Jandarma, TBMM'de kurulan ve aile içi şiddet ile töre cinayetlerini araştıran komisyona önemli bir rapor sundu.
Jandarmanın sorumluluk alanındaki rakamları içeren rapora göre, nüfus yoğunluğunun da etkisiyle Marmara Bölgesi yüzde 22'lik oranla kadına yönelik şiddetin en çok yaşandığı bölge.
Marmara'yı, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri izliyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ise kadın ve çocuğa yönelik şiddette son iki sırada yer alıyor, ancak rakamlarda nüfus yoğunluğuna göre oranlama yok.
Jandarma kayıtlarında il bazında da rakamlar bulunuyor. Buna göre olay sayısı itibariyle yine Türkiye'nin en kalabalık ili İstanbul liste başında. İstanbul'u İzmir ve Antalya izliyor.
ŞİDDET ARTIYOR, CİNAYET AZALIYOR
Rapora göre, son beş yıl itibariyle aile bireylerine yönelik şiddet ve kötü muamelede sürekli bir artış var. Yaralama, darp ve öldürme olaylarında ise azalma eğilimi dikkat çekiyor.
Namus cinayetlerinde bölge olarak ilk sırada yüzde 20 ile Ege geliyor. Ege'yi, Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz izliyor.
Jandarmanın sorumluluk alanındaki namus cinayetlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yine son iki sırada yer alıyor. Ancak rakamlar, batıda da yaşasalar Doğu ve Güneydoğu kökenlilerin olaylarda ağırlığı olduğunu gösteriyor.
Buna göre namus cinayeti ve öldürmeye teşebbüslerde faillerin doğum yerlerine göre dağılımında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ilk sıraları alıyor. Rapora göre mağdurların büyük çoğunluğu eğitimsiz.
SON BEŞ YILDA 60 BİNDEN FAZLA OLAY
Aynı rapora göre, jandarmanın sorumluluk bölgesinde son beş yılda kadın ve çocuğa yönelik 60 binden fazla şiddet olayı meydana geldi.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın raporuna göre, son 5 yılda jandarmanın sorumluluk bölgesindeki 4 bin 665 kasten öldürme, 897 öldürmeye teşebbüs olmak üzere toplam 5 bin 562 olaydan yüzde 7'sinin gerekçesi namus.