Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3794
EURO
34,7398
IMKB
10.090,000
ALTIN
2.407,260
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Doğu Kudüs İçin Tarihi Karar
Doğu Kudüs İçin Tarihi Karar
 
İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda nihai bildiriye şu dakikalarda son şekli veriliyor. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre nihai bildiride İslam ülkelerinin Doğu Kudüs'ü "Filistin Devleti'nin işgal altında başkenti" olarak tanıması ve dünyadaki bütün devletlere de bu yönde çağrı yapması bekleniyor.
 
13.12.2017 - 15:50

."TARİHİ BİR KARAR VE DÖNÜM NOKTASI"

Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, bu gelişmeyle ilgili şu yorumu yaptı:

"Tarihi bir karar ve tarihi bir dönüm noktası. Birçok ülkenin üzerine düşen görev var. Filistin'i tanımamış birçok ülke var dünyada. Filistin’in kalkınması için İslam ülkelerinin somut şekilde harekete geçmesi ve tamamen kabul edilecek. Filistin devleti için eylemlerde bulunması gerekebilir.

Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ağırlığının artacağını söylemek yanlış olmayacak. Bugün 13 Aralık, son derece süratli şekilde bu zirve düzenlenebildi. Söz konusu Arap dünyası, İslam dünyası olduğunda birlik ve beraberlik gerektiren durumlarda bu kadar hızlı davranılmıyor maalesef.

Ama Türkiye'nin bu çağrısına hemen yanıt verilmesi, sadece 1 hafta aradan sonra toplanıyor olması çok önemli bir mesaj. Bir dönüm noktasının eşiğinde olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır."

ÇELİKKOL: EĞER AVRUPA DEVLETLERİ ADIM ATARSA...

Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Kudüs için alınacak tarihi kararı şu sözlerle değerlendirdi:

"Bu uluslararası hukuka da uygun. Bugüne kadar BM kararlarına da uygun. Biliyorsunuz 1988 yılında ilan edilen Filistin devleti zaten 1967 savaşından önceki sınırlar içerisinde ilan edilmiştir. Doğu Kudüs de bunun bir parçasıdır. Harem-i Şerif Doğu Kudüs'tedir. Bu karar bunlara cevap verecek bir karar olacak.

Madem ki İsrail Kudüs'ün statüsünü değiştirme yönünde adımlar atmak istiyor, şimdi beklentiler tabi uluslararası toplumun Kudüs'ün statüsü noktasındaki, BM kararının teyit edilmesi. Ve buranın iki devletli çözüm çerçevesinde kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasını tanıması şeklinde. Bu gayet normal. Biliyorsunuz İsrail Başbakanı Netenyahu Brüksel'deyken AB Dış İlişkiler Temsilcisi de bu yönde bir açıklama yapmıştır.


Amerika Birleşik Devletleri engelleyecektir. Ama Avrupa devletleri adım atabilirler. Bugün Filistin'i tanıyan devlet sayısı İsrail'i tanıyan devlet sayısından fazladır. Avrupa devletleri Filistin devletini tanıma yönünde adım atabilseler, mevcut statükoyu değiştirme noktasında İsrail ve ABD'nin adımının geriye çevrilmesi konusunda büyük katkı yapmış olacaklardır.

ÖZÜLKER: UYGULANMASI ÖNEMLİ

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker de alınacak kararın ardından uygulamanın daha önemli olduğunu aktardı. Özülker'in değerlendirmeleri şöyle:

"İslam İşbirliği Örgütü bugüne kadar hep bir numaralı gündem maddesi olarak Kudüs'ün üzerine eğilmiş ve bugüne kadar hiçbir şey yapmamıştır aslında. Şimdi bugün çıkacak olan karar da eğer birleşmiş ve ortak bir hareketi getirecek şekilde gerçekleştirilir ise BM genel kuruluna 57 ülkenin birden gitmesi, bir 57 ülke daha mutlaka bulursunuz. Ve bu ABD'yi zora sokar.

Gerçek anlamda bu cesarete sahip kaç ülke var? Araplar kendi aralarında anlaşmış durumdalar mı? Karar iyi ama bunun uygulamasını görmek lazım. Uygulanması konusunda pek iyimser değilim."


"İSRAİL SUUDİ PRENSİ ÜLKEYE DAVET ETTİ"

Öte yandan, İsrail merkezli Haaretz gazetesi Kudüs meselesinin gündemde olduğu dönemde çok kritik bir habere yer verdi. Habere göre, İsrail ulaştırma ve istihbarat bakanlıklarını yürüten Yisrael Katz'in Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ı İsrail'e davet ettiğini duyurdu.

KAYNAK:HÜRRİYET



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Baydemir'e Meclisten Çıkarma Cezası

Tarım Kooperatiflerinde Aklama İddiası

Yaz Mevsimi Tehlikede
»  "Kudüs İsrail'e Hediye Edilemez"
»  Erdoğan'dan İslam Ülkelerine Flaş Çağrı
»  İstanbul'da Kudüs Zirvesi!
»  Ünlü Ozan Ali Kızıltuğ Yaşamını Yitirdi
»  58 İl'de Büyük Fetö Operasyonuı
»  Kulislerde Müthiş Ataşehir iddiası
»  Bobma İddia:Binali Yıldırım Bırakabilir
»  Cep Telefonu ile Görüntü Çekme Kavgası
»  AK Partiden CHP'ye Malvarlığı Yanıtı
»  Ankara'da Su ve Atık Su'ya İndirim!
»  AYM'den CHP'ye Şok Suç Duyurusu
»  Ak Parti'den MHP'yi Yıkacak hamle
»  Hulusi Akar Memleketine Cami Yaptırdı
»  CHP'den Mal Varlığı Hamlesi
»  Ünlü İş Adamı Göz Göre Göre Ölmüş!
»  ABD'deki Davada Skandal!
»  Netanyahu Brüksel'i Apar Topar Terk Etti
»  Erdoğan-Putin Görüşmesinde Kudüs Vurgusu
»  Meclis'te Dönek-Hırsız Kavgası
»  CHP İl Başkanından Flaş İddia
»  'Sizi İdam Etmeyceğim, Rezil Edeceğim'
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.