Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2478
EURO
35,1646
IMKB
10.320,000
ALTIN
2.465,350
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Gazeteci Olmayana da Basın Kartı!
Gazeteci Olmayana da Basın Kartı!
 
SON olarak bazı gazetecilere sürekli basın kartı verilmemesi kriziyle gündeme gelen Basın Kartı Komisyonu bugün itibariyle lağvedildi ve Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle üye yapısı değiştirildi. Normalde basın mensuplarırın meslekte yaklaşık 20 yılı doldurduktan sonra almaya hak kazandıkları 'Sürekli Basın Kartı' Başbakan Yardımcısına verilebilecek.
 
25.8.2015 - 12:49

Basın kartı Komisyonu'nda köklü değişiklikler yapıldı.  Yeni yönetmelikle, basından sorumlu başbakan yardımcısına ve Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü’ne sürekli basın kartı verilmesinin de yolu açıldı. Buna göre Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün itibariyle sürekli basın kartı taşıma hakkı kazanmış oldu.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, eski Basın Kartı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılırken, yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğin en temel özelliği, gazetecilerin mesleki kimliği niteliğinde olan basın kartlarını verecek olan komisyonun yapısına yönelik düzenlemeleri oldu. Buna göre artık Basın Kartı Komisyonu’nda Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün etkisi daha fazla olacak. Genel müdürlüğü temsilen iki üye getirilirken, genel müdürlükçe sürekli basın kartı sahiplerinden ve basın kartı sahiplerinden seçilecek birer üye ve İletişim Fakültesi dekanları arasından yine genel müdürlükçe seçilecek bir üye komisyonda görev yapacak. Bunun yanı sıra en fazla basın kartı üyesi bulunan iki meslek kuruluşunca belirlenecek 3 üye, Anadolu gazete sahiplerinden seçilecek 3 üye, radyo-televizyon kuruluşlarının sahipleri veya çalışanlarınca kurulun meslek kuruluşlarından en fazla üyesi olandan belirlenecek bir isim, televizyonları temsil eden meslek kuruluşlarından en fazla üyesi bulunandan belirlenecek bir üye ve en çok üyesi olan iki sendikadan iki üye de komisyonda görev yapacak. Düne kadar ise genel müdürlükçe belirlenen iki üye dışında; komisyonun kalan tüm üyeleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazete Sahipleri Birliği’nin seçtiği isimlerden oluşuyordu.

AA VE TRT’DE GAZETECİ OLMAYANA DA BASIN KARTI VERİLEBİLECEK

Basın kartı verilmesinin temel koşullarından biri, 5953 sayılı Basın İş Kanunu’na bağlı olarak çalışmak. Ancak dün getirilen düzenlemeyle Anadolu Ajansı ve TRT’de basın iş kanununa bağlı olmadan çalışanlara, bir başka deyişle gazeteci olmayanlara da basın kartı verilmesinin yolu açıldı. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde görev yapan hukuk müşavirleri, daire başkanları, mütercimlere de basın kartı verilebilecek. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü’ne asaleten atananlar da görevlerinin bitiminde sürekli basın kartı alabilecek.
BİLGİN: 50 YILDIR PROBLEMSİZ GİDEN YAPIYI BOZUYORLAR

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, seçime giden bir hükümetin böyle bir değişiklik yapmasının doğru olmadığını söyledi. Komisyondan intikam alınırcasına yapısının değiştirildiğini belirten Bilgin, “Basın Kartı Komisyonu’nun yapısı 50 yıldır tek parti hükümetlerinde de, koalisyon dönemlerinde de sorunsuz işledi. Ama şimdi intikam alınırcasına böyle bir değişikliğe gidilmesine karşıyız” dedi.
BEKLEME SÜRELERİ KISALDI

Anadolu Ajansı da, yönetmelikle getirilen değişiklikleri haberleştirdi. Buna göre getirilen diğer değişiklikler şöyle oldu:
1- Gazetecilerin basın kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikayetler gözönünde bulundurularak düzenleme yapılmış oldu. Gazetecilerin bekleme süresi meslekle ilgili lisans veya lisansüstü programından mezun olanlar için altı, diğer lisans veya meslekle ilgili bir ön lisans programından mezun olanlar için dokuz, başka bir ön lisans mezunları için on iki ve lise mezunları için on sekiz ay oldu.
2-  Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkanı getirildi. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgeleyen gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan basın kartı verilebilmesi imkanı getirildi.
3-  Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek basın kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkede rahatça görev yapmasının önü açıldı.
4-  TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde basın kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması kaldırıldı.
5-  Basın kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.
94 GAZETECİNİN SÜREKLİ BASIN KARTI VERİLMİYOR

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEG), geçtiğimiz aylarda aralarında tanınmış medya yöneticileri, yazar ve televizyoncuların da olduğu 94 gazetecinin sürekli basın kartı almasına ilişkin komisyon kararını onaylamamıştı. Aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da bulunduğu gazetecilere genel müdürlükçe sürekli basın kartı verilmemesi tarihte ilk olurken, bugüne kadar da sorunun çözümünde herhangi bir ilerleme sağlanmadı



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'Bakanlık Teklifi Gelirse Kabul Edin'!

Fener'e Kocaman Kıyak!

Hedefteki Yarbay: Başka ne Diyeyim
»  Kapalı Zarfla Bakanlık Teklifi!
»  Yılmaz Özdil: Dindar Gençlik Cudi'ye
»  Cuhuriyet Tarihinde Bir İlk!
»  Artvin'de Sel Felaketi, 8 Ölü
»  O Emniyet Müdür Yardımcısı Serbest
»   Süper Lig'de Flaş Ayrılık
»  HDP'den Flaş Yarbay Açıklaması
»  Yüksekova'da Kırmızı Alarm!
»  Altın'da Tarihi Zirve!
»  CHP'den Flai Liste Açıklaması!
»  Yarbay'ın Sözlerine Medya Karartması!
»  Maaşız Bakanlara Maliye Kıyağı!
»  ''Erdoğan Seçim İstemiyordu''
»  Şemdinli'de Hain Pusu, 2 Şehit
»  Kılıçdaroğlu'nun Önüde Küfürlü Kavga!
»  'CHP'de O kadar Karaktersiz İnsanYoktur'
»   CHP'li ve MHP Hakkında Sürpriz Karar
»  Yarbay Ağabeyin Şehit İsyanı
»  Pkk 12 Kişiyi Kaçırdı
»  3 Dönem Kuralı Rafa Mı Kalkıyor
»  ''Anayasa Ne Diyorsa Onu Yaparım''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.