Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,6210
EURO
43,4614
IMKB
9.279,000
ALTIN
4.087,350
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DANIŞTAY TOPLANTISINDA ERDOĞAN SALONU TERKETTİ
DANIŞTAY TOPLANTISINDA ERDOĞAN SALONU TERKETTİ
 
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun laiklik ve irtica ile ilgili sözleri Başbakan Erdoğan'ı kızdırdı. Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde irtica ve laiklik mesajları veren Çörtoğlu'nun açıklamaları salondaki havayı bir anda gerdi. Yeni seçilen başkanın konuşmasının hemen ardından Erodoğan'ın apar topar salondan ayrılması dikkat çekti. Erdoğan'ın hemen arkasında da Başbakan Yardımcısı Şener salondan ayrıldı.
 
10.5.2006 - 11:15
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, "Dinin, bireyin manevi alanının dışına çıkarak toplumsal yaşamı etkileyen eylem ve davranışlara dönüşmesi durumunda, kamu düzenini ve güvenliğini korumak amacıyla anayasanın öngördüğü sınırlamaların yapılması laiklik ilkesinin gereğidir" dedi.
      Danıştay’ın 138. kuruluş yıldönümü dolayısıyla TODAİE’de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Abdüllatif Şener, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Ankara Valisi Kemal Önal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, askeri yargı organlarının temsilcileri, Danıştay daire başkanları, üyeler, hakimler, savcılar, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’dan bazı üyeler ve diğer davetliler katıldı.
      Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından kısa bir müzik dinletisi sunuldu.
      Daha sonra, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gündeminde bulunan iki temel soruna değinmek istediğini belirtti. Bunlardan birinin bölücülük, diğerinin ise irtica olduğunu söyleyen Çörtoğlu, Atatürk’ün tanımlamasıyla "Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk ulusu" denildiğini kaydetti.
      -"TÜRK KAVRAMI BİRLEŞTİRİCİ BİR UNSUR"’- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 66. maddesi uyarınca, Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk olduğunu ifade eden Çörtoğlu, Türk kavramının ırk esasına dayanan bir tanımlama olmayıp, birleştirici unsur olduğunu vurguladı. Çörtoğlu, "İç ve dış kaynaklar tarafından da desteklenen irticanın ve bölücülüğün, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına, birlik ve bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu tartışmasızdır. Anayasal kurumlar bu iki tehdit üzerinde kararlılıkla durmalıdır. Toplumsal barış ve huzuru tehdit eden bölücülüğü ve buna dayanan terörü lanetle kınıyoruz" diye konuştu.
      Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen devrimlerin, laik bir dünya görüşünü temel aldığını, Türk toplumunda akıl çağını açtığını anlatan Çörtoğlu, devletin sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuki temel düzenini din kurallarına dayandırmanın, devletin laik düzenini ortadan kaldırmak amacıyla girişilen her türlü faaliyetin Anayasa tarafından yasaklandığını vurguladı.
      -"DİNİN VİCDANLARDA KALMASI..."- Çörtoğlu, şunları kaydetti:
      "Çağdaş demokrasilerde benimsenen, devletin evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda yönetilmesi ve gücünü bu ilkelerden alması gereği, dinin vicdanlarda kalmasını siyasal, sosyal faaliyetlerde belirleyici olmamasını zorunlu kılmaktadır.
      Buna karşın din ve vicdan özgürlüğü kapsamına girmeyen ve devletin anayasal düzenini hedef alan bazı irticai oluşumların ortaya çıktığını gösteren olguların bulunduğu kuşkusuzdur." Atatürk devrimleriyle birlikte devletin, hukukun, eğitimin sosyal yaşamın laikleşmesi için atılımlar yapıldığını, bu bağlamda saltanat ve hilafetin kaldırıldığını, cumhuriyetin ilan edildiğini anlatan Çörtoğlu, laiklik ilkesine 1924 Anayasası’nda yer verildiğini, temel yasalar ve kadın haklarına ilişkin yasal düzenlemeler çıkarıldığını, eğitimin birileştirildiğini, kılık-kıyafet devrimi yapıldığını, türbe, tekke ve zaviyelerin kapatılarak, şeyh ve mürit gibi unvanların kullanımının yasaklandığını anımsattı.
      -"LAİKLİK DEMOKRASİNİN TEMELİ"- Laiklik ilkesinin, Türkiye Cumhuriyetinin ve demokrasinin temeli olduğuna işaret eden Çörtoğlu, "Laiklik ilkesinin, geçmişten devraldığımız tarihsel mirasımız, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yargı kararları doğrultusunda özümsenip, ödün verilmeden uygulanması gerekmektedir" dedi.
      Danıştay Başkanı Çörtoğlu, Anayasa’nın başlangıç kısmında, hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı belirtilerek, laiklikten ne anlaşılması gerektiğinin açık ve net bir şekilde ortaya konulduğuna işaret etti.
      Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın din ve vicdan hürriyeti başlıklı 24’üncü maddesinde, herkesin vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine
      sahip olduğunun belirtildiğini anımsatan Çörtoğlu, maddenin son fıkrasında da "kimsenin devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma, siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemeyeceği ve kötüye kullanamayacağı" hükmüne yer verildiğini ifade etti. -"LAİKLİK DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜVENCESİ"- Çörtoğlu, laiklik ile din ve vicdan özgürlüğünün farklı kavramlar olmakla birlikte, laikliğin, din ve vicdan özgürlüğünün elverişli ortamını ve güvencesini oluşturduğunu kaydetti. Çörtoğlu, şöyle devam etti: "Din ve vicdan özgürlüğü, kişinin iç dünyasına ilişkin olup, sınırsızdır ve devletin etkileme alanının dışında kalmaktadır. Bu özgürlük, dinler arasında ayrım getirilmeksizin herkese tanınmıştır. Din ve vicdan özgürlüğü kamu düzenini bozucu eylem haline dönüşmedikçe, devletin gözetim ve denetim işlevi de söz konusu değildir. Ancak, dinin bireyin manevi alanının dışına çıkarak toplumsal yaşamı etkileyen eylem ve davranışlara dönüşmesi durumunda, kamu düzenini ve güvenliğini korumak amacıyla Anayasa’nın öngördüğü sınırlamaların yapılması laiklik ilkesinin gereğidir. Din, devlet işlerinde etkili ve egemen olamaz; devletin toplumsal, siyasal ve ekonomik yapısı dini kurallara dayandırılamaz." Laiklik ilkesinin, eğitim ve öğretimde de temel alınan ilkelerden biri olduğunu kaydeden Çörtoğlu, şunları söyledi: "Farklı dünya görüşlerine sahip insanların yetişmesini amaçlayan ikili eğitimin sakıncaları daha Kurtuluş Savaşı yıllarında görülerek, eğitim ve öğretimde birlik ilkesi, cumhuriyetin ilanından hemen sonra 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulü ile uygulamaya konulmuştur. Bu yasa, ulusumuzu çağdaş uygarlık seviyesine çıkaracak yeni nesillerin; ulusallık, çağdaşlık ve laiklik ilkesine göre eğitimlerine bağlı olduğu gerçeğinin bir sonucudur. Bu nedenle de devrimlerin temel ilkelerinden biri olan eğitim ve öğretimde birlik ilkesini tartışılır hale getirebilecek olan uygulamaları doğru bulmamaktayız."


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DEMİREL'DEN SEZER YORUMU

BİR AVRUPA YAKASI DRAMI

BİR İMAMIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ
»  ERDOĞAN'A PKK SUİKAST'İ ALARMI
»  TÜZMEN:"KURŞUN ADRES SORMUYOR"
»  HAKİM VE SAVCI MAAŞLARINA REKOR ZAM
»  SEZER 2006 SONUNDA HANGİ YETKİLERİNİ KULLANACAK?
»  ERDOĞAN, 2,5 SAAT ANTREMAN YAPTI
»  SEZER'DEN TRAFİK KANUNU'NA ONAY
»  MECLİS'TE FINDIK KAVGASI
»  VEKİLLER, KÜME DÜŞMEME TEKLİFİ İÇİN YARIŞA GİRDİ
»  AHMEDİNECAD, BUSH'A DİNİ İLKELERE DÖNMEYİ ÖNERMİŞ
»  VEKİLLERE 5 DAKİKA TELEFON ETME EYLEMİ
»  DANIŞTAY'DAN TELSİM'İN SATIŞINA ONAY
»  FRANSIZ ELÇİ'DEN GÖZDAĞI!
»  "AB,GÜZEL BİR KIZLA İLİŞKİ KURMAYA BENZEMEZ"
»  ERDOĞAN'DAN VEKİLLERE, 'OTURMAYIN,ÇALIŞIN'TALİMATI
»  FARKLI BİR AK PARTİ TAHLİLİ
»  ERDOĞAN YİNE MEDYAYA YÜKLENDİ!
»  AVUSTURYA GEZİSİ ÖNCESİ 2 SAATLİK CHEKC-UP
»  TÜZMEN'E BAĞLI BİRİMLERE MÜFETTİŞ BASKINI
»  BAKANLAR, MEKTUPÇU FETHİ DEDE'YE KARŞI
»  DİYANET VAKFI'NDAN ARINÇ'A: "DİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN"
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN, AVUSTURYA'YA GİDİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.