Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2912
EURO
34,6617
IMKB
10.046,000
ALTIN
2.409,320
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Dolar, 1,5 Ayın En Düşüğünde
Dolar, 1,5 Ayın En Düşüğünde
 
Dolardaki düşüş hızlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "3.5 TL'nin de altına inecek" dediği dolar, 3.6133'ü gördü.
 
20.2.2017 - 17:17

Dolarda 2016 yılının son çeyreğinde başlayan ve 2017'nin ilk aylarında 4 TL sınırına kadar ulaşan yükseliş trendi tersine dönmeye başladı. Kur 11 Ocak 2017 tarihinde 3.9422 TL'yi test ederek Türk Lirası karşısında tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü.

Merkez Bankası'nın müdahaleleri, Türkiye'de özellikle kamu kurumlarının dövize karşı manevralarının ardından bu zirveden dönüş yolculuğuna başlayan dolar, geçen hafta 3.70 TL seviyesinin altına geriledi. Bu haftanın ilk gününde ise dolar, TL karşısında 3.6133'ü test ederek 1.5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Böylece tarihi zirvesinden bugüne geçen 9 günde doların TL karşısındaki değer kaybı yüzde 8.35 oldu.

MERKEZ BANKASI 'REESKONT'LA VURDU!

Elbette bu düşüş hareketinin hızlanmasından en önemli etken, Merkez Bankası'nın cuma günü açıkladığı "Merkez’in 1 Ocak 2017 tarihinden önce kullandırdığı ve 31 Mayıs 2017 tarihine kadar vadesi dolacak reeskont kredilerinin geri ödemeleri döviz yerine Türk Lirası olarak da yapılabilecek" yönündeki hamlesi oldu.

Merkez'in cuma günü attığı kurşun hafta sonu dolar kurunu hızla geri çekerken, bugün de doların son 1.5 ayın en düşük seviyesine inmesini sağladı.

PEKİ BU KARAR NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 23 Ocak 2017 tarihinde çıkartılan 683 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile şirketlerin kamuya olan döviz borçları için getirilen sabit kurla Türk Lirası olarak ödeme kolaylığının ardından Merkez Bankası da ihracatçı ve turizmciler için kullandırılan reeskont kredilerinde sabit kurla ödeme olanağı sağlamış oldu. Merkez Bankası’nın bu hamlesiyle şirketlerin yaklaşık 7.8 milyar dolarlık kurumlardan kaynaklanan döviz talebi ortadan kalkmış oluyor.

'DOLAR 3.55 TL'YE İNEBİLİR'

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türk Lirasının haftalık bazda diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan bir görüntü sergilediğine dikkat çekiyor. Merkez Bankası kararıyla, tarif edilen kurumlar için dolar kurunun 3,5338 TL, Euro kuru da 3,7086 TL olan 2 Ocak TCMB alış kurunda sabitleneceğinin altını çizen Erkan, bunun hem şirketlerin döviz pozisyonlarını destekleme, hem de döviz talebini azaltıcı etkisi bakımından döviz likiditesini artırması doğrultusunda Türk Lirası için destekleyici olduğunu belirtiyor.

Bugün ABD piyasalarının kapalı olduğunu ve vadeli işlemlerin yarım gün yapılacağını hatırlatan Erkan, "dolar kaynaklı hareketler de fazla derin değil, FED tarafında faiz artırımına yönelik sinyaller geldi, ancak geçen hafta dolara yaptığı pozitif etki sınırlı kaldı. Trump kaynaklı haber akışının da değişkenlik göstermesi ve sürprizler içermesi piyasanın şimdilik USD tarafında alım yapmakta çekingen davranmasına yol açıyor. Bu hafta veri akışı oldukça zayıf; ABD’de FOMC tutanaklarını, içeride ise 16 Nisan referandumuna ilişkin haber akışını takip ediyoruz.

Muhtemelen bu eğilim birkaç gün korunacak. Dolar kuru 3,60 TL'yi test edebilir, biraz daha iyimser olursak 3,55 seviyelerine kadar da geri çekilme görülebilir. Trend uzun vadede halen yukarı yönlü, ancak kısa dönem için piyasa görünümü kurda ilave geri çekilme olabileceğine işaret ediyor" diyor.

Dolar öğlen saatlerinden itibaren 3,63'den işlem görüyor

KAYNAKHABERTÜRK



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


30 günde 130 bin kişiye iş...

Erdoğan'dan DolarTahmini

Büyükanne Maaşına Rekor Başvuru
»  Onbinlerce Memur Alınacak!
»  Başkent'te Yeni Kriz
»  İşsizlik Artmaya Devam Ediyor
»  Dolar o seviyenin altını gördü!
»  Altın Frene Bastı
»  Trafik Sigortasında İnanılmaz Oyun!
»  VIP Hac, Butik Umre!
»  Fed'de Trump İstifası
»  GSS Priminde Yeni Düzenleme
»  İşçi Alan Patrona Aylık 666 TL Destek
»  Dolar 3.70'in Altına İndi
»  Çeyrak Altın 243 TL Oldu
»  Benzin fiyatlarına indirim geliyor
»  Erdoğan'dan Ünlü İşadamına Sert Çıkış
»  PTT 2 Bin 500 Personel Alacak!
»  Torun Bakan Anne-Babaannelerin Dikkatine
»  "Varlık Fonu Açıkçaİpotek Fonu"
»  Varlık Fonuna Bereket Yağdı!
»  Varlık Fonu Kimlere Emanet?
»  Türkiye'nin Dev Şirketleri Fona Devredil
»  'Emekliye Promosyon Balonu Patladı'
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.