Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
IMKB
10.277,000
ALTIN
2.393,270
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Komutan Atamalarında Karmaşa
Komutan Atamalarında Karmaşa
 
Ağustos ayı başında yapılacak Yüksek Askeri Şurada, 5 komutan birden değişiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Kara, Hava, Deniz ve Jandarma’ya yeni komutanlar atanacak.
 
8.7.2015 - 07:57

Ancak 9 Haziran günü istifa eden hükümetin ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu atamalarda imzasının bulunacak olması, hukuki tartışmaya yol açtı. Danıştay 2002’de istifa etmesine rağmen atama yapan koalisyon hükümetinin kararlarını iptal etmişti.

2002’DE NE OLDU ?

2002’deki emsal karar bugünü de ilgilendiriyor. Bürokrasideki atamaların yeni kurulacak hükümet tarafından iptal edilmesi ya da Danıştay’a yapılacak bir başvurudan benzer sonuç çıkması olasılığı bulunuyor. Sözcü Gazetesi'nden Emin Ögönül'ün haberine göre Ağustos ayı başında toplanacak olan Yüksek Askeri Şura’da alınacak kararlarını da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül imzalayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da onaylayacak.

Bu kararların da istifa eden bir hükümetin Başbakanı ve Milli Savunma Bakanı tarafından imzalanmasının ileride hukuki soruna yol açabileceği savunuluyor. 3 Kasım 2002 tarihindeki genel seçimlerde iktidarı kaybeden DSP-MHP-ANAP koalisyon Hükümeti, tek başına iktidara gelen AKP hükümeti kurulmadan 4 Kasım-19 Kasım tarihleri arasında 41 bürokrat ataması yapmıştı.

DANIŞTAY UYGUN BULDU

Yeni hükümet, göreve başlayınca bu atamaları iptal etti. Ancak ataması iptal edilen bir vatandaş, kazanılmış hakkının elinden alındığı gerekçesiyle idare mahkemesine dava açtı. Mahkeme, idareyi haklı bularak işlemin iptalinin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Bunun üzerine dava temyiz istemiyle Danıştay’a taşındı. Danıştay 5. Dairesi, itirazı reddederken, idare mahkemesinin kararını onadı. Böylelikle istifa etmiş bir hükümetin yaptığı atamalar geçersiz kaldı.

GÖK ‘’ YAŞ’DA GEÇERSİZ OLUR’’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, hükümetin istifa ettiğini ve halen geçici konumda bulunduğunu belirterek ‘’ 9 Haziran sonrası yapılan tüm atamalar geçersizdir. YAŞ toplantısının da hukukiliği tartışmalıdır. YAŞ toplantısını geçici bir hükümetin üyeleri olarak sürdürmek ve atama yapmak hukuken mümkün değildir” dedi.

KİMLER DEĞİŞECEK ?

Bu yıl 30 Ağustos’ta görev süresi dolacak Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın gelmesi bekleniyor. Bu görevde 4 yıl kalacak olan Akar’ın yerine ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın atanması güçlü ihtimal olarak değerlendiriliyor. 1. Ordu Komutanlığına ise, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in gelebileceği vurgulanıyor.

HAVA İÇİN ORGENERAL ÜNAL

Görev süresi dolacak olan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün yerine de, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın atanması bekleniyor.

Bu yıl görevini tamamlayacak olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın yerine ise, Ege Ordu Komutanı Galip Mendi’nin getirilmesi güçlü ihtimal olarak görülüyor.

DENİZDE DURUM

YAŞ’ta en kritik değerlendirme ise, Deniz için olacak. Deniz Kuvvetlerinde halen Komutan olan Bülent Bostanoğlu dışında başka bir Oramiral bulunuyor. Oramiral kadrosundaki Donanma Komutanlığı görevini de, Koramiral Veysel Kösele yürütüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için iki ihtimal bulunuyor. İlk ihtimal Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresinin uzatılması… İkinci ihtimal ise Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’in Or rütbesine yükseltilmesi. Ancak Kösele, İzmir’deki Askeri Casusluk davasından yargılanıyor. Kösele temdit alır ve Bostanoğlu emekliye ayrılırsa bu kez Kösele’in Kor rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanı olması gündeme gelecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP’li Mehmet Ali Şahin’den Flaş Sözler

Focus'tan Ankara'yı Karıştıracak İddia

Kılıçdaroğlu Cebeci'de İftar Çadırında
»  CHP'den MHP'ye Çok Sert Dinsiz Yanıtı
»  İsmet Yılmaz Aç-Kapa Yaptı MeclisGerildi
»  2015 KPSS YerleştirmeSonuçları Açıklandı
»  Kılıçdaroğlu'nu Bıktıran Tartışma!
»  Hükümet Kurma Görevlendirmesi Ne Zaman?
»  Halaçoğlu, CHP'yi Dinsiz Parti Yaptı!
»  AKP'de 3 Döneme Takılanlara Kötü Haber
»  Ankara'da 'Eşcinselleri Öldürün'Afişlerİ
»  Seçimden Sonra 663 Üst Düzey Atama!
»  Polis Ekiplerine Ateş Açıldı, 1 Şehit
»  Baykal: Hesaplaşmak İçin Aday Oldum
»  TFF'den Flaş Karar!
»  Emniyette Terfi Kavgası!
»  Suriyelilere geçici plaka!
»  AKP'de Kongre Sesleri
»  Özel Güvenlik Dönemi Bitti!
»  Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nu topluyor
»  PKK, Amanoslara Geri Döndü!
»  Erdoğan'ı Korkutan Rapor!
»  Manisa'da Facia, 15 Ölü!
»  Partilerin Koalisyon Heyetinde KimlerVar
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.