"Onlar okula gidemedi, biz onlara gidelim" sloganıyla hayata geçirilen "Biz Gönüllüyüz, Biz Öğretiriz" kampanyasının tanıtım toplantısında konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, kampanyada engellilere evlerinde, üniversite mezunlarından oluşan gönüllü öğretmenlerle okuma ve yazma öğretileceğini söyledi.
Okuma ve yazmanın 21. yüzyılda halledilmesi gereken en önemli konu olduğunu belirten Can, "Geçen 7-8 yıllık AK Parti iktidarı döneminde konunun üzerine ne kadar hassasiyetle yaklaşıldığını herkes gördü. Ancak bu bir seferberlik davasıdır, milli bir davadır. Bizler de yerel yönetimler olarak elimizi taşın altına koymamız gerektiğini düşündük. Bu engelleri hep birlikte aşacağız" diye konuştu.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi’nin istatistiki verilerini incelediklerini, ilçedeki engelli vatandaşları belirlediklerini anlatan Can, toplam 4 aşamadan oluşan kampanyanın 7 Haziran’da başlayacak birinci aşamasında "fiziksel engeli yüzünden evinden çıkamayan", ikinci aşamasında "evinden ancak özel imkanlarla çıkabilen", üçüncü aşamasında "zihinsel engeli sebebiyle öğrenme güçlüğü çeken" ve dördüncü aşamasında "işitme ve konuşma" engeli olanlara eğitim verileceğini kaydetti.
Böylece engellilerin hayata sağlam tutunmasını sağlayacaklarını vurgulayan Can, projenin her aşaması ve her kur sonunda yapılacak sınavla engellilerin Milli Eğitim Bakanlığı Ümraniye İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen okur ve yazarlık sertifikasının da sahibi olacağını bildirdi.
Kampanyayı birçok gönüllünün katılımıyla ortaya çıkardıklarını ifade eden Can, "Öncelikle projeye manevi desteklerini esirgemeyen ve projede gönüllü öğretmenlik yapacak Başbakan Erdoğan’ın kızları Esra Albayrak Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan’a şükranlarımı arz ediyorum. Proje kendilerine aktarıldığında sevinç ve heyecanla projede öğretmen olarak yer almak istediklerini ifade ettiler, çok mutlu olduk" diye konuştu.
-"TARİHTE PEK ÇOK BAŞARILI İNSAN ENGELLİYDİ"-
Esra Albayrak Erdoğan, kampanyada yer almaktan çok büyük heyecan duyduklarını belirterek, tarihte Türkiye’de ya da dünyada pek çok ünlü, düşünür, başarılı insanın engelli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "ABD’nin 6. Başkanı Lincoln, ünlü besteci Beethowen, ünlü ressam Van Gogh, bilim adamı Newton, ünlü devlet adamı Napolyon engelliydi. Onlar tıpkı Metin Şentürk gibi hayata küsmediler, kendilerine, yakınlarına, sokağa küsmediler, eve kapanıp kalmadılar. Onlar engellerinden ötürü öfkelenmeyi, kızmayı, söylenmeyi zaman kaybı olarak değerlendirip, bunun yerine hayata sıkı sıkı sarılmayı tercih ettiler ve engelleri tek tek aşarak, tarihe, bilime, sanata yön verdiler. Bunun için kampanyayı son derece anlamlı ve önemli buluyoruz. Evine kapanan engellilere ulaşıldığında, okuma ve yazma öğretildiğinde, eğitim hayatlarının önündeki en temel engel ortadan kalkacaktır. Bunun da ötesinde arkadaşlarımız içlerindeki cevheri keşfederek, toplumsal hayata önemli katkılarda bulunabileceklerdir. Kim bilir belki bu masalarda yarınların önde gelen ressamları, yazarları, yönetmenleriyle oturuyor olacağız. Bu beni daha da heyecanlandırıyor." Kampanya ile sadece engellilerin değil, onların bakımını üstlenen ailelerinin de bir nebze rahatlayacağını ve yüreklerindeki umut pırıltısının artacağını belirten Erdoğan, "Burada vurgulamak istediğimiz bir başka nokta da; yapılanlar, bu kardeşlerimize bir lütuf değil, haklarının teslim edilmesidir.
Bunun bilincinde olmalıyız. Bu bizim sorumluluğumuz, devletin anayasal görevi ve belki geciktirilmiş hakların teslimidir" dedi.
Erdoğan, daha sonra toplantıya katılan ve kampanyaya destek veren şarkıcı Metin Şentürk’e teşekkür etti. Şentürk, kendisine "Yeni Guinnes rekortmenimiz" diye hitap eden Esra Albayrak Erdoğan’a "Ben teşekkür ediyorum. Çıkışta sizi eve ben bırakabilirim" diye espri yaptı. Erdoğan da "Evde ufaklıklar var, sevinirim" diye karşılık verdi.
Sümeyye Erdoğan da okula gidememenin, sosyal hayata katılamamanın, engelli olmanın doğal bir sonucu görülmemesi gerektiğini ifade ederek, kampanyanın, engellilerin eğitim alıp, sosyal hayata katılımlarını sağlamak açısından çok önemli olduğunu söyledi.
-"EŞİM DE KAMPANYANIN İÇİNDE OLMAK İSTİYOR"-
Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca da engellilere evlerine kadar gidilerek okuma ve yazma öğretilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Toplantıya eşi Fulya Şentürk ile katılan sanatçı Metin Şentürk, projenin, anlamlı ve duygu yüklü olduğunu belirterek, kendi eğitim döneminde bu tür kampanyalar olmadığını ve fırsatların da bu kadar çok olmadığını ifade etti.
Toplum olarak konuya duyarlılığın geliştiğini, hükümetin 8 yılda inanılmaz imkanlar sunduğunu belirten Şentürk, bunlar üst üste konulunca engellilerin fırsatlarının ne kadar fazla olduğunun görüldüğünü kaydetti.
Yasalar çıkarılabileceğini, ancak gönüllülük oluşturmanın konuya farklı bir boyut katacağını anlatan Şentürk, "Bu gönüllülüğün ülkeyi kısa sürede saracağına inanıyorum. Okumak ve yazmak demek engelli için yeni bir kapı, pencere açmak, hayata katılmak, hayatı anlamak ve hayattan bir şeyler alıp, hayata bir şeyler vermek demektir. Projenin ülke genelinde yayılacağını düşünüyorum. Hepimiz her şeyi düşünemeyebiliriz, ama yapılan şeyi taklit etmek muhteşemliktir. Esra ve Sümeyye Erdoğan’ın kampanyaya desteği çok önemli. Eşim de kampanyanın içinde olmak istiyor" dedi.
Engellileri temsilen konuşan 18 yaşındaki Fadime Baş, çok heyecanlandı ve gözleri doldu.
Baş, duygularını "Okuma ve yazma öğrenmek, iyileşmek ve çalışmak istiyorum. Çok heyecanlıyım. Çok dua ettim size. Gazete ve kitap okumak istiyorum" sözleriyle dile getirdi.