DTP cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’e ilk turda destek vermeme kararı aldı. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, “Genel Kurul’a geleceğiz ama boş oy kullanacağız” dedi. Türk ayrıca, “Türkiye’de Kürt yoktur” diyen Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun da görevden alınmasını istedi. DTP ilk TBMM grup toplantısını dün gerçekleştirdi. Oturumu yöneten DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, 1924’ten beri ilk defa Türk vatandaşı Kürtler olarak meclis çatısı altında grup toplantısı yaptıklarını söyledi. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ise, grup başkanı olarak ilk konuşmasını yaptığını belirterek, heyecanlı olduğunu belirtti.
AÇIK MESAJ ALAMADIK
Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı seçimine değinen Türk, sivil bir cumhurbaşkanının parlamento tarafından seçilmesini esas aldıklarını söyledi. Kürt sorununun barışçı yöntemlerle çözülmesini esas alan bir yaklaşımın gösterilmesini beklediklerini vurgulayan Türk, kendilerini ziyaret eden Abdullah Gül’den bununla ilgili açık bir mesaj alamadıklarını ifade etti. Türk bu nedenle Genel Kurul’a gireceklerini ancak ilk turda boş oy kullanacaklarını açıkladı.
CHP’YLE TAVRIMIZ AYNI DEĞİL
DTP’nin tavrıyla CHP’nin tavrının aynı olmadığına da dikkat çeken Türk, “Biz sivilleşmeyi hedef alıyoruz. bir yerlere mesaj göndermiyoruz. Parlamentoyu boykot gibi bir anlayışımız yok” diye konuştu.
HALAÇOĞLU’NA SERT TEPKİ
Türk, geçtiğimiz gün “Türkiye’de Kürt yok. Kürt Aleviler Ermeni kökenli” diyen Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’na da sert tepki gösterdi. Türk, hükümetten derhal Halaçoğlu’nu görevden almasını istedi. “Tarih Kurumu Başkanı tarihten haberi yok” diyen Türk, “Bilime ahlaka, siyasete aykırı düşen bir söylemle ortaya çıkıyor. Irkçılığı, bölücülüğü geliştiren, kamplaşmaları esas alan bu yaklaşım karşısında hükümetin suskun kalmaması, bu kişiyi derhal görevden alması gerekiyor” dedi.
KÜRT KİMLİĞİ VURGUSU
Türkiye’de sorunların demokratik ve uzlaşıyla çözülmesinden yana olduklarının altını çizen Türk, sivil demokratik sürecin gelişmesi için her tür çalışmanın ve çabanın içinde olacaklarını söyledi. Kürt sorununun Türkiye’nin sorunu olduğunu savunan Türk, “Bu sorun bugüne kadar parlamentoda tartışma zemini bulamadı. hep soyut açıklamalarla gündeme geldi. Herkes sonucuyla ilgilendi, nedenler üzerinde durulmadı. Gelin diyalog ve uzlaşı zemininde bir mantıkla olayları yorumlayalım” diye konuştu.
KÜRT VE ALEVİLER DE TEMSİL EDİLMELİ
Türkiye’nin 30 yıldır 12 Eylül ürünü olan bir Anayasayla yönetildiğine de işaret eden Türk, Anayasa’nın değişmesini isteyen çok kişi olduğunu ama ortaya çıkan bir çalışma olmadığını ifade etti. Hükümetin yeni anayasa taslağı hazırladığının söylendiğini belirten Türk, şöyle devam etti:
“Sivil örgütlerle, tüm partilerle, halkla tartışılarak ortaya konmalıdır. Toplumun reel gerçeklerine uygun bir Anayasa olmalıdır. Farklı kimlikleri, kültürleri güvence altına alacak bir anayasa olmalıdır. Kürt kimliğini ve örgütlenmesini inkar eden bir anayasa günümüzün, çağdaş bir devletin anayasası olamaz. Mezhepsel anlayışlarından dolayı dışlanan Alevi vatandaşlarımızın hakları da yer almalıdır.”
MİSYON PARTİSİYİZ
Türkiye’de sadece Kürt sorunu değil eğitim, çevre gibi birçok sorun yaşandığını kaydeden Türk, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ormanların bilinçli yakıldığını, baraj yüzünden Hasankeyf’in sular altında kalacağını söyledi. Mecliste tüm bu sorunları gündeme getireceklerini de anlatan Türk, “ Küçük bir grup olabiliriz. Ama biz misyonuz. Herkesin gözü bizim üzerimizde. Barışa, özgürlüğe inananların bizden beklentisi çok fazla. Bizim diyalaog ve uzlaşı arayışımız taviz değildir. Düşüncelerimizden ödün vermeyeceğiz” diye konuştu.