Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3157
EURO
35,1213
IMKB
9,058
ALTIN
2.292,730
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bireysel Emeklilikte Avans Sistemi
Bireysel Emeklilikte Avans Sistemi
 
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yasal düzenlemeyle yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için getirilecek 'avans' sistemi de bunlardan biri.
 
9.1.2022 - 08:12

Evlilik, ev alma, eğitim, iş kurma ve bedelli askerlik gibi ihtiyaçlar için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken tasarrufun yarısı, devlet katkısının ise yüzde 25'i katılımcılar tarafından avans olarak çekilebilecek.

Değişikliğin en göze çarpanı ise BES'ten avans çekebilme imkanının getirilmesi olurken, çalışanların tabi olduğu otomatik BES'e 45 yaşından büyük kişiler de kendi istekleriyle katılabilecek.

 
DEVLET KATKISI YÜZDE 30'A ÇIKTI
Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre  teklifteki düzenlemelerin başında, daha önce açıklanan devlet katkısının yüzde 25'ten 30'a çıkartılması geliyor. 2022'de BES'e aylık 5 bin lira prim yatıranlara devlet de her ay 1.500 lira katkı sağlayacak.

Devlet katkısının yüzde 30'a çıkması, vakıf, sandık, derneklerdeki birikimlerin sisteme aktarımı, 18 yaş altındaki ilginin artarak devamı ile birlikte sistemin bu yılın sonunda 500 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşılması hedefleniyor. Çalışanların tabi olduğu sisteme 45 yaşından büyük kişiler de kendi isteğiyle katılabilecek.

YÜZDE 50'YE KADAR AVANS HAKKI
 Yeni düzenlemeyle birlikte Sigortacılık ve Özel emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun belirleyeceği durumlarda sistemden ayrılmadan önce devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç birikimin yüzde 50'sine kadar ödeme yapılabilecek. Yatırılan anapara ve nemasının yarısına kadarlık kısmı avans olarak çekilebilecek. Kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme gerçekleşebilecek.

Kurum'un belirleyeceği kapsamda evlilik, ev alma, eğitim, iş kurma, bedelli askerlik gibi durumlarda ödeme imkanı sağlanacak. Avans aldıktan sonra bir süre sistemde kalınması gerekecek. Sistemde 60 bin lira birikimi olan 30 bin lirayı avans alabilecek. Devlet katkısı hesabından da avans olarak çektiği tutarın yüzde 25'i oranında 7 bin 500 lira ödeme yapılacak.
 
3 YIL DOLMADAN ÇIKMAYIN
Üç yıllık süre dolmadan sistemden ayrılanlar devlet katkısı alamıyor. Sistemde en az 3 yıl kalanlara devlet katkısı hesabındaki tutarların yüzde 15'i, en az 6 yıl kalanlara yüzde 35'i, en az 10 yıl kalanlara yüzde 60'ı, on yıl ve 56 yaş koşulunu birlikte yerine getirenler ve vefat halinde yüzde 100'ü ödeniyor.

Maluliyet durumunda da yüzde yüzü yatırılıyor. Emekliliği hak edip parasını topluca alanlar yıllara yayılan ödeme planı yapanlardan vergi alınmıyor.

1 MİLYON ÇOCUK SİSTEME GİRECEK
Temmuz ayı itibarıyla mevcut sistem 18 yaş altındaki çocuklara da aynı şekilde uygulanıyor. Yedi aylık kısa bir sürede sisteme giren çocuk sayısı 153 bine ulaştı. Çocukların BES hesabına yatırılacak her 100 liraya karşılık devlet 30 lira katkıda bulunuyor. BES, artık 18 yaş altı çocuklar için de kumbara görevi görüyor.

Aile üyeleri için ayrı ayrı hesap açılarak yüzde 30'luk devlet katkısından daha fazla yararlanılıyor. Devlet katkısının yüz de 30'a çıkması anne, babaları çocukları için tasarruf etmeye daha da özendirecek. Bu kapsamda yılsonuna kadar 1 milyon çocuğun sisteme girmesi tahmin planlanıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Üniversitelerden 'Omicron' Kararı

Akaryakıt 1 Yılda 46 Kez Zamlandı

"Eylül Ayında Seçim Bekliyorum"
»  Sınırdan Acı Haber, 3 Askerimiz Şehit
»  "Sokağa Dökülseniz Ne Yazar"
»  Erdoğan TTB'ye Yükendi
»  FETÖ Soruşturmasında 73 Gözaltı Kararı
»  MHP Kabineye Giriyor İddiası!
»  Plan Bütçe'de Yeni Ekonomi Mesaisi
»  Karamollaoğlu’ndan Zam Tepkisi: El insaf
»  Erdoğan'dan Hayvan Barınağına Ziyaret
»  Bakan Yardımcısı Görevden Alındı
»  Almanya’da Yeni Covid-19 Önlemleri
»  Boğaziçili Öğrenciler Serbest
»  Emekli Vekillerin Maaşı Zamlanacak mı?
»  KKTC'de Covid 19 Alarmı
»  Akşener'den Kazakistan Açıklaması
»  Kılıçdaroğlu'nun 4 maddelik Stratejisi
»  Bakan Özer'den Yüz Yüze Eğitim Kararı!
»  Kılıdaroğlu'ndan Emeklilere Çağrı
»  İmamoğlu'ndan İddianame Yanıtı
»  Motorine Zam İddiası
»  Bahçeli Turkovac Aşısı Oldu
»  Altın'a FED Darbesi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.