara ulaşıyoruz. Yoksa birileri bizden önce yaptı da ona özendiğimiz için değil. Teknolojiyi bira geriden takip etmemiz nedenli ile" diye konuştu. Twitter’da bizzat kendisinin yazdığını belirterek, "Çünkü şifresi benden başka kimsede yok" dedi.
Bahçeli yüzüğünün işaret edilmesi üzerine de, yüzüğünün bir tarihi süreci ifade ettiğini, bir tarafında Selçuklu, bir tarafında Osmanlı, üzerinde de Türkiye Cumhuriyeti simgesinin olduğunu söyleyerek, "Bilemiyorum bunu da bu kadar reklam etmek doğru olur mu? Ama fena bir yüzük değil. Bilmiyorum bana da yakışıyor" dedi. Bahçeli’nin bu szöleri salonda gülüşmelere neden oldu.
-24 OY HESABI: NE YAPALIM İKTİDAR OLMAK İÇİN İSTEMEK LAZIM-
Bahçeli, "24 oy hesabını" da tekrar açıkladı. Herhangi bir ittifaka kapalı olduklarını, tek başlarına iktidar olmak istediklerini vurgulayan Bahçeli, en az yüzde 40 oyu hedef almayı planladıklarını söyledi. Yüzde 40’ın 19 milyon oy demek olduğunu belirten Bahçeli, "Bu oyu kimden alabiliriz? 24 oy gayreti ile çalışırsak tek başımıza iktidar olmak matematik olarak mümkündür. 24 oyu nereden alacaksınız? insanın sosyal hayatına bakacaksınız" diye konuştu. "İlle denklemi tam kurmaya gerek yok, mantığını kavramak kafi" diyen Bahçeli, "İlkokuldan 5 arkadaş alsak, ortaöğretimden 5 arkadaş alsak, askere giden arkadaşlardan 5 arkadaş alsak, mahalleden 5 arkadaş alsak 20 yapar, sokaktan da 4 arkadaş bulsanız 24 yapar. Askerde hanım arkadaş yok ama, mahallede, sokakta var. 24 oy istiyoruz. Ne yapalım iktidar olmak için istemek lazım" dedi.
-MHP YALNIZ KURT-
Bahçeli, geçmiş yıllarda bu toplantılardaki akreditasyonla ilgili eleştiriler olduğunun hatırlatılması üzerine, MHP’yi sorgulayan çok çevre olduğunu, özellikle 12 Eylül halk oylaması akşamı ve sonrasında MHP’ye yönelik çok yönlü bir kara propaganda yapıldığını öne sürdü. Bu nedenle 12 Eylül sonrasında "dar kapsamlı, bu eleştirilere cevap verebilecek bir küçük grup toplantısı" düzenlendiğini ifade eden Bahçeli, "Buraya da bazı basın mensuplarını davet etmedik. Çok alınganlık gösterenler oldu, genelkurmayın toplantıları ile ilişkilendirilerek eleştirdiler. Şimdi ise yine bu arkadaşlarımızla beraberiz. Hangi görüşe sahip olurlarsa olsunlar saygı duyuyoruz ama bazı gerçekleri yazmaları için fırsat kollamaya çalışıyoruz; bazı bilgilerde eksiklik varsa bunu giderebilir miyiz diye. Bunda da çok etkili olduğumuzu zannetmiyorum. MHP yalnız Kurt. Medyada desteği olmayan siyasi bir kurum" diye konuştu.
-ÖCALAN-GÜLEN YAKINLAŞMASI-
Bahçeli, Öcalan’ın Fethullah Gülen cemaati yakınlaşmasının ortaya çıkmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Bu konu bizim de hassasiyetle durduğumuz bir konu. Buna ilk cevabı Fethullah Gülen grubunun vermesi lazım" dedi.
-ARIÇ’IN HUKUKÇU KİMLİĞİNE MİLLİYETÇİLER SAYGI DUYAR-
Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arıç’ın kendisi için "O benim için her zaman Sayın Devlet Bahçeli’dir" sözleri de hatırlatıldı. Bahçeli, Arıç’ın zaman zaman erken ve zaman zaman da tahrik edici değerlendirmelerine ‘siyasetçi olarak’ katılmadığını belirterek, "Ama hukukçu kimliğine milliyetçi hareket saygı duyar. Sebebi de şudur; 12 Eylül sonrasında avukat bulmakta güçlük çektiğimiz dönmelerde, Milliyetçi ülkücü kardeşlerimizin davasına hukuken yardım elini uzatan şahsiyetlerden birsisidir. O bakımdan ayrı bir saygımız vardır. Ama siyasi kimliği biraz tartışma götürür" dedi. 09 Aralık 2010