Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Suudiler’den İsrail’e Tarihi Jest
Suudiler’den İsrail’e Tarihi Jest
 
ABD Başkanı Joe Biden’ın kritik Ortadoğu turu Suudi Arabistan ziyareti ile devam ederken, Riyad yönetimi, İsrail ile normalleşme yönünde çok önemli bir adım attı. Biden’ın dün İsrail’den Suudi Arabistan’a havayolu ile uçuşundan saatler önce Suudi yönetimi, İsrail’e ve İsrail’den tüm uçuşlara hava sahası yasağını kaldırdı.
 
16.7.2022 - 07:53

ABD Başkanı Biden dün Filistin’den Suudi Arabistan’a geçti. Riyad yönetimi, jest olarak Biden’ın uçuşundan saatler önce İsrail’den tüm uçaklara hava sahasını açtı.

Biden’ın koronayı bahane ederek Prens Selman yumruk tokuşturması, “tokalaşırken fotoğraf vermek istemediği “ yorumlarına neden oldu.
ÖNEMLİ AVANTAJ

2020 yılında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail arasında imzalanan Abraham Anlaşmaları sonrasında Suudi Arabistan, bir İsrail uçağının Abu Dabi’ye Suudi hava sahası üzerinden uçuşuna izin vermiş, Riyad, BAE’ye yönelik uçuşlarda tüm ülkelerin Suudi hava sahasını kullanabileceğini bildirmişti. İsrail, Asya’daki varış noktalarına bağlantıları kısaltmak için Suudi hava sahası üzerinden uçuş hakları konusunu uzun süredir gündemde tutuyordu.Suudiler’den İsrail’e tarihi jest

TEL AVİV’DEN UÇUŞ

Suudi Arabistan, İsrail ile yakınlaşmayı öngören Abraham Anlaşmaları’nın tarafı değil. Ancak yakın müttefiki BAE’nin bu anlaşmanın tarafı olmasına itiraz etmemişti. Biden’ın dünkü programında İsrail’in başkenti Tel Aviv’den uçakla Suudi Arabistan’ın Cidde kentine hareket yer aldı. Bu, ilk kez Tel Aviv’den Suudi Arabistan’a direkt uçuş anlamına geliyor. Cidde’de basına açıklamalarda bulunan Biden, Riyad’ın uçak açılımıyla ilgili “büyük bir adım” değerlendirmesinde bulundu. 

‘PRENS’İ UYARDIM’

Biden, Suudi yetkililerde görüşmesinde 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın da gündeme geldiğini söyledi. “Bu konuda ne düşündüğümü açıkça belirttim” diyen Biden, “Selman’ı gelecekte muhaliflere yönelik saldırılara karşı uyardığını” kaydetti.

ADA DEVRİNE YEŞİL IŞIK

ABD Başkanı, İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme sürecine katkıda bulunmak için Mısır’a ait olan ve yıllar önce Riyad’a devrine karar verilen Tiran ve Sanafir adalarında bulunan ABD askerlerinin çekileceğini de duyurdu. Adaların mülkiyetinin değişmesi için, İsrail-Mısır Barış Anlaşması gereği İsrail’in de onayı gerekiyor. İsrail’in itirazının olmadığı belirtiliyor.

BİDEN: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN YANAYIM

ABD Başkanı Joe Biden dün Suudi Arabistan’a hareketinden önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile işgal altındaki Batı Şeria’nın Beytülehim kentinde bir araya geldi. İki lider, Filistin Devlet Başkanlığı konutundaki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Biden, Filistin-İsrail sorununun çözümünde, “iki devletli çözümün ilk destekçilerinden biri” olduğuna dikkati çekti.

BAĞLILIĞIM DEĞİŞMEDİ’

İki devletli çözüme bağlılığının sürdüğünü belirten Biden, “1967 sınırlarında iki devlet, Filistinliler ve İsrailliler için eşit şekilde, güvenlik, refah, özgürlük ve demokrasi elde etmenin en iyi yolu olmaya devam etmektedir. Filistin halkı bağımsız, egemen, yaşanabilir ve bütünlüklü bir devleti hak ediyor” diye konuştu.

Biden, Filistin asıllı ABD vatandaşı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerlerince öldürülmesi hadisesine de değinerek “ABD, (Şirin Ebu Akile’nin) ölümünün kapsamlı ve şeffaf bir şekilde hesabının sorulmasında ısrar etmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

ABBAS: ‘TERÖRİST DEĞİLİZ’

Filistin lideri Abbas da “ABD yönetiminden, Doğu Kudüs’teki ABD konsolosluğunu yeniden açarak ve FKÖ’yü (Filistin Kurtuluş Örgütü) ABD’nin terör listesinden çıkarıp Washington’daki ofisini tekrar açmasına izin vererek ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar atmasını bekliyoruz. Biz terörist değiliz” dedi.

Haberle ilgili daha



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD’de Enflasyon Rekor Tazeledi

Putin'den Flaş Tataristan Hamlesi

Putin Doğalgaz Vanasını Kapattı
»  Sri Lanka Alev Alev
»  Biden'dan Selman’la Görüşme Kararı
»  Japonya'da Eski Başbakanı Abe'ye Suikast
»  Flaş.. Boris Johnson'dan İstifa Kararı
»  Ukrayna'da "Kadın Asker" Krizi...
»  İsrail'de Başbakan Değişikliği
»  Putin'den Finlandiya ve İsveç Yorumu
»  Rusya'ya Altın Darbesi!
»  ABD'de Kamyon Kasasında Dehşet
»  Rusya Dş Borcunu Ödeyemedi
»  ABD'de 30 Yıl Sonra Bir İlk
»  Afganistan'da Deprem CanKaybı Bin'i Aştı
»  Biden'dan Vergi Muafiyeti Çağrısı
»  İngiltere'de Enflasyon 40 Yılın Zirvesin
»  İran'da 3 Ayda 105 Kişi İdam Edildi
»  Fransa'da Genel Seçimlerde Macron'a Şok
»  ABD'de Benzin Fiyatlarında Yeni Rekor
»  Biden Suudi Arabistan'a Göz Kırptı!
»  İran'da Yolcu Treni Raydan Çıktı
»  Rusya'dan 61 ABD'li Yetkiliye Yaptırım
»  Almanya'da Asgari Ücrete Yüzde 22 Zam
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.