|
 |
 |
|
DOLAR |
39,6706 |
 |
|
 |
EURO |
45,7795 |
 |
|
 |
IMKB |
9.203,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.296,860 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
DEMİREL, YENİDEN SAHNE ALMAK İSTİYOR
|
 |
 |
 |
|
|
Demirel, AK Parti'den her yönüyle rahatsız ve olası bir seçimde bu partinin iktidardan uzaklaşmasını arzuluyor. Bütün enerjisiyle, bu hedefe yöneliyor. Peki, hedefe nasıl ulaşabileceğini düşünüyor. |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Merkez sağ, 2006'ya hareketli girdi. DYP ve Anavatan'ın birleşmesi yolundaki temasların ardından bir grup DYP'li Tansu Çiller'in kapısını çaldı. AP ve DP'yi diriltme hayalleri depreşti. Liderler Ağar ve Mumcu'ya 'birleşin' yollu baskılar arttı. Tam da 'neler oluyor' derken, sahneye 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel çıktı. "İhtiyaç duyulursa, aktif siyasete döneceği" mesajını verdi.
Hem Doğru Yol Partisi (DYP) hem Anavatan üzerindeki 'bütünleşin' baskısı artıyor. Kimileri, eski genel başkanlar Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz'ın yolunu gözlüyor. Adalet Partisi (AP) ve Demokrat Parti'yi (DP) diriltmek isteyenler kapı kapı dolaşıyor. Tam da, "Merkez sağ seçim yılı 2006'ya hareketli girdi, neler oluyor?" derken, sahneye 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel çıktı. Açıkça, "ihtiyaç duyulursa, aktif siyasete döneceği" mesajını verdi. Siyaset birden dalgalandı. Çünkü, 'diğerleri yalan, en babası Demirel'in çıkışıydı.'
Peki, kurt politikacının hesabı ve hayata geçirmeyi düşündüğü formül neydi? TMSF'nin 'Demirel ailesine' yönelik operasyonun faillerini 'pişman etmeye' mi soyunmuştu? Evet, cevap doğru. Demirel, AK Parti'yi ilk seçimde iktidardan uzaklaştırmanın altyapısını oluşturuyor. Bunun yolunun dördüncü partinin (DYP) Meclis'e girmesinden geçtiğine inandığı için de, "Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu'yu, merkez sağın kendi liderliğinde seçime gitmesine" razı olmaya zorluyor. Seçimin ardından kurulacak koalisyonun adını da Rauf Denktaş'lı fotoğrafı göstererek şimdiden koyuyor: CHP-MHP-DYP...
DP ve AP çizgisinde yıllarca ülke yönetiminde söz sahibi olan merkez sağ, 12 Eylül askerî darbesinin ardından bölündü. Aynı kulvarın büyük yapıları ANAP ve DYP, yıllarca birbirlerini rakip gördü. Didişmeden kârlı çıkan olmadı elbette. 28 Şubat Süreci, nihayet 3 Kasım 2002 seçimleri, tabloyu şekillendirdi. İki parti, seçim barajına takıldı. Aradan geçen üç yılda değişmedi tablo. Gelecek seçimde AK Parti karşısında başarı sağlanacağına yönelik bir ışık da gözükmüyor.
Seçim ittifakı
Merkez sağdaki erimeyi durdurma yolunda yıllardır sarf edilen 'birleşme-bütünleşme' gayretlerinin yeniden gündeme gelmesi işte böyle bir endişeye dayanıyor. İlk adım, AK Parti'den Anavatan'a geçen İstanbul Milletvekili Emin Şirin'den geldi. Şirin, DYP lideri Mehmet Ağar ve Anavatan lideri Erkan Mumcu ile görüştü. Onlara şu öneriyi götürdü: "Seçim ittifakı yapılsın. Herkes kendi amblemiyle girsin ama birlikte hükümet kurulacağı yönünde bir deklarasyon imzalansın." Şirin, şimdi liderlerden alacağı cevabı merakla bekliyor.
Bu girişimin yankıları sürerken son kongresinde umduğunu bulamayan bir grup DYP'li, 'Anadolu Hareketi' adıyla yola çıktı. Hareketin hedefi, DYP yönetimini değiştirmek. Kongrenin iptali için açılan davadan umut verici sonuç çıkmaması durumunda ise ocak ya da şubat aylarında kongresini yapacak olan Adalet Partisi'ni canlandırmak. Bu çerçevede önce, eski başbakan Tansu Çiller'in kapısı çalındı. Çiller'den 'sağda toparlanmaya öncülük etmesi' istendi. Çiller ise 'bölen olamayacağını' söyledi; ardından da ekledi: "Bir gün tekrar siyasete dönmem için şartların oluşması lazım. Yoksa olmaz. Bu şartlar oluştuğunda zaten kimse gelmeden ben kendim yola çıkarım. Bütünleştiren olurum."
Bunun dışında, başka temaslar da oldu. 'Turkuaz Hareketi' adlı oluşumu partiye dönüştürmeye hazırlanan Ali Müfit Gürtuna, İlhan Kesici, Aydın Menderes, ilginç çıkışlarıyla gündeme gelen Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, 'ulusalcı akımlarla' aynı safta yer alan Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, Ali Talip Özdemir, ANAP'lı eski Bakan Lütfullah Kayalar, eksi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Mehmet Ali Başar gibi şahsiyetlerle görüşüldü.
Temaslardan bir mutabakat çıkmadı. Ancak, 'herkesin bir şeyler beklediği' kanaati edinildi. Nitekim, Hareketin sözcüsü eski milletvekili Saffet Kaya, sadece zemin yokladıklarını, 'merkez sağın toparlanması gerektiği' temennisinde birleştiklerini söylüyor. AP'nin en uygun çatı olduğuna inandıklarını belirtirken de, "Kesinlikle, çatı adı telaffuz etmedik. Çiller dahil herkese ısrarımız sürecek" diyor.
Aslında, siyasetin doğasında var; 'beklentiler' sonucunda ortaya çıkan bu tür girişimler genelde normal karşılanır. Heyecan uyandırsa bile. Ancak, halkaya 'birisi' eklenince işin rengini değişir. Gözler, hemen 40 yıllık kurt politikacıya, korkulan adama çevrilir. Kimden bahsedildiği belli; 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de artık siyasetteki yeni senaryolarda en dikkate değer rolü üstlenmiş bulunuyor. Her platformu değerlendiriyor, mesajlar veriyor sağa sola. 'Siyasete dönebileceğini' ima ediyor; "Lazımsam, bunu reddetmem, ben buradayım" diyor.
Zemin yokladığı anlaşılan Demirel'i böyle davranmaya iten sebepler de yok değil. Kendisine 'kurtarıcı' gözüyle bakanlar kapısını aşındırıyor. Daha önemlisi, Demirel'in, Egebank sanığı yeğeni Murat Demirel yüzünden 'kardeşlerinin' mal varlığına TMSF tarafından tedbir konmasını hazmetmesi zor. Öyle ya, "pişman ederim" yollu uyarısı hâlâ unutulmadı.
DYP Meclis'e
İşin özü, Demirel, AK Parti'den her yönüyle rahatsız ve olası bir seçimde bu partinin iktidardan uzaklaşmasını arzuluyor. Bütün enerjisiyle, bu hedefe yöneliyor. Peki, hedefe nasıl ulaşabileceğini düşünüyor? Cevap yakın çevresinden sızıyor. Buna göre, Demirel, seçim sonucunda AK Parti, CHP ve MHP'nin Meclis'e gireceğini öngörüyor. Bu sonucun AK Parti'yi iktidardan uzaklaştırmaya yetmeyeceğini de. Bu durumda, DYP'nin mutlaka Meclis'e girmesi gerektiğini biliyor.
Oysa, Anavatan'daki hareketliliğin, DYP'yi aşağıya çektiğini görüyor. Genç Parti'nin 3 Kasım'da aldığı yüzde 7'lik oyun DYP ve MHP'yi baraj altında bırakmasının AK Parti iktidarını getirdiğini akıldan çıkarmıyor.
Doğrusu, her şey açık. Demirel'in dördüncü partiye barajı aştıracak formülü hayata geçirmeye çalıştığı anlaşılıyor. Yakın çevre, Demirel'in formülünü yani kafasındakileri de şöyle özetliyor: "Demirel, AK Parti karşıtı koalisyona ve merkez sağın kendi liderliğinde seçime gitmesine oynuyor. Bunu, Ağar ve Mumcu'ya da açtı.
AK Parti'nin iç ve dış politikalarına karşı oluşan muhalefeti kendi etrafında birleştirme gayretinde. Geçtiğimiz haftalarda Meclis'te verilen görüntü, aslında her şeyi anlatıyor. KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Süleyman Demirel, CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli aynı fotoğraf karesindeydi. İşte o, Demirel'in seçim sonrasına oluşmasını hedeflediği koalisyonun fotoğrafıydı. Demirel, zor bir işe soyundu ama zoru zorlayacak."
İşi kolay değil
Gerçekten de, 'kurt politikacılara özgü' bir formül. AK Parti'den rahatsızlık duyan kesimlerden destek ve teşvik görmesi ise işin diğer boyutu. Ancak, siyaset mühendisliği çoğu kez hedefine ulaşamıyor. Nitekim, Demirel'in de üzerlerinde kamuoyu baskısı oluşturmaya çalıştığı iki lideri ikna etmesi gerekiyor öncelikle. Oysa, baskının yoğunlaştığı isim DYP lideri Mehmet Ağar'ın formüle yeşil ışık yakması beklenmiyor. Çünkü, merkez sağın kendi partisinde toparlanacağına inanıyor Ağar, dışarıdan müdahalelerle siyaset sürecine etki edilmesine karşı çıkıyor. Yakın çevresine de, "Baraj sorunumuz yok. Benim olduğum yerde MHP barajı aşamaz. Türkiye'deki gelişmeler, halkı bize yöneltiyor" diyor.
Ağar ayrıca, lider sıfatıyla hiç seçim görmedi. Liderliğini, seçmen tartısında test ettirmeyi çok istiyor. Nitekim, DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük, aynı şeyleri söylüyor. Bedük, "Merkez sağ DYP'dir. Spekülasyonlarla uğraşmıyoruz. Kimse, kişisel arzularına Demirel'i alet etmesin. Demirel, büyük bir devlet adamıdır. Her zaman danışılacak değerdir." diyor. DYP kulislerinden yükselen şu sözler de bir hayli ilginç: "Demirel'in kurduğu partiyi sahiplenmesi normal. Peki, DYP'yi 28 Şubat sürecinde ortadan bölen, başbakanlığı ve Meclis'i kaybettiren kimdi?"
Kimse koltuğu bırakmak istemiyor
Anavatan lideri Erkan Mumcu, merkez sağın toparlanmasından yana. İlk bakışta, DYP ile işbirliğine de sıcak mesajlar veriyor. "Oy oranımız yüzde 15 bile olsa, merkez sağda işbirliğini hep akılda tutmalıyız" sözleri ona ait. Buradan, 'son anda Meclis'e girmek için sıcak bakabilir' yorumları çıkarılsa da, daha yeni yeni ısınmaya başladığı liderlikten feragat etmeyi hesap dışı tutuyor Mumcu. Yani, Demirel formülüne şimdilik o da uzak. Hem, Anavatan'da Demirel'e karşı ANAP döneminden kalma husumet hâlâ bitmedi.
Yeri gelmişken, her ne kadar aktif siyasetten uzak kalsa da, eski genel başkan Mesut Yılmaz zaman zaman kapısı yoklanan isimlerden. Yüce Divan'da davası süren Yılmaz, kendisine yönelen ısrarlara şu karşılığı veriyor: "Bana halktan talep yok. Talep olmayınca, siyaset yapılmaz."
Bir ara 'sağda bütünleşme" çabasına soyunan eski ANAP milletvekili Beyhan Arslan, gelişmeleri yorumlarken "Artık, o işleri bıraktım. Çok zor. Kimse, koltuğunu bırakmak istemiyor" diyor. Bu sözler ışığında, sorular art arda geliyor. Merkez sağda birleşme olur mu? Hangi parti çatısında, DYP mi, AP mi, DP mi? Kimin liderliğinde? Bir çırpıda cevap bulunamıyor. Tartışma götürmeyen tek gerçek ise 'merkez sağda bütünleşme hikâyesinin' Demirel'e endekslendiği. KAYNAK:ZEKAİ ÖZÇINAR
AKSİYON DERGİSİ
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
» ERİKEL, AKSU'YA REHİN POLİS'İ SORDU
|
» "TÜRKİYE, 4 YILDA BİR SEÇİM GELENEĞİNİ BOZMAMALI"
|
» AĞAR, BURNUNDAN AMELİYAT OLDU
|
» ERKAN MUMCU'YU AĞLATAN ŞİİR
|
» "CHP'DE HUKUK DEĞİL, BAYKAL'IN FERMANI GEÇERLİ"
|
» SARIGÜL, BAYKAL'A ATEŞ PÜSKÜRDÜ
|
» "İKTİDAR ORTA SINIFLARI YOK EDİYOR"
|
» "GÖKÇEK, KENDİNİ İMPARATOR SANIYOR"
|
» BAYKAL'DAN POLEMİKTE GERİ ADIM YOK
|
» ANAVATAN, AKP'Yİ YAKALAMIŞ!
|
» "ASLAN YATAĞINA TİLKİ YAKIŞMAZ"
|
» AKP'DE HAREKETLİ GÜNLER
|
» AKP'DE 'BACANAK' VETOSU
|
» "BİZİ MİLLET GÖTÜRECEK"
|
» GÜL'ÜN BERBERİ ŞAHİN'İ SOLLADI
|
» ERDOĞAN, SEÇİM İSTEYENLERE 'AÇ TAVUK' ÖRNEĞİNİ VERDİ
|
» AKP'DE SEÇİM EĞİTİMİ
|
» ERKAN MUMCU'YA HEMŞERİ TEPKİSİ AĞIR OLDU
|
» BAŞBAKAN UMUTLU KONUŞTU
|
» BAHÇELİ, HÜKÜMETE, 'BİLGİSİZ' DEDİ
|
» AKP'NİN ASAYİŞ RAPORU:"ÇETELER İSTANBUL'U TEHDİT EDİYOR"
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi hesabından yaptığı paylaşımla, "Savunma ... |
 |
|
 |
 |
|
İsrail-İran savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarında sert artışlara neden ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, katıldığı bir açılışta yaptığı konuşmayla gündem oldu. ... |
 |
|
 |
 |
|
İran medyası, İsrail'in İsfahan nükleer sahasını hedef aldığını duyurdu. |
 |
-
|
 |
 |
|
BDDK, kredi kartı nakit avans limitlerinde önemli bir değişiklik üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ... |
 |
|
 |
 |
|
Vladimir Putin, İran-İsrail çatışmasının 3. Dünya Savaşı'na dönüşme ihtimalinden endişe duyduğunu söyledi. |
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji, ülkenin kuzey ve iç kesimleri için sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı yaptı. Marmara, ... |
 |
|
 |
 |
|
Turistik bölgelerde krizler ve büyük problemler yaşanırken Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atina’da ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İstanbul Valiliği, orman yangını riskine karşı kentte 23 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında ormanlara ... |
 |
|
 |
 |
|
Motorin fiyatlarına pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1,66 lira indirim yapılacak. |
 |
|
 |
 |
|
Ankara'da fabrikada gaz sızıntısı: İki kişi öldü, yaralılar var
Ankara'da bir fabrikada meydana ... |
 |
|
 |
 |
|
Gazeteci Fatih Altaylı, Teşvikiye'deki evinden gözaltına alındı. Gözaltı ile ilgili olarak İstanbul ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İsrail-İran savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarında sert artışlara neden ... |
 |
|
 |
 |
|
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi hesabından yaptığı paylaşımla, "Savunma ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, katıldığı bir açılışta yaptığı konuşmayla gündem oldu. ... |
 |
|
 |
 |
|
Vladimir Putin, İran-İsrail çatışmasının 3. Dünya Savaşı'na dönüşme ihtimalinden endişe duyduğunu söyledi. |
 |
-
|
 |
 |
|
Turistik bölgelerde krizler ve büyük problemler yaşanırken Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atina’da ... |
 |
|
 |
 |
|
BDDK, kredi kartı nakit avans limitlerinde önemli bir değişiklik üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ... |
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji, ülkenin kuzey ve iç kesimleri için sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı yaptı. Marmara, ... |
 |
|
 |
 |
|
İran medyası, İsrail'in İsfahan nükleer sahasını hedef aldığını duyurdu. |
 |
-
|
 |
 |
|
İstanbul Valiliği, orman yangını riskine karşı kentte 23 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında ormanlara ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara'da fabrikada gaz sızıntısı: İki kişi öldü, yaralılar var
Ankara'da bir fabrikada meydana ... |
 |
|
 |
 |
|
Motorin fiyatlarına pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1,66 lira indirim yapılacak. |
 |
|
 |
 |
|
Gazeteci Fatih Altaylı, Teşvikiye'deki evinden gözaltına alındı. Gözaltı ile ilgili olarak İstanbul ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|