Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Elektrikte Doğalgaz Yerin Petrol
Elektrikte Doğalgaz Yerin Petrol
 
Bloomberg yazarlarından enerji uzmanı Javier Blas, Almanya’daki fabrikaların fahiş doğalgaz fiyatları nedeniyle elektrik sağlamak için petrole yöneldiğini yazdı.
 
24.8.2022 - 10:54

Enerji uzmanı Javier Blas, Bloomberg'de kaleme aldığı yazıda Almanya'da doğalgaz yerine petrol kullanma eğiliminin artmasının yeni sorunları beraberinde getirebileceğini dile getirdi.


Yüksek doğalgaz fiyatlarından kaçarken bu kez petrol ürünlerinin fiyatlarının tırmanabileceğini belirten Blas, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde yetkililerin son birkaç ayda, Rusya'nın doğalgaz arzını bütünüyle kesmesi durumunda nasıl tepki verileceğine yönelik alternatifleri düşünerek geçirdiğini yazdı.

Blas'ın aktardığına göre, küçük şirketlerden dünya çapındaki devlere kadar ortak görüş doğalgaz kullanmak yerine petrole geçmek yönünde.

PETROLE GEÇİŞE HAZIRLIKLAR BAŞLADI
Enerji uzmanı, Münih Belediyesi'nin doğalgazla çalışan iki kazanı dizel yakıtla çalışacak şekilde dönüştürdüğünü belirtti. Münih'in güneyinde, Alman Alpleri'nde yer alan Berchtesgadener Land tarım kooperatifi de ihtiyaç halinde bir petrol sevkiyat kamyonunun nasıl kullanılacağını öğrenmek için iki süt kamyonu şoförünü görevlendirdi.

Öte yandan kuzeyde, Düsseldorf yakınlarındaki Veltins bira fabrikası doğalgazdan petrole acil geçişe hazırlanmak için beş haftalık dizel stokladı.

Almanya'da hükümet de geçişi teşvik ediyor. Blas buna örnek olarak cam şişe üreticisi Wiegand-Glas'ın doğalgaz yerine ısıtma yağıyla çalışmaya hazırlanmak için gereken evrakları günler içinde elde edebilmesini gösterdi.

Bununla birlikte petrol alım satım işlemleri yapanlar, onlarca yıl önce petrol kullanmayı bırakan Alman şirketlerinden dahi sorular aldıklarını ifade ediyor. Blas, üretimde yıllarca doğalgaz kullanan, plastiklerin yapı taşlarını üreten kimya şirketi Covestro AG'yi örnek olarak ele alıyor.


Enerji uzmanının aktardığına göre şirket önceki günlerde, ikinci çeyrek sonuçlarının sunumu sırasında yatırımcılara “Almanya'daki doğalgaz gereksinimlerini kısa vadede azaltmak için petrol bazlı buhar jeneratörlerine geçmek gibi çeşitli önlemler başlattığını” söyledi.

DOĞALGAZ FİYATLARI TARİHİ ZİRVEDE
Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören eylül vadeli gaz kontrat fiyatı megavat saat başına bu hafta 280 Euro'ya kadar çıktı. Bu rakam bin metreküp doğalgaz fiyatının 2 bin 954 Euro'yu aştığını gösteriyor. Söz konusu veriler doğalgaz fiyatlarının 2020'ye kadar olan on yıllık dönemdeki ortalamanın on katına çıktığına işaret ediyor.

Öte yandan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 100 dolar düzeyinde seyrediyor. Kimya şirketi BASF SE'nin finanstan sorumlu başkanı Hans-Ulrich Engel buhar üretmek için ısıtma yağı kullanmanın doğalgazdan daha ucuz olabileceğini ifade ediyor.

Ancak Blas'a göre bu gelişmelerin sonucu iki yönlü. Enerji uzmanı, uzun zamandır ucuz Rus enerji kaynaklarına alışmış olan Alman endüstrisinin tamamen kapanmak zorunda kalmadan doğalgaza bağımlılığını düşünülenden daha fazla azaltabileğini belirtiyor.

ALMANYA'DA DOĞALGAZA TALEP AZALIYOR
Almanya doğalgaz talebi yılın bu zamanı için beş yıllık ortalamanın halihazırda altında seyrediyor. ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley de Alman endüstriyel doğalgaz tüketiminin temmuzda 2021'in aynı ayına kıyasla yüzde 24 düştüğünü tahmin ediyor.

Blas'a göre eğer bu eğilim devam ederse, Rusya bu yıl doğalgaz ihracatını tamamen durdursa bile Avrupa doğalgaz fiyatları korkulduğu kadar yükselmeyebilir. Ancak bu eğilimin doğal sonucu olarak bu kış Alman petrol talebinde tahmin edilenin çok üzerinde bir artış olabilir ve bu da muhtemel olarak küresel petrol fiyatlarını tırmandırabilir.

‘MANŞETLERİ DİZEL FİYATLARI DOMİNE EDEBİLİR'
Londra merkezli araştırma enstitüsü Energy Aspects, bu kış Avrupa'nın petrolle çalışan tüm elektrik santrallerini faaliyete geçirmesinin kıtanın talebini günlük 340 bin varil artıracağını tahmin ediyor.

Bununla birlikte dizel yakıtlı jeneratörlerin kullanımındaki artış, ısıtma yağı ve akaryakıt kullanımındaki yükselişle birlikte talebin katlanması mümkün.

Blas'a göre Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki şirketler bu kış aynı anda doğalgazdan petrole geçerse doğalgaz kıtlığının yanı sıra dizel pazarı da muhtemelen daha sıkı bir hal alacak.

Dizel fiyatı halihazırda ton başına yaklaşık 1000 dolardan işlem görüyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından dizel fiyatı ton başına 1500 dolara kadar çıkmıştı.

Enerji uzmanı, Alman endüstrisi gelecek aylarda Rus doğalgazından vazgeçmeye hazırlanırken dizel fiyatlarının manşetleri domine etmeye başlayabileceğini ifade etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Pakistan'da İmran Han Gerilimi

Putin'in 'Beyni'ne Bombalı Saldırı

Başbakan Uyuşturucu Testi Yaptırdı
»  Putin'den 10 Çocuk Yapana 293 Bin TL
»  Putin'e Darbe İddiası
»  Biden'den Kritik Nato Kararı!
»  FBI Ajanları Trump’ın Evini Bastı
»  İsrail, Gazze'ye Füze Yağdırdı
»  Biden'ın Covid Testi Yine Pozitif Çıktı
»  El Kaide Lideri El-Zevahiri Öldürüldü
»  İran'da Sel,En Az 53 Ölü
»  Müslüman Kardeşler'den Tarihi Karar
»  Joe Biden Kovid-19'u Atlattı.
»  Suudi Arabistan Petrole Zam Yapacak
»  Putin'den Avrupa'ya Gaz Kısıtlaması
»  Rusya 'Hasım' Listesini Genişletti!
»  İtalya’da Siyasi Kriz
»  ABD Başkanı Biden Coronaya Yakalandı
»  Biden'dan 'Kansere Yakalandım' İtirafı
»  Suudiler’den İsrail’e Tarihi Jest
»  ABD’de Enflasyon Rekor Tazeledi
»  Putin'den Flaş Tataristan Hamlesi
»  Putin Doğalgaz Vanasını Kapattı
»  Sri Lanka Alev Alev
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.