Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7605
EURO
43,1510
IMKB
9.716,000
ALTIN
4.040,600
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAHÇELİ: 'YENİ CUMHURBAŞKANINI, YENİ MECLİS SEÇSİN'
BAHÇELİ:  YENİ CUMHURBAŞKANINI, YENİ MECLİS SEÇSİN
 
MHP Genel Başkanı Bahçeli, erken seçim kararı alınmasını ve Cumhurbaşkanını da yeni meclisin seçmesini istediklerini söyledi.
 
19.12.2006 - 13:40

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Bir ara
rejim korkusu içinde (Cumhurbaşkanı) seçiminin yapılmasını önlemek için', erken seçim kararı alınması, yeni oluşacak Meclis'in 11. Cumhurbaşkanını belirlemesinden yana olduklarını söyledi.Bahçeli, Ankara'daki kahvaltılı toplantıda, basın kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelerek, soruları yanıtladı.
Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimi konusundaki bir soruya yanıtlarken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin 15 Mayıs 2007'de tamamlanacağını, cumhurbaşkanı seçim sürecinin de 16 Nisan 2007'de başlayacağını anımsatarak, 'Yeni cumhurbaşkanını, toplumsal uzlaşı adına TBMM'nin 23. Dönem milletvekillerinin seçmesi gerektiğini' söyledi.

Bunun için 4 Kasım 2007'de yapılacak genel seçimin öne alınabileceğini belirten Bahçeli, 'Bunun gerçekleştirilmesi halinde cumhurbaşkanlığı ile ilgili tartışmalarınsona ereceğini' ifade etti.
Türkiye'de her şeyin 'normalleşmesinden' yana olduklarını anlatan Bahçeli, 1491 günden, beri 58 ve 59. Hükümeti kuran AKP'nin gerilim stratejisi ile ülkeyi yönettiğini, bazı konuları tartışma alanı haline getirdiği' görüşünü savundu.
Türkiye'de, cumhurbaşkanı seçiminin ülke gündemini hareketlendirdiğini ifade eden Bahçeli, şöyle konuştu:
'Şu an için cumhurbaşkanı seçimi tartışılır hale gelmiştir. Bunun birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden birisini öne çıkartarak, cumhurbaşkanı seçimi üzerinde yorum yapmak çok da sağlıklı olmamaktadır. Bir bütün halinde bakmak lazımdır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, siyasi istikrarsızlığın sebebi veya bir rejim krizinin doğuşuna vesile olabilecek tarzda davranışlar içerisinde bulunmak, şu kritik süreçte ülkemiz için de çok doğru olmayacaktır.
İktidar, bugünkü Meclis yapısı içerisinde sahip olduğu çoğunluğa bakarak, eğer sayın Başbakan arzu ederse... veya AKP içerisinden herhangi birisini işaret ederse, bugünkü Meclisin bunu seçmemesi için hiçbir sebep yok. Bu seçim yapılabilir, cumhurbaşkanı seçilebilir, ancak Türkiye'deki tartışma son bulur mu?
Burası şüphelidir. Onun için cumhurbaşkanlığı makamını Türkiye'de tartışma ortamına çekmeden akılcı bir yol ne olabilir? Bunu düşündüğümüz taktirde, makul olanın erken seçimi yaparak, oluşacak yeni TBMM'de, anayasa ve İçtüzük
çerçevesinde bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaparak bu makamın tekrar doldurulması, yani 11. cumhurbaşkanını seçilmesi gerekir.
Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmadan uzaklaştırmak, Türkiye'yi bir siyasi istikrarsızlığa sürüklememek, bir ara rejim korkusu içerisinde gölgesi altında bir seçimin yapılmasını önlemek için, seçimlerin erkene alınarak oluşacak yeni
meclisten bir cumhurbaşkanı seçmenin daha doğru olacağını, ülkemize yakışanın da bu olacağına inanmaktayız.'
Bahçeli, erken seçimin 11 Mart 2007'de yapılabileceğini, ancak bunun için Aralık ayı sonuna kadar karar alınması gerektiğini bildirdi.
Olası erken seçimde AK Parti'nin, oy kaybıyla bugünkü TBMM'den uzaklaşabileceğini, yeni siyasi kurumların TBMM'ye girebileceğini; tersi düşünüldüğünde de AK Parti'nin 2002 seçimlerine benzer bir sonuç alarak TBMM'de çoğunluk sağlayabileceğini belirten Bahçeli, 'Her iki durumda da halkın iradesinin Mecliste tecelli edeceğinden dolayı cumhurbaşkanlığı tartışmalarının sona ereceğini' savundu.

-'GÜL, LALE, TURUNCU DEVRİM...'-

Her türlü sorunun çözümünde 'yegane gücün demokrasi olduğunu' ifade eden Bahçeli, 'Türkiye'de siyasi iktidar değişimini bir gül devrime, bir lale devrime, bir turuncu devrime benzer davranışlarla arayış içerisinde olmak
Türkiye'nin siyasetine, demokrasisine ve yapısına yanlış yapmak demek olur' diye konuştu.
Devlet bahçeli, Türkiye'nin kendi sosyal dokusu olduğunu, 'Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan gibi toplumsal hareketlenmelerle, mecliste aranması gereken milli iradenin başka kanalları ortaya koymanın Türkiye açısından yanlış
olacağını' söyledi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etmelerine de değinen Bahçeli, Sezer'in de 'Erken seçim yapılarak, 11. Cumhurbaşkanını yeni meclisin seçmesi düşüncesine katıldığını' bildirdi.

-'MECLİS ARİTMETİĞİ ÜZERİNDE OYNAMAK'-

MHP'nin kapısının, parti programı ve düşüncesini kendine yakın hisseden herkese açık olduğunu anlatan Bahçeli, 'milletvekili transferini de Türk siyasi etiği açısından uygun bulmadığını' söyledi.
Bahçeli, '57. Hükümet döneminde birinci parti olan DSP ile aralarında 6-7 milletvekili kadar fark olduğunu, siyasi hayatına MHP'de başlamış bazı arkadaşlarının ise başka partilerde görev aldığını' belirterek, 'Onları partiye davet ederek, TBMM'de suni bir çoğunluk sağlayarak, bir koalisyon hükümeti kurma
yetkisi almayı, kendimiz için o gün siyasi etik olarak uygun bulmadık' dedi.
Aynı düşünceleri bugün de yaşadıklarını anlatan Bahçeli, 'meclis aritmetiği üzerinde oynanmasına karşı olduklarını' dile getirdi.

-'BİRİLERİNİN YANINA İTMEYİN'-

Bahçeli, 'CHP'nin laikliğe bakışı ile MHP'ninki örtüşüyor mu' sorusuna, '(Şunlar böyle düşünüyor, siz de onlara paralel düşünüyorsunuz) gibi birilerinin yanına bizi çekmeye, bizi birilerinin yanına itmeye hiç gerek yoktur' dedi.
Türkiye'de, 'başörtüsü konusunun din ve vicdan özgürlüğü' kapsamında ele alınması gerektiğini anlatan Bahçeli, laiklik konusunun da Anayasa'da ifadesini bulan şekliyle savunulmasının faydalı olacağını söyledi.
Bahçeli, 'Hele hele son günlerde hiç hoş karşılanmayacak bir şekille 'haremime kadar giriliyor' ifadesi ile başörtüsü ile ilgili bir açıklamada bulunmak, Türkiye'ye hiç bir fayda getirmeyen yaklaşımlardır' dedi. Bahçeli, MHP'nin tek başına iktidar olması durumunda 'başörtüsü sorununu' çözeceklerini kaydetti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖNCESİ KIZILCAHAMAM KAMPI

"CHP, ZAMANI GELDİĞİNDE GEREĞİNİ YAPACAK"

MECLİSTE "CUMHURBAŞKANLIĞI KAVGASI"
»  BAYKAL ŞEB-İ ARUZ TÖRENİNDE TARİH DERSİ VERDİ
»  SENDE Mİ BRÜTÜS!...
»  DOĞU PERİNÇEK, CUMA SOHBETLERİNDE
»  BAYKAL,''POLEMİK PEŞİNDE DEĞİLİM''DEDİ
»  ''DEMOKRATİK SOL'U HALKIMIZ YAŞATACAK''
»  TBMM'DE YOĞUN HAFTA
»  "ARINÇ, 'VAHİY GELDİ'UÇUYORUM'DERSE ŞAŞMAYIN
»  TÜRKİYE'NİN (C) PLANI ÇOK SERT HAZIRLANIYOR
»  ERKAN MUMCU'DAN BAYKAL'A ANAYASA TEKLİFİ
»  AKP ADAYI NİSAN'A KADAR AÇIKLANMAYACAK
»  BAYKAL, LÜBNAN'A GİDİYOR
»  ''İKİ KOYUN GÜDEBİLİRİM, ERKEN SEÇİM İSTİYORUM''
»  YİMPAŞ'A AKP KORUMASI
»  AKP'Lİ VEKİLLERDEN MUMCU'YA DAVA
»  ARITMAN'IN 'ÇOÇUK PORNOSU' ANKETİNE REKOR KATILIM
»  BAYKAL: ''DEMOKRATİK SABIR BİTTİ''
»  NİYET MEKTUBU AÇIKLANDI, KEMER SIKMAYA DEVAM
»  TETÖR MAĞDURLARINA TAZMİNAT KARARI KABUL EDİLDİ
»  ADD'DEN LİMANLAR TEPKİSİ
»  ANAVATAN'DA İSTİFA!
»  BÜYÜKERŞEN'DEN AKP'YE VERYANSIN
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.