Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,460
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HİZBULLAHÇILARA KIYAK ÜSTÜNE KIYAK YAPILMIŞ!
HİZBULLAHÇILARA KIYAK ÜSTÜNE KIYAK YAPILMIŞ!
 
Diyarbakır Başsavcılığı’nın Yartgıtay’ı tahliyeler için uyardığı iddia edildi. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi Başkan Vekili ise “Böyle bir yazı hatırlamıyorum” dedi.
 
16.1.2011 - 18:31

Hükümetin çıkardığı tutukluluk sürelerini sınırlayan yasa hükmünden Yargıtay’ın yaptığı yorumla tahliye edilen ve ardından da kayıplara karışan Hizbullah sanıkları, işledikleri vahim suçlara rağmen davalarının hemen her aşamasında tartışma yaratacak olanaklardan yararlandılar.

Son olarak Diyarbakır Başsavcılığı’nın CMK’nın tutukluluk hükümlerini düzenleyen maddesinin 31 Aralık’ta yürürlüğe girmesinden önce Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne bir yazı yazarak tahliye olasılığına dikkat çektiği ve temyiz incelemesinin bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini belirttiği de iddia edildi. Yargıtay Başkanlığı yetkilileri ise yazıdan haberdar olmadıklarını belirterek “Bu tür yargısal nitelikli yazılar doğrudan dosyaya girer, başkanlığa gelmez” dedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkan Vekili Ekrek Ertuğrul, VATAN’a dosyada böyle bir yazı olduğunu hatırlamadığını belirterek “Olsaydı gözümden kaçmazdı ama Pazartesi günü (yarın) bir daha ayrıntılı olarak bakacağım” dedi.

188 cinayetin kovuşturulduğu Hizbullah ana davası, Diyarbakır DGM’de görülmeye başlamış ve DGM’lerin kapatılmasının ardından özel yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Davanın tüm aşamalarında, Hizbullahçıların lehine sonuç doğuran işlemler yapılması dikkat çekti.

Hizbullah sanıklarının yargılanma süreci şöyle gelişti:

* Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 16’sını ağırlaştırılmış müebbete mahkum ettiği, aralarında “Sonunuz Gaffar Okkan gibi olur” diyen sanığın da olduğu tüm Hizbullah sanıklarına “iyi hal indirimi” yaptı. Mahkeme gerekçeli kararını ancak 3 ayda yazabildi.

* Diyarbakır Başsavcılığı ise Yargıtay’ın iyi hal indiriminin vicdanları rahatsız etmeyecek şekilde uygulanması yönündeki içtihatlarına rağmen bu konuyu temyize götürmedi.

* Dosya Yargıtay Başsavcılığı’nda sadece 1 ay bekledi ve başsavcılık tebliğnamesini bu süre içinde tamamlayarak daireye gönderdi.

* Daire ise önünde 2 ay olmasına rağmen 26 Ocak tarihine duruşma günü verdi.

* 31 Aralık’tan yaklaşık 10 gün önce Yargıtay’da yapılan bir toplantıda 11. Ceza Dairesi Başkan ve üyeleri, AİHM kararlarının uygulanması halinde kamu vicdanını rahatsız edecek tahliyelerin olmayacağı uyarısında bulundu. Daire, AİHM’e göre mahkemenin ilk kararından sonra sanıkların tutuklu değil hükümlü sayılacaklarına dikkat çekti. Ancak 9. Ceza Dairesi bu görüşü benimsemeyerek 10 Hizbullah ana davası sanığını 3 Ocak’ta tahliye etti.

Cinayet makineleri

Yargıtay’ın tahliye kararından sonra kaçan Hizbullah liderleri ve tetikçilerinin işledikleri suçlar mahkemenin gerekçeli kararında şöyle anlatılıyor: Hizbullah’ın en önemli isimlerinden olan Edip Gümüş, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü İstanbul Beykoz’daki çatışymada sağ yakalandı. Mahkemenin gerekçeli kararına göre 42 kişinin ölümünden doğrudan sorumlu gösterilen Gümüş’ün Ramazan Meral ve Gıyasettin Uğur’un öldürülmeleri talimatını verdiği örgüt içi infazlara karar verdiği belirtiliyor.

Cemal Tutar ise 73’ü öldürme olmak üzere 100’den fazla eylemden sorumlulu tutuluyor. Tutar, örgütün en acımasız yöneticilerinden biri olarak biliniyor. Hizbullah ile ilgili haber yapan, bilgi sızdıran herkesin cezalandırılması talimatını verdiği belirtilen Tutar’ın 1992’de gazeteci Halit Güngen’in 2000’e Doğru gazetesinde öldürülmesi emrini verdiği kararda belirtiliyor. Tutar’ın sırf travetsi olduğu için bir kişiyi ve iki öğretmeni öldürdüğü kararda geçiyor. Hizbullah arşivinde bulunan özgeçmişinde katıldığı eylemleri ayrıntılarıyla anlattığı ortaya çıkan Fuat Balca ile doğrudan örgütün yöneticilerinden aldığı öldürme emirlerini uygulayan tetikçi Abdulkerim Kaya da 15 kişinin ölümünden sorumlu gösteriliyor. Mehmet Varol ise örgütün sorgucuları arasında geçiyor ve 13 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor. Mustafa İpek 10, Mahmut Demir 26, Kemal Gülşen, Sinan Yakut ve Şeyhmus Kınay 16’şar, öldürme ve yaralama eyleminden sorumlu tutuluyor.
16/01/2011-Kemal Göktaş-VATAN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BÜYÜTEÇLE HİZBULLAHÇI ARADILAR!

ERDOĞAN'DAN, GALATASARAY'LILARA BÜYÜK SİTEM!

BAKAN GÜNAY'A YÜZÜNÜ KAPATTIRAN GAF
»  POLAT, PROTESTOCULARIN CEZALARINI AÇIKLADI!
»  "BAŞBAKAN'IN HEYKEL YIKTIRMA YETKİSİ YOK!"
»  "AKP'LİLER BİLE FARKINDA DEĞİL!"
»  TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU DERT BABASI!
»  BAŞBAKAN'A ARENA AYIBI!
»  AİLE HEKİMİNDEN SONRA AİLE İMAMI!
»  SARIMSAĞIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ
»  DP’DE AYŞE SUCU GİK’E, BUCAK’IN KARDEŞİ MKK’YA GİRDİ
»  HASTANEDE ŞİDDETE “MAAŞTAN KESME” CEZASI
»  TÜRKİYE'DE BU YIL DAHA ÇOK SEL OLACAK!
»  PEYGAMBERİN SELAMINI TWİTTER'DEN YAYABİLİRİM
»  DEMOKRAT PARTİ'DE ZEYBEK DÖNEMİ
»  "ERDOĞAN'DAN HESAP SORMAZSAM NAMERDİM!"
»  "ARTIK ONUN ADI ERTUĞRUL GÜNAYDIN"
»  DENİZ FENERİ SAVCILARI TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR!
»  O HEYKELTRAŞ ALMANYA'DAN CEVAP VERDİ!
»  SAVCI O DOSYAYI YENİDEN AÇTI!
»  DEMOKRAT PARTİ'DE NAMIK KEMAL ZEYBEK DÖNEMİ!
»  SARIGÜL, BABASINI ÖZYAŞLARIYLA UĞURLADI
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN: "AĞZI OLAN KONUŞUYOR"
»  DP GENEL BAŞKAN ADAYI UZUN KÜRSÜDE FENALAŞTI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.