Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2593
EURO
34,7381
IMKB
10.267,000
ALTIN
2.409,690
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MAKAM ARAÇLARINDA 'RENT A KAR' DÖNEMİ
MAKAM ARAÇLARINDA  RENT A KAR  DÖNEMİ
 
Hükümet kamudaki taşımacılık hizmetlerini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Taşıma ihalesi şartnamelerinin verilmesine bugün başlanıyor. Araç satışından ise 2 milyar dolar gelir bekleniyor.
 
1.11.2005 - 00:42
      “Kamusal araç kiralama'' projesini tamamlayan hükümet, 81 ildeki kamu taşımacılığını özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. İlk aşamada 14 ilde tüm kamu kuruluşlarındaki taşımacılık, araç kiralama (rent a car) şirketlerine ihale usulüyle devredilecek.
      Kamu taşımacılığının özel sektöre devredilmesi kararı, araç kiralama (rent a car) şirketlerini heyecanlandırdı. Sektör temsilcilerine göre bu uygulama sayesinde hükümet, arıza ve kazalar nedeniyle uğradığı maliyet ve zaman kaybından kurtulacak. Rent a car sektörü ise 5 yılda 10 kat büyüyecek. Sektörde ayrıca Alfa, Docar ve İntercity gibi şirketlerin kısa süre önce gerçekleştirdiği yabancı ortaklıkların sayısının da artması bekleniyor.
      Hükümet Başbakanlığa bağlı tüm kuruluşlardaki 182 bin kamu aracını ise bu aydan itibaren satışa çıkaracak. Aralarında makam araçlarının da bulunduğu değişik modellerdeki otomobilleri bir yıl içinde satılacak.
      Hükümet kamudaki taşımacılık hizmetlerini de özel sektöre devrediyor. Yaklaşık altı aydır üzerinde çalışılan “kamusal araç kiralama'' projesini tamamlayan hükümet, Başbakanlığa bağlı tüm kuruluşlardaki 182 bin kamu aracını bugünden itibaren satışa çıkarıyor. Aralarında makam araçlarının da bulunduğu otomobillerin satışlarının bir yıl içinde tamamlanması ve 2 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bundan sonraki araç hizmetleri tamamen özel sektör tarafından yürütülecek. İhale usulü gerçekleşecek hizmet alımlarında kamu taşımacılığı hizmetine talip olabilecek. İhale ile ilgili dokümanlar ve ihale şartnamesi bugünden itibaren Devlet Malzeme ve Satın Alma Şubesi Müdürlüğü’nden temin edilebilecek.
     
     Açık ihale usulü uygulanacak

      Hizmetlerin alımı, açık ihale usulü ile gerçekleşecek. İhaleye katılmak isteyenlerin, öncelikle Devlet Malzeme ve Satın Alma Şubesi Müdürlüğü’nden ihale dokümanlarını ve ihale şartnamesini almaları gerekiyor. İhaleye katılmak için ticaret odalarından mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. İhale şartnamesine uygun yeterlilik taşıyan firmalar; ihale komisyonunun belirlemiş olduğu evrakları, açıklanacak olan ihale tarihi öncesinde ihale komisyonuna sunacaklar. İhale süreci ile ilgili gerekli koşulları yerine getirenler ihaleye katılım başvurularını Devlet İstatistik Enstitüsü Ankara adresine yapacaklar. İhaleler ilk olarak Ankara için açılıyor. İlk aşamada ihale için belirlenen diğer iller ise şunlar; Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Nevşehir, Trabzon ve Zonguldak.
     
     2 milyar dolarlık fon bekleniyor

      DİE verilerine göre devletin elinde 182 bin binek aracı bulunuyor. Hükümet, rent a car sistemine geçilmesi ile de bir yıl içinde bu araçların tamamını satmayı hedefliyor. Bu satıştan beklenen gelir 2 milyar dolar. Özel sektörün oto kiralamaya artan ilgisinin yanı sıra kamunun da oto kiralama hizmeti almaya başlaması ile sektörün birkaç yıl içinde 10 kat büyüyeceğini ifade eden Tüm Oto Kiralamacıları Derneği (TOKKDER) Başkanı İlhan Yılmaz, kamunun bu yolla üzerindeki bir kamburu da atacağını söylüyor.
      “Kamunun, orta düzeyde bir araç alırken ortalama 20 bin dolar ücret ödemesi gerekiyor. Bunun dışında şoför, araç bakımı, sigorta ve vergi gibi bir çok konuya hem para ve hem de zaman ayırmak zorunda. Ayrıca birkaç yıl içinde verim düşüklüğü, garanti süresinin dolması gibi sorunlar da işin cabası'' diyen Yılmaz, kamunun bu sisteme geçmesi ile elde edeceği kazancı şöyle açıklıyor; “Şimdi hükümet elindeki araçları satarak önemli bir fon oluşturacak. Ve büyük bir yükü üzerinden atmış olacak. Aylık ortalama 300 eurodan başlayan fiyatlar ile karşılığı yan giderlerin hiç biriyle uğraşmayacak, giderler için bütçe oluşturmayacak. Çünkü aracın tüm sorumluluğu kiralama şirketine ait. Üstelik araç, arıza ya da kaza gibi nedenlerle hizmet dışı kaldığında kiralama şirketi yerine bir araç tahsis ediyor, böylece zaman kaybı yaşamayan kurumlar işlerinin sağlıklı yürümesini sağlamış olacak.''
     
     Girişimciler için fırsat

      Ekonomik krizlerde firmaların, giderlerini azaltmak için ulaşım, yemek ve temizlik gibi konuları taşeronlara yaptırmaya başlamasıyla gelişen kurumsal kiralamaya kamunun da girecek olmasının oto kiralama, ya da dilimize giren İngilizce ismiyle "Rent a car’ sektörünü ciddi oranda büyütmesi bekleniyor. Bu da sektöre yeni aktörlerin girmesini kaçınılmaz kılacak. TOKKDER Başkanı İlhan Yılmaz, Türkiye'nin bu alanda çok büyük bir pazar olduğunu ve potansiyelin henüz yüzde 14'üne hizmet götürüldüğünü söylüyor. Özel sektör dışında artık devletin de kendilerinin potansiyel müşterisi olduğunu ve son yıllarda taşımacılığını özelleştiren kamu kuruluşları bulunduğunu da belirten İlhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediyesi İktisadi Teşekkülleri (BİT), İSKİ, Kayseri Belediyesi, Ziraat ve İş Bankası gibi kuruluşların kurumsal kiralama hizmeti aldığını ifade ediyor. Sektörün girişimciler için önemli fırsatlar sunduğunu anlatan Yılmaz'ın girişimcilere tavsiyesi ise güçlü bir finansmana sahip olmadan sektöre adım atmamaları...
     
     SEKTÖRDEKİLER NE DİYOR

      Operasyonel başarı şart / Desas Rent a Car Genel Müdürü Alper Çeler
BP gibi bir dev bir şirkete kurumsal oto kiralama hizmeti veren Desas Rent a Car Genel Müdürü Alper Çeler, sektörün hızla kabuk değiştirdiğine dikkat çekiyor. Filoların sık aralıklarla yenilenmesi gerektiğini anlatan Çeler, kiralama sonrası müşteri hizmetlerinin ön plana çıktığını belirtiyor. Çeler; sektörün gelişimine ilişkin; "Sektör çok ciddi bir operasyonel başarı istiyor. Tutarlı, kurumsallık, verdiğiniz sözün arkasında olmak piyasada sizin ayakta kalmanızı sağlar. Bu sektör de tabi ki fiyat bazlı rekabet içerisinde ama sadece fiyat bazlı rekabeti hedefleyenlerin sektörde uzun süre kalması çok zor" diye konuşuyor.

Yabancı ortaklıklar artacak
Pasifik Oto Genel Müdürü Hikmet Ali Tunca ise Türkiye’nin büyüyen pazar olması nedeniyle yabancı firmaların artan ilgisine dikkat çekiyor. Tunca, “Özellikle 2001 yılında yaşanan krizden sonra firmaların araç tedariki konusundaki davranışlarının değiştiğini ve tamamen kurumsal kiralamaya geçtiklerini görüyoruz. Bu sene uzun vadeli kiralamada 30-35 bin araçlık bir potansiyelin oluştuğunu görüyoruz. Bu rakam her geçen gün büyüyor. Bu da yabancıların iştahını kabartmış durumda. Alfa, Docar ve İntercity gibi firmalar bu yıl yabancı ortaklıklar yaptılar. 2010 yılına kadar sektörün 10 kat büyümesi bekleniyor. Bu da yabancıların ortak arayışının artacağını gösteriyor. Bu durum bence yerli firmalar için bir fırsat'' diyor.

Tüm Oto Kiralamacıları Derneği Başkanı İlhan Yılmaz:
Kamu orta düzeyde bir araç alırken ortalama 20 bin dolar ücret ödüyor. Bunun dışında şoför, araç bakımı, sigorta ve vergi gibi bir çok konuya para ve zaman ayırmak zorunda. Hükümet elindeki araçları satarak önemli bir fon oluşturacak. Rent a car sektörü ise ciddi oranda büyüyecek. Sektöre yeni aktörler girecek. Uygulama girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor.

Araç kiralama bedelleri (Aylık)
Ekonomik sınıftaki araçlar: 300 euro Orta sınıftaki araçlar: 450 euro Lüx sınıftaki araçlar: 700 euro


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KÜRTLER BAĞIMSIZLIK PEŞİNDE

VAN POLİS MERKEZİNDEKİ PATLAMANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

KİMSENİN GÖSTEREMEDİĞİ CESARETİ BİR LİSE ÖĞRENCİSİ GÖSTERDİ.
»  BAKAN ÇİÇEK ,FEHRİYE ERDAL DAVASI İÇİN BELÇİKA'YI ELEŞTİRDİ
»  MALATYA ÇOCUK YUVASI'NDAKİ OLAYLARLA İLGİLİ GÖRÜNTÜLERE YAYIN YASAĞI KONULDU
»  VAN POLİS MERKEZİ'NDE PATLAMA
»  MECLİS'TE ODA KRİZİ ÇÖZÜLDÜ, ERBAKAN VE KUTAN'IN ODASI MUMCU'YA...
»  BELÇİKA'DAN TÜRKİYE'YE FEHRİYE ERDAL ŞOKU
»  SANATÇILAR EMEKLİLİĞİ SEÇTİ VE ÖNEMLİ İDDİALARDA BULUNDU
»  ŞANLIURFA'DA YURTTA TACİZ İDDİASI
»  'SATILIK GENELEV' İLANININ ÖYKÜSÜ!!
»  DEMİREL: TSK'YA İHTİLAL YETKİSİ VEREN MADDE KALKMALI...
»  TAVUK ETİ YEMELİ Mİ YEMEMELİ Mİ?
»  ORHAN PAMUK: DARBE OLURSA TÜRKİYE'DEN KAÇARIM
»  TMSF SANATÇILARI İKİNCİ KEZ İHALEDE
»  BİNGÖL'DE ÇATIŞMA, 1 UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT
»  SOSYAL GÜVENLİK ÇATIRDIYOR..!
»  TERÖRİSTLER BOTAŞ BORU HATTINA SALDIRDI
»  İSTANBUL KANUNSUZ ŞEHİR OLMADA HIZLA İLERLİYOR
»  NİMET ÇUBUKCU İSTİFA ETMİYOR
»  BAKAN HANIM NİHAYET ÇOCUK YUVASINDA
»  TOKİ'DEN KONUT ALANLARA ''SÜRPRİZ ZAM'' KORUMASI
»  İSTANBUL'A YENİ 17 İLÇE GELİYOR
»  SOSYAL GÜVENLİK'TE 10 YILDA 478 KATRİLYONLUK AÇIK!!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.