Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2466
EURO
34,8106
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.439,340
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GDO KORKUSU MISIRCILARI VURDU
GDO KORKUSU MISIRCILARI VURDU
 
'Ürünlerimizin GDO'lu olmadığını kanıtladık ama bu tartışmada büyük zarar gördük'
 
25.1.2010 - 22:08
Daily Fresh Türkiye Genel Müdürü Mehmet Daniş, birçok tarım ürününün GDO'lu olduğunu, ancak haberlerde çoğunlukla mısırın gösterildiğini belirterek, ''Ürünlerimizin GDO'lu olmadığını kanıtladık ama bu tartışmada büyük zarar gördük'' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Daniş, Daily Fresh'in, ''bardakta mısırı icat eden firma'' olduğunu ve Malezya'da yetiştirilen mısırların, Türkiye'de yetiştirilenlerden çok daha iyi olduğunu belirterek, Daily Fresh'le bu yüzden çalıştıklarını bildirdi.

Türkiye'de bardakta mısır satışına ilk kez 2006 yılında Capitol Alışveriş Merkezinde başladıklarını hatırlatan Daniş, şu an 97 noktada bulunduklarını söyledi.

Ekonomik krizin başladığı günlere kadar ciddi bir büyümeleri olduğunu ve aylık 45 ton satışa ulaştıklarını anımsatan Daniş, ''Ekonomik krizin arkasından AVM'lerde gelen sigara yasağı, yaz mevsiminin ve sonrasında Ramazan'ın gelişi ve daha sonra ise domuz gribi ve GDO tartışmaları, satışlarımızı yarı yarıya düşürdü'' diye konuştu.

Mehmet Daniş, krizden önce 130 noktada satış yaptıklarını, ancak krizle başlayan ciro kayıpları sonucunda satış noktalarının sayısını 97'ye indirdiklerini belirtti.

Geçen yıla kadar Türkiye'de GDO testi yapacak laboratuvarların olmadığına işaret eden Daniş, şunları kaydetti:

''Şu anda bu testi yapacak laboratuvarlar Türkiye'de mevcut. Daha önce bu testi Malezya'da yaptırıyorduk ama Kasım ayında Tarım Bakanlığının laboratuvarlarında ürünlerimizde GDO testi yaptırdık ve ürünlerimizin GDO'lu olmadığı onaylandı. GDO tartışması başladığından bu yana birçok tarım ürünü GDO'lu olmasına rağmen haberlerde çoğunlukla mısır gösterildi. Ürünlerimizin GDO'lu olmadığını kanıtladık ama bu tartışmada büyük zarar gördük.''

-''DÜKKANLARIN 5-10 KATI KADAR KİRA ÖDÜYORUZ''-

Cirolarının önemli oranda düştüğünü, ancak maliyetlerinin halen artmaya devam ettiğini dile getiren Daniş, özellikle AVM'lerde ödedikleri kiranın yüksekliğine dikkati çekti.

Bulundukları AVM'lerden birçoğunun kiralarda indirime gittiğini, ancak hala çok yüksek tutarlarda kira ödediklerini ifade eden Daniş, şöyle devam etti:

''Normal şartlar altında ödediğimiz kiranın, ciromuzun yüzde 10'u civarında olması lazım ama şu anda bu oran yüzde 30'ları buldu. Hatta ciromuzun yüzde 45'i kadar kira ödediğimiz yerler bile var. Bazı yerler hiç taviz vermiyor. Kiosk'larda neredeyse bir dükkan kadar kira ödüyoruz. Metrekare başına hesap ettiğimizde ise dükkanların 5-10 katı kadar kira ödüyoruz. Bugüne kadar bu sorunu fazla dile getirmiyorduk bunu ama ciroların bu kadar düşmesiyle artık ödediğimiz kiralar, canımızı acıtır oldu. AVM yönetimlerinden bu konuda biraz daha anlayış bekliyoruz.

Bu kadar yüksek kiralar ödeyerek kar etmek çok zor. Böyle olunca zarar ettiğimiz yerleri kapatıyoruz. Maliyetlerini karşılayan yerler bir süre sonra kara geçecektir ama ciddi zararlar ettiğimiz yerlerde kalmanın ve AVM'lere çalışmanın bir anlamı yok.''

-İSTİKLAL CADDESİ'NE BELEDİYE İZİN VERMİYOR-

Franchise talebinde de düşüş olduğunu dile getiren Daniş, şu anda franchise verdikleri 74 noktanın bulunduğunu bildirdi.

Mehmet Daniş, franchise bedellerinin 15 bin lira olduğunu, ancak kendilerinden franchise alanlara bu bedelin karşılığında cirosal değeri 15 bin lira olan ürün verdiklerini belirterek, ''Yani bizden franchise alan bir kişi, verdiğimiz ürünleri satarak franchise bedelini sıfırlayabiliyor. ilk zamanlar bu ürünü vermiyorduk ama rekabet koşulları bizi buna zorladı'' diye konuştu.

Ana satış alanlarının AVM'ler olduğunu dile getiren Daniş, AVM'ler haricinde nerelerde satış yapabileceklerini düşündüklerini ama istenilen her yere girilemediğini kaydetti.

Daniş, şunları söyledi:
''Örneğin üniversiteleri düşündük ama kampüslerde bu iş olmuyor. Stadyumlar olabilirdi ama orada da çok kısa bir sürede çok büyük satışlar yapmanız lazım. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'yla bir görüşmemiz olmuştu ama kendileri maç başına 5 bin dolar kira istedi bizden. Bu kirayı çıkarabilmek için çok kısa sürede çok büyük satışlar yapmanız lazım. Bu da mümkün olmadığı için vazgeçtik. Bildiğimiz kadarıyla en iyi işletilen stadyum da burası. Burada yapamıyorsanız, diğer stadyumlarda hiç yapamazsınız. O yüzden diğer stadyumlarla hiç görüşmedik bile. Sokakta satışı da bir ara düşündük ama bu da mümkün olmadı. Zaten bardakta mısır satışı için sokak, çok uygun değil. Aslında olabilecek yerler var. Örneğin İstiklal Caddesi'ne açabilirsiniz ama belediye izin vermiyor. Orada olanlar ise nasıl açıyor? Onu da ben bilmiyorum...''


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AMBULASIN KAPISI AÇILMADI İÇİNDE ÖLDÜ

HAKSIZ YERE MUHTAÇ AYLIĞI ALAN YANDI

ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT
»  DÜŞEN UÇAK'TAKİ 34 CESEDE ULAŞILDI
»  BACAK ÜSTÜNE ATMADAN ÖNCE İKİ KERE DÜŞÜNÜN!
»  FACEBOOK'TA KAÇ ARKADAŞINIZ VAR?
»  NÜFUSUMUZ ÜÇ AY YAŞLANDI
»  TEKEL İŞÇİLERİNE AVRUPA'DAN DESTEK
»  NORVEÇ'TE TÜRK AİLEYE TEHDİT!
»  PATNOSTA KAVGA: 3 ÖLÜ 5 YARALI
»  GÜRÜLTÜLÜ SEKS'E HAPİS CEZASI!
»  UÇAĞIN KANADI ÇARPIP ÖLDÜRDÜ
»  TÜRKİYE'NİN GİZLİ ZENGİNLİĞİ MANTAR
»  TDK'DAN TV DİZİLERİNE 'YEREL AĞIZ' DESTEĞİ
»  RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE UYARI!
»  GELİBOLU'DA DENİZ BİLE BUZ TUTTU
»  POLİS BU GİYİMİ İÇİN ONU ARIYOR!
»  ŞAKIR ECZACIBAŞI, YAŞAMINI YİTİRDİ
»  FELÇLİYE, MUCİZE AMELİYAT
»  RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE EKSİ 15 UYARISI
»  19 MADENCİYE MEZAR OLAN OCAK YENİDEN AÇILIYOR
»  VALİLİK'TEN TEKEL İŞÇİLERİNE BÜYÜK AYIP
»  VE AVATAR YASAKLANIYOR!
»  ŞEHRİ ZEHİRLİ ÖRÜMCEKLER BASTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.