Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,1691
EURO
35,1771
IMKB
10.159,000
ALTIN
2.473,700
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CİA'NIN ÇOK GİZLİ TÜRKİYE RAPORU
CİA NIN ÇOK GİZLİ TÜRKİYE RAPORU
 
CIA’nın gizliliği kalkan dokümanları ABD’nin Türkiye konusundaki öngörüsünü açıkça ortaya koydu
 
28.6.2007 - 08:05
CIA, dün binlerce sayfadan oluşan gizli belgelerin üzerindeki gizliliği kaldırarak ilk kez halka açıkladı. Bunlar arasında en ilgi çekeni Castro’nun öldürülmesi için CIA tarafından 1960’da yapılan suikast girişimiydi. CIA’nın arşivlerine konuyla ilgili bilgi almak için girdiğimizde Türkiye konusunda gizliliği kaldırılmış birçok dokümana rastladık. Türkiye raporları Amerika’nın Türkiye’ye bakışı konusunda çok önemli ipuçları veriyor. Yüzlerce sayfadan oluşan dokümanlar arasında Türkiye için en ilgi çekenlerden biri, 1990 yılında dönemin ABD Başkanı George H. Bush’a (Baba Bush) iletilmek üzere hazırlanan “İslami Fundamentalizm” raporunun Türkiye bölümü ABD istihbaratının Türkiye’de siyasal İslam’ın yükselişini yıllar önce öngördüğünü ortaya koyuyor. İşte rapordan çarpıcı ifadeler:

* Türkiye’de Anayasa, İslami partilerin şeriatı desteklemesini yasaklıyor. Ancak dindar Müslümanlar olan Özal ve birçok bakanı İslam’ı politik kazanç için kullanıyor. Laik kesim olan aydınlar, ordu, batılılaşmış aileler küçük bir grup olmalarına rağmen Türk toplumunda büyük bir role sahipler. Dini temel alan partiler en büyük yükselişi gerçekleştirdikleri 1974 seçimlerinde bile yüzde 10’luk barajı aşabilmiş değil.

* Ancak buna rağmen Türkiye’de siyasi İslam yükseliyor. Özal ve destekçileri İslam’ın bir geriye dönüş olmadığını, dini özgürlüklerin aynı zamanda ifade özgürlüğü olduğunu ve ahlaki değerlerin korunmasını sağladığını belirtiyor. Laik kesim ise Özal ve destekçilerinin gizli bir hedefi olan radikaller olduğunu ileri sürüyor.

Erbakan’a yaradı

* Körfez Krizi Türkiye’deki küçük ve radikallerin hakimiyetindeki ve şu anda mecliste temsil edilmeyen Refah Partisi’ne daha fazla yandaş toplamak ve Türk politikalarında daha fazla rol oynamak için fırsat verdi. Birçok Türk, Irak’ın Kuveyt’i işgaline karşı çıkıyor. Ancak Refah Partisi Amerika’nın müdahalesi ve Suudiler’in bunu kabulüne sert bir şekilde karşı çıktı. Eğer Özal’ın batıya olan desteği geri teper, ve müzakere edilmiş bir anlaşma sonrasında Türkiye daha güçlü ve öç almak isteyen bir Saddam ile karşı karşıya kalırsa Refah Partisi Anavatan’dan meclise girebilecek kadar oy çalabilir.

* Türkiye’nin yüzde 98’i Müslüman olmasına rağmen ibadet eden Müslümanlar’ın oranı yüzde 40. Bu kişilerin yüzde 75’i Cuma namazlarına gidiyor ve domuz eti yemiyor. Ilımlı İslami kuralların Türk yaşam tarzına yerleşmesini istiyor. Radikal dinciler ise nüfusun muhtemelen yüzde 10’undan azını temsil ediyor.

İran ve Suriye teröristleri salar

* Türkler’in genel özelliği, kriz zamanlarında genelde hükümetin arkasında durmaktır. Dini görüşleri ne olursa olsun Türkler, Türk Ordusu’nun Körfez’de askeri varlığına karşı çıkıyor. Bu da “Yurtta Barış Dünyada Barış” felsefesinin bir ürünü.

* Anavatan Partisi’nin şu anki düşük destek oranları dikkate alındığında Körfez krizi olmasaydı bile Refah Partisi’nin meclise girmesi beklenebilir. Körfez Krizi de Refah’ın oylarını yükseltmiştir. İslam ve Milliyetçi unsurları bir araya getiren Erbakan’a bazı milliyetçi kesim de destekliyor.

* Eğer Anavatan seçimlerden iktidar çıkmazsa Erbakan koalisyonda yer alabilir. AB’ye üyeliğe ve İsrail’e karşı çıktığı, İslami ortak pazar kurulmasını istediği için ABD’nin Türkiye’yi batı ekseninde tutma çabalarına zarar verebilir.

* Eğer Türkiye’nin de desteğiyle Saddam’a karşı batı dünyası bir zafer kazanbilirse bu Özal’ın oy oranını, dindar ve laik kesim arasındaki desteğini yükseltecektir. Bu şekilde Türkiye dünyada bir oyuncu haline gelecektir. Ancak bu gibi bir durumda da Türkiye’de Suriye ve İran’dan kaynaklanan İslami terörizm artışı beklenebilir.

CIA’nın tutturdukları ve tutturamadıkları
1990 yılında Türkiye’de İslami hareketin yükselmekte olduğunu görmek için CIA ajanı olmak gerekmiyordu. Her ne kadar dönemin medyası görmezden gelse de RP’nin ilk seçimde TBMM’ye gireceği de kesindi. Nitekim öyle oldu. İlk CIA raporundaki en isabetli cümlenin “Türkler’in genel özelliği, kriz zamanlarında genelde hükümetin arkasında durmaktır” olduğu söylenebilir. Bu tespiti şu günlerde yeniden hatırlamak gerekebilir. Altı yıl sonraki ikinci rapordaki birçok analiz de doğru çıktı. Ancak Türkiye’deki CIA ajanları Erbakan’ın ve RP’nin o zamanki gücünü tam anlayamamışa benziyorlar. Dönemin Başbakanı Erbakan, CIA’nin tahminlerinin tersine Kuzey Irak’ı Saddam’a bırakmadı, bunun yerine, istemeyerek de olsa Çekiç Güç’ün süresini uzattı. Bu adım RP’nin Kürt kanadını memnun ederken geri kalanların çoğu rahatsız oldu ama hiç kimse bu nedenle partiyi terk etmedi; bölünme yaşanmadı.

‘Kürt sorunu RP’yi dağıtabilir’
CIA’nın hazırladığı bir başka rapor ise 1996 tarihini taşıyor ve dönemin başkanı Bill Clinton’a sunulmuş. Günlük bir istihbarat brifinginin parçası olarak hazırlanan bu rapordaki ifadeler ise şöyle:

Türkiye’deki basın haberlerine bakıldığında Türkler’in çoğunun Kuzey Irak’ta olup bitenler konusunda terörle mücadele ve olası bir göçmen akını dışındakilerle ilgilenmediği görülüyor. Türkiye’nin burada düzeni kurup, PKK’nın burayı terör saldırıları için bir üs olarak kullanmasını engellemesine destek veriyorlar. Son dönemde oldukça sessiz olan Başbakan Erbakan, bu bölgenin ordu için önemini biliyor. Refah’ın büyük çoğunluğunun da PKK’nın en büyük karşıtlarından olduğu biliniyor. Ancak Refah’ın Kürt kanadı eğer Ankara Kürt bölgesinin Bağdat’ın kontrolüne verilmesi stratejisini desteklerse protesto edip partiden bile ayrılabilir. Bu da Refah’ın dağılmasına yol açar.

REFAH PARTİSİ’NİN OYLARI

RP(FP/99)

1986: %5.5

1987: %7.2

1991: %16.9

1995: %21.4

1999: %15.4


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MUHALEFETTEN 'ANA'TEPKİSİ

TERÖRE KARŞI PROFOSYONEL ORDU

ATA DEMİRER HAYRANLARINI ÜZDÜ
»  AK PARTİ VE CHP'YE GÖRÜNTÜLÜ PROPAGANDA HAKKI
»  AKP'NİN CİĞERİNİ BİLENLER AÇIKLADI:MAĞDURU OYNUYORLAR
»  367 GEREKÇELİ KARARINDA ORTAYA ÇIKAN BÜYÜK SÜRPRİZ
»  EFSANE KADIN FİRAVUN'UN MUMYASI BULUNDU
»  ARINÇ:'NE ADAYIM,NE DEĞİLİM'
»  HÜKÜMET, KURAKLIĞIN YENİ FARKINA VARDI
»  ŞIRNAK'TA TERÖRİSTLERE AĞIR DARBE:8 ÖLÜ
»  ÇELİK:'KUZEY IRAK TAM BİR BATAKLIK'
»  SEZER YİNE SÜRPRİZ YAPTI!
»  DİZİDEKİ ÖLÜM İLANI GERÇEKLEŞTİ
»  367 GEREKÇELİ KARARINDA ORTAYA BİR SÜPRİZ ÇIKTI
»  BAŞBAKAN BÖLÜCÜLÜĞÜN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYOR
»  ANTALYA'DA RÜŞVET ALAN TAPUCULARA DARBE
»  ERDOĞAN, BÜYÜKANIT'IN AÇIKLAMASINA YORUM YAPMADI
»  HUDSON ENSTİTÜSÜ VE ZEYNO BARAN İÇİN SUÇ DUYURUSU
»  POLAT ALEMDAR TRABZON'U SALLADI
»  ESKİ MİT'Çİ GÜNDEŞTEN GARİP AÇIKLAMA
»  İKİ ÜNİVERSİTE KENE AVINA ÇIKTI!
»  TÜRKİYE'DE KOLONİLER KURULACAK
»  HEDEFÇİ VAKİT GAZETESİ'NE PARA CEZASI YAĞDI
»  KOMANDOLAR PROFESYONEL OLACAK!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.