|
 |
 |
|
DOLAR |
38,7935 |
 |
|
 |
EURO |
43,5020 |
 |
|
 |
IMKB |
9.740,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.031,690 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
DEMİREL, GEÇMİŞE SÜNGER ÇEKTİ Mİ?
|
 |
 |
 |
|
|
Demirel'in ikinci kez cumhurbaşkanı olması, 2000 yılında ANAP'taki firelere takılmıştı. Yılmaz-Demirel görüşmesinde bunun konuşulup konuşulmadığı merak konusu oldu |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Bundan 6 yıl kadar önce 5 Nisan 2000 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama, o tarihte siyasi çevrelerde yapılan bütün hesapları altüst etti. Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmasına ilişkin Anayasa değişikliği önerisi TBMM'de reddedildi. Oylamaya 535 milletvekili katıldı 303 milletvekili "evet" oyu verirken 26 oy boş atıldı. 23 oy geçersiz çıkarken 6 da çekimser oy kullanıldı.
Oylar 303'te kaldı Bu işte bir gariplik vardı. Koalisyonu oluşturan DSP, MHP ve ANAP'ın liderleri Demirel'in görev süresinin uzatılması konusunda mutabakata varmışlar, ayrıca DYP lideri Tansu Çiller'in de desteği alınmıştı. Anayasa değişikliği önerisi toplam 403 imzayla TBMM Başkanlığı'na verilmişti. Bu durumda Anayasa değişikliği için gerekli eşik olan 367 oy ilk bakışta çantada keklik gibi gözüküyordu. Evdeki hesap çarşıya uğramadı. Evet oyları 303'te kaldı. Bir başka deyişle anayasa değişikliği önerisine imza atan milletvekillerinden yaklaşık 100'ü gizli oylamada farklı davrandı. En çok fireyi ANAP grubu verdi. O tarihte ANAP grubunda 86 milletvekili bulunuyordu. ANAP çevrelerinde yapılan tahminler grubun 67 dolayında fire verdiğini gösteriyordu. DYP'nin 44, MHP'nin de 20 dolayında fire verdiği anlaşılıyordu. DSP'deki fireciler 10'un altında kalmıştı.
'Özal'ın intikamını aldık' Demirel'in Güniz Sokak'taki evine dönecek olmasının ANAP grubunda bir sevinç havası yaratması herkesin dikkatini çekti. ANAPlılar, kuliste "Özal'ın intikamını aldıklarını" anlatıyorlar, bazı ANAP şahsiyetleri gazetecilere "Özal'ın mezarına çiçek göndereceğiz" diye açıklama yapıyorlardı. Görülen o ki, ANAP grubu projeyi açıkça torpillemişti. Peki bunda ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın sorumluluğu neydi? Pek çok siyasi gözlemci, Anayasa değişikliği için bütün ağırlığını koymadığı hususunda Yılmaz'ı eleştirirken, sonradan kendisine çok yakın bazı isimlerin bile ret oyu verdiğinin anlaşılması ANAP liderinin tutumu konusunda ciddi soru işaretleri yarattı.
Çankaya hesapları Bu tutumun gerisinde ANAP'ta Demirel'in ikinci dönem cumhurbaşkanlığının önünü kesip Çankaya için ibrenin Yılmaz'a dönmesini beklemek gibi bir hesap var mıydı? Varsa bu hesaplar da tutmadı. Hiç hesapta olmayan bir isim, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer cumhurbaşkanı seçildi. O dönemde Süleyman Demirel'in ikinci dönem cumhurbaşkanlığının engellenmesinden Yılmaz'ı sorumlu tuttuğu bir sır değil. Ve Demirel 17 Mayıs 2000 tarihinde Güniz Sokak'a dönerken, Türkiye'de siyaset apayrı bir nehir yatağına kaymış oldu.
'Ben geriye bakmam' Geçen cuma günü Mesut Yılmaz, siyasetteki yeni arayışları çerçevesinde Süleyman Demirel'i Güniz Sokak'taki konutunda ziyaret etti. Demirel, görüşmeden sonra Ankara Temsilcimiz Fikret Bila'nın "2000 yılında anayasa değişikliği tartışmasında yaşanan olaylar hiç açıldı mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "O tür konulara girmedik. Ben geriye bakmam..." Belli ki, Demirel, 2000 ilkbaharında Yılmaz için düştüğü nota çoktan sünger çekmişti.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Altın güne düşüşle başladı. |
 |
|
 |
 |
|
Akdeniz'de gece saatlerinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Depremin Muğla Datça'ya ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak, "Bilge liderimize ... |
 |
|
 |
 |
|
T24 muhabiri Can Öztürk, Boğaziçi eylemini izlerken ters kelepçeyle gözaltına alındı; boğazı sıkıldı, ... |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Akdeniz'de gece saatlerinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Depremin Muğla Datça'ya ... |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Altın güne düşüşle başladı. |
 |
|
 |
 |
|
T24 muhabiri Can Öztürk, Boğaziçi eylemini izlerken ters kelepçeyle gözaltına alındı; boğazı sıkıldı, ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak, "Bilge liderimize ... |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|