Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,6432
EURO
43,9391
IMKB
9.135,000
ALTIN
4.207,690
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAHÇELİ'YE BAYKAL ÖVGÜSÜ
BAHÇELİ YE BAYKAL ÖVGÜSÜ
 
CHP Genel Başkanı Baykal, MHP'nin ve lideri Bahçeli'nin, milliyetçi yaklaşımını cumhuriyet değerleri ve Atatürk ilkelerine oturtmasını çok önemsediğini söylüyor. Baykal, DSP Genel Başkanı Sezer'in 'Randevu bekliyoruz' sözüne de "Resmi randevu talebi yok" diye yanıt veriyor
 
21.11.2006 - 10:10
CHP lideri Deniz Baykal, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, kongrede yaptığı konuşmayı "çok önemli bir açılım" olarak değerlendiriyor.
Baykal'ın önemsediği, kendini milliyetçi sağda tanımlayagelmiş MHP'nin ve lideri Bahçeli'nin, milliyetçi yaklaşımını cumhuriyet değerleri, Atatürk ilkeleri ve kurucu felsefeye oturtması.
Baykal, dünkü görüşmemizde, Bahçeli'nin konuşmasını değerlendirirken şöyle konuştu:
Ulusalcı dalganın gelişimi
"Ulusalcı yükselişin cumhuriyet fikriyle ve modernleşme atılımıyla bütünleşik olarak ele alınması çok önemli. Bu anlayışın MHP'den gelmesi çok daha önemli. Ulusalcı dalga cumhuriyet değerlerine ve Atatürk'e karşı olacak biçimde gelişebilirdi. Ancak, MHP kongresinde bunun cumhuriyet değerleri ve Atatürk ilkeleri temelinde yansıması çok büyük önem ve değer taşıyor."
Baykal, Bahçeli'nin cumhuriyet ilkeleri ve kurucu felsefe ortak paydasında çağrı yapmasını önemsiyor ve şöyle diyor:
"AKP'nin izlediği politika ile cumhuriyet değerlerinde yarattığı tahribata karşı MHP'nin sağ-sol ayırımı yapmadan verdiği tepki ve yaptığı çağrı çok önemli. Bu ulusalcılar açısından sevindirici bir açılım."
CHP lideri, MHP kongresinde, "Tanrı Türkü korusun", "Türk titre, kendine dön" türündeki dar çerçeveli sloganlar yerine Atatürk'ün "Ne mutlu Türküm diyene" sözünün tek slogan olarak kullanılmasını da çok olumlu görüyor.
Bahçeli bu yaklaşımını daha önce de yansıtmış ve konuşmalarında, "Ne mutlu Türküm diyene" sözünü kullanmıştı. Bahçeli, Anayasa'nın 66. maddesinde yazıldığı gibi vatandaşlık bağıyla bağlı herkesin Türk olduğunu belirtmişti. Etnik yaklaşımı reddeden bu söylemi aşırı milliyetçiler tarafından eleştirilmiş, hatta kongreye giderken muhalif ekip tarafından en çok eleştirilen konu olmuştu. Ancak, Bahçeli, 1139 delegenin kullandığı oylardan geçerli 1127'sini alarak, bu yaklaşımını kongreye onaylatmış oldu.
Baykal, ulusalcı dalgayı ve Bahçeli'nin konuşmasını değerlendirirken bir "dışa kapanma" riskinin altını şöyle çiziyor:
"Tabii, bu ulusalcı dalga Türkiye'yi içe kapatan, dünyadan koparan biçimde görülmemeli, değerlendirilmemeli. Bu duyarlılığın nedenlerinden biri de izlenen dış politikadır. AB'nin taleplerini küstah bir üslupla gündeme getirmesidir.
İçe kapanmadan
Ulusalcı yükseliş dış dünyayla bağları kesip sırtını dönmek biçiminde değil, ulusal çıkarları ön planda tutan, kişilikli bir dış politikaya dönmek için değerlendirilmelidir."
Baykal, DSP lideri Zeki Sezer'in, Derya Sazak'la yaptığı röportajda, "Solda birlik için randevu bekliyoruz", "Ecevit'in cenazesinde elimi bile sıkmadı" yönündeki sözlerine şu yanıtı verdi:
Resmi randevu talebi yok
"Bunlar hoş yaklaşımlar değil. Benim cenazede kimsenin elini kasten sıkmamam gibi bir şey olamaz. Cenaze töreni atmosferinde görebildiğim herkesin elini sıktım. Randevu istedim, verilmedi gibi yaklaşımlar da hoş değil. Bana özel kalem üzerinden ulaşmış resmi bir randevu talebi yok. Belki bizim temas ettiği arkadaşlarımızla konu olmuştur."
Sezer'in solda birlik adına ittifak yapılması yönündeki çağrısına Baykal nasıl yaklaşıyor?
Aslında Baykal'ın bu konudaki görüşü belli. Bu görüşünü ve duruşunu değiştirmiş değil.
Baykal, solda birliğin, ittifak yaparak değil birleşerek sağlanacağına inanıyor. Bu birleşmenin CHP'de olması gerektiğini savunuyor. Hukukumuzda tek yolun birleşmek olduğunu vurguluyor. CHP lideri, solda birlik söyleminde bulunanların kişisel olarak CHP'ye gelebilecekleri gibi, kurumsal olarak da CHP'yle birleşebileceklerini söylüyor.
Sezer'in bir önerisi varsa bunu açıklamasının, CHP'ye bir biçimde iletmesinin daha doğru bir yol olduğuna inanıyor. Bu yapılırsa, CHP'nin ortaya konulan öneriyi değerlendireceğini, ilgi uyandırırsa temasa geçilebileceğini belirtiyor. CHP'nin, ittifak bağlamında "milletvekili pazarlığı" yaklaşımına soğuk olduğunu, Türkiye'nin koşullarının, hesapsız biçimde CHP etrafında samimi bir birleşmeyi gerektirdiğini savunuyor.
[email protected]



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"RANT İÇİN İNSANLARI DEPREMLE KORKUTMAYIN"

KARAYALÇIN'DAN SOLDA BİRLİK İÇİN 'ECEVİT İTTİFAKI'ÖNERİSİ

AKP, KÖŞK SÜRECİNİN VİTRİNİNİ HAZIRLIYOR
»  BAHÇELİ, APO'YU F TİPİ'NE ATACAK
»  ''SOLDA BİRLİK İÇİN DANDEVU BEKLİYORUM''
»  AĞAR'DAN ÇANKAYA ÇIKIŞI
»  ALİ TOPUZ İDDİALARINDA ISRARLI
»  MHP'NİN BEKLENEN MKYK LİSTESİ AÇIKLANDI
»  CEM UZAN'DAN ERTÜRK'E,'BENİ İZLETTİRİYOR'DAVASI
»  AKP PANELİNDE KEMALİZM ELEŞTİRİSİ
»  AĞAR, BAHÇELİ'YE ZONGULDAK'TAN CEVAP VERDİ
»  BAŞBAKAN İLE PKK'NIN SÖYLEMLERİ AYNI
»  KARAYALÇIN'DAN CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇSİN MEKTUBU
»  TMSF BAŞKANININ UZAN FOBİSİ
»  BAHÇELİ, TEK LİDER, TEK SECİCİ
»  BAKANLAR KURULU SEL FELAKETİNİ GÖRÜŞECEK
»  BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A 'SEÇİME GİDELİM'ÇAĞRISI
»  ÖZDAĞ MHP KONGRESİNE KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI
»  SAADET PARTİSİ'NDEN 'PAPA GELME' MİTİNGİ
»  CHP'DEN ESNAF KURULTAYI
»  ERDAL İNÖNÜ, SOLDA TEK ADAY İSTEDİ
»  DSP LİDERİNDEN BAYKAL'A:'YOLA GEL, SOLA GEL'
»  ÜMİT ÖZDAĞ İHRACİ İÇİN KONUŞACAK
»  İNÖNÜ:"MİLLİ EĞİTİM'DE LAİKLİKTEN UZAKLAŞMA VAR"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.