Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5598
EURO
34,8967
IMKB
9.645,000
ALTIN
2.433,330
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kadın İstihdamında Sert Düşüş
Kadın İstihdamında Sert Düşüş
 
TÜİK’in mart ayı verilerine göre bir ayda işsiz sayısı 153 bin kişi artarak yüzde 11,5’e çıktı. Kadın istihdamında sert düşüş yaşanarak 271 bin kişi azaldı. İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı yüzde 3,6’ya yükseldi.
 
11.5.2022 - 08:04

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İşgücü Araştırması sonuçlarını paylaştı. Verilere göre işsizlik mart ayınra arttı. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı martta bir önceki aya göre 153 bin kişi arttı. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık artışla yüzde 11,5 seviyesine çıktı. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 22,7 seviyesinde gerçekleşti.


GENÇ İŞSİZLİĞİ ARTIYOR

İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı martta bir önceki aya göre 59 bin kişi azalarak 29 milyon 956 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 46,5 oldu. İş gücü 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 96 bin kişi artarak 33 milyon 851 bin kişi oldu. Oranı çok yüksek olan 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puanlık artışla yüzde 21,2 oldu.

KADINLARDA ALARM

DİSK-AR, TÜİK verilerinden yola çıkarak rapor hazırladı. Raporda şu değerlendirme yapıldı:

Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 356 bin kişi oldu. Pandemi öncesine göre işsiz sayısı 1 milyon 536 bin arttı. TÜİK’e göre Mart 2019’da yüzde 13,9 olan işsizlik Mart 2022’de yüzde 11,5’e düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,7’den yüzde 22,7’ye yükseldi.

 
İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı son bir yılda yüzde 36,5 arttı. TÜİK'e göre yüzde 8,4 azaldı. İki verinin bu kadar farklı seyretmesi hayatın olağan akışına aykırı. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir olmadığını düşünüyoruz.

Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3 iken kadınlarda yüzde 13,9’a yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 18,8, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 30. İstihdam oranı OECD ülkeleri ortalaması yüzde 68 iken bu oran Türkiye’de yüzde 46,5’tir.

tablo-cok-vahim-1013727-1.

ÜÇ KADINDAN BİRİ İŞSİZ

DİSK-AR’ın değerlendirmesinde şu veriler öne çıktı:

•Geniş tanımlı işsiz sayısı: 8,4 milyon
•Geniş tanımlı işsizlik oranı: Yüzde 22,7
•Genç işsiz sayısı: 3 milyon 894 bin kişi
•Geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre 1,5 milyon arttı
•İŞKUR’a göre işsiz sayısı 972 bin arttı. TÜİK’e göre 354 bin azaldı.
•Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 30’a ulaştı.
•İstihdam oranı salgın öncesine göre düştü.


KADIN İSTİHDAMINDA SERT DÜŞÜŞ

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi TÜİK verilerini değerlendirdi. İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı yüzde 3,6’ya yükseldiği belirtilen raporda şu veriler yer aldı: Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın ve erkek işsizlik oranları verilmekte. Kadın istihdamında son altı aydaki 623 binlik artış mart ayında sona ermiş, istihdam seviyesi 271 bin azalmıştır. İşsiz sayısında ise bir önceki aya kıyasla 25 bin artış gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler ışığında kadın işsizlik oranı 0,5 yüzde puanlık artışla yüzde 13,9’a yükselmiştir. Martta erkek istihdamı 212 bin artarken işsiz sayısı da 129 bin kişi artmış, erkek işsizlik oranı yüzde 9,9’dan yüzde 10,3’e yükselmiştir. Kadın istihdam oranı bir önceki aya kıyasla ciddi bir düşüş göstererek yüzde 29,0 ile Ekim 2021 seviyesine gerilemiştir. Kadın istihdam oranı pandemi öncesi seviyesinin 1,4 yüzde puan üzerinde.

BU ORANLAR HAYAL ÜRÜNÜ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik rakamları da hayal ürününden başka bir şey değil. AKP iktidarının rakamlarla oynama kabiliyeti işsizliği ve enflasyonu gizleyemeyecek” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yaptığı yazılı açıklamada TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranlarına dikkat çekti. Balık, TÜİK’in nisan ayı işsizlik rakamlarına göre geçen aya oranla yüzde 0,4 artarak yüzde 11,5 olarak, geniş tanımlı işsizlik oranını ise yüzde 22,7 olarak açıkladığını anımsatarak şunları kaydetti: Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK’in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. AKP iktidarı, hangi adımları atarsa atsın, rakamları ne kadara değiştirirse değiştirsin yaşanan işsizlik ve enflasyon kontrol edilemez bir hal almıştır. Ağırlaşan ekonomik kriz süreci, emekçiler ve aileleri açısından ağır koşulları barındırmakta. AKP iktidarının akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmemesindeki ısrarı son bulmadıkça ekonomik krize hiçbir şekilde çözüm üretemeyecek./KaynakBirGün



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İstanbul'da AVM'de İğrenç Olay!

2,5 Litre Kola 20 TL Oldu!

Ünlü Piyanist Fazıl Say'ın Acı Günü
»  Kene Isırmasında Yapılması Gerekenler!
»  Ehliyet ve Pasaportta Yeni Dönem!
»  Ev Sahibinin Oğlu, Kiracısını Öldürdü
»  Otomobil Fiyatlarına Zam Bekleniyor
»  Güneş Kremlerine Güvenlik Alarmı!
»  Arka Sokaklar'da Göçmen Tacizine Sansür
»  Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı!
»  Îsviçre'de PKK Yandaşları Terörü
»  Eltilerin Kıskançlık Kavgası Kanlı Bitti
»  Gülben Ergen Sahnede Bayıldı
»  Gelin ve Damat Düğünde Sevişti
»  "Dar Gelirlinin Ev Alma Hayali Bitti’
»  Et ve Süt Kurumu’ndan Zam Açıklaması
»  Athena Göhan'dan İmamoğlu’na Tepki!
»  Otoyollarda Hız Sınırına Flaş Düzenleme
»  Süte Yüzde 30 Yeni Zam!
»  Survivor'da Kahreden Olay
»  5 Gün Boyunca Sağanak Yağmur Var!
»  İstanbu'da Sapık Bankacı Alarmı
»  Sigaraya Zam Geldi!
»  İşte İstanbul'da Yaşayan Göçmen Sayısı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.