Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2868
EURO
35,0883
IMKB
10.502,000
ALTIN
2.474,490
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
METROBÜSLER İSTANBUL TRAFİĞİNE ÇIKTILAR
METROBÜSLER İSTANBUL TRAFİĞİNE ÇIKTILAR
 
İstanbul trafiğine alternatif çözüm olarak yurt dışından getirtilen metrobüsler, deneme sürüşü yaptı. Vatandaşlar metrobüslere yoğun ilgi gösterince trafik sıkışıklığı yaşandı.
 
16.9.2007 - 19:45

Hollanda’dan satın alınan metrobüs araçların üretimi tamamlanmadığı için üretici firma tarafından gönderilen 2 metrobüs, 8 Mercedes “CapaCity” model ekstra uzun körüklü toplu taşıma aracı ve 30 çift katlı otobüsün deneme seferi, Cevizlibağ ile Küçükçekmece’deki Cennet durakları arasında gerçekleştirildi.

Deneme seferlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erdem, Ulaşım Daire Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu, İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, teknik ekipler ve basın mensupları katıldı.

Topkapı’daki dönüş rampası ve yolcu durağı ile Küçükçekmece’deki dönüş rampası bitirilemediği için, araçlar Cevizlibağ ile Cennet arasındaki 10 durakta yolcu taşıyacak. Araçların dönüşlerinin, metrobüs için ayrılan özel yolun dışında yapılacağı, Küçükçekmece ile Topkapı istasyon ve dönüş rampalarının ise yaklaşık 20 gün içinde tamamlanacağı belirtildi. Hattın Avcılar’a kadar olan bölümü de Ekim ayında hizmete girecek.

Yarından itibaren 06.00-01.00 saatleri arasında hizmet verilecek hatta, seferler 5 dakika aralıkla yapılacak. Yolculuğun 30 dakika süreceği hattın tümü tamamlandığında ise seferler 2 dakikada bir gerçekleştirilecek.

Metrobüsleri kullanacak şoförlerin eğitimi tamamlanmadığı için metrobüsler bir süre Hollanda’dan gelen şoförler tarafından kullanılacak. Metrobüs hattı boyunca olabilecek kazaya karşı bir ambulans ile bir itfaiye aracı hat üzerinde sürekli hazır bulunacak.

“METROBÜS 1 HAFTA ÜCRETSİZ”

Yolcuların bir hafta ücretsiz olarak taşınacağı hatta, bilet ücretleri yılbaşına kadar yüzde 50 indirimli olacak.

Her birinin yapımı 8 ayda tamamlanan metrobüs araçlarından ilk 2’si Ekim’de, geri kalan 48’i ise 2008 Eylül ayına kadar 2-3 ve 5’erli gruplar halinde gelecek.

Saatte 60 kilometre hız yapabilen metrobüsler, 230 yolcu kapasiteli. Çevre dostu olan metrobüsler, 3 otobüse bedel hizmet verecek, personel, işletme ve yakıtta ayda 20 milyar YTL tasarruf sağlayacak.

Akıllı teknoloji desteği ile çalışan ve uçaklarda yön bulmayı sağlayan ‘flight directory’ benzeri bir bilgisayarla önceden belirlenmiş sanal yörüngede hareket eden metrobüs, güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklar ile kendini sürekli denetliyor. Ancak İstanbul’da henüz bu teknik çalışmalar tamamlanmadığı için araçlar şoförler tarafından kullanılacak. 6 ay sonra bu sistemin tamamlanmasıyla metrobüsler şoförsüz hizmet vermeye başlayacak. Saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunan metrobüslerde 4 ayrı güvenlik kamerası bulunuyor.

Araçların tüm tekerlekleri yengeç hareketi gibi yan olarak yanaşma özelliğine sahip. Bu özellik araçların duraklara sıfır olarak yanaşmasını ve engelli vatandaşların araçları sorunsuz şekilde kullanmasını sağlıyor.

Metrobüsler pahalı altyapı yatırımına gerek duyulmadığı için raylı sistemler ve metroya karşı ciddi bir alternatif oluşturuyor.

İstanbul için özel olarak üretilen ve uzunluğu 26 metre olan metrobüsün tanesi 1 milyon 200 bin avro. Topkapı-Avcılar arasındaki birinci etabın inşaat maliyeti yaklaşık 156 milyon YTL.

Metrobüs hattının ikinci aşamasını Topkapı-Mecidiyeköy, üçüncü aşamasını ise Mecidiyeköy-Kadıköy Fenerbahçe Stadı oluşturuyor.

TRAFİK KİLİTLENDİ

Metrobüs deneme seferini izleyen araç sürücüleri, E-5 Karayolu üzerinde trafiğin uzun süre kilitlenmesine neden oldu. Durma noktasına gelen trafikte, bazı vatandaşlar metrobüsün fotoğrafını çekerken, bazılarının da körüklü otobüs görünümündeki metrobüsler için neden bu kadar harcama yapıldığı yönünde eleştiride bulunduğu görüldü. Vatandaşların bir kısmı da trafiğin tıkanmasına tepki gösterdi.

MERCEDES “CAPACİTY”

Ekstra uzun körüklü toplu taşıma otobüsü olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce ilk kez kullanılacak olan Mercedes “CapaCity” otobüsleri ise 19.54 metre uzunluğunda ve 200 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Yüzde 100 alçak tabanlı, yüksek manevra kabiliyeti bulunan araçlardaki 4 kapı hızlı yolcu indirme bindirme imkanı sağlıyor.

Hatta çalışacak Mercedes otobüslerin sayısı bu ay sonuna kadar 15’e çıkarılacak, 15 Aralık 2007 tarihine kadar bu sayı 50 olacak.

SULTANÇİFLİĞİ-EDİRNEKAPI HATTI

Öte yandan, 2002 yılında temeli atılan Edirnekapı-Sultançifliği hattı da yarın hizmete girecek.

Toplam 13,3 kilometre uzunluğunda olan ve 5,8 kilometresi yer altından giden hatta saatte tek yönde 25 bin yolcu taşınacak. Hatta 6’sı yer altında olmak üzere 18 istasyon bulunuyor. 06.00 ile 24.00 saatleri arasında 10 dakikada bir sefer yapılacak hatta 10 hafif metro aracı hizmet verecek. Mart 2008’de de 60 vagon peyderpey gelerek bu hatta hizmete konulacak.

Hattaki tünellerde bazı eksikler bulunduğu, yürüyen merdivenler ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanmadığı, yolcuların duraklara ulaşımı için üst yapıdaki eksiklikler ve sinyalizasyon çalışmalarının halen devam ettiği öğrenildi.

İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, yürüyen merdivenlerin bu ayın sonuna kadar, sinyalizasyonun Ekim ayında tamamlanacağını, yolcuların duraklara ulaşması için üst yapıdaki noksanlıkların da en kısa sürede giderileceğini bildirdi.

Öztürk, hattın kontrollü açılacağını ve güvenlik açısından bir risk olmadığını söyledi.

Daha önce Edirnekapı’dan Vezneciler’e kadar uzanması öngörülen ancak Anıtlar Kurulu’nun izin vermemesi nedeniyle projesi Edirnekapı’dan Topkapı’ya kaydırılan hattın toplam uzunluğu 2 bin 130 metre olacak. Hatta, 4 adet istasyon yer alacak.

2008 yılı Mart ayında bitirilmesi planlanan Topkapı hattı ile Sultançifliği-Edirnekapı hafif raylı sistemi, Vatan Caddesi’nde Ulubatlı istasyonu ile Aksaray-Havalimanı hafif raylı sistemine, Topkapı’daki istasyon ile Zeytinburnu-Kabataş tramvay hattına, Edirnekapı’da da metrobüs hattına entegre olacak.

İşletme hızı saatte 30-35 kilometre olacak olan hattın başlangıç maliyeti 35 milyon dolar olarak belirlenmesine karşın, daha sonra yapılan proje değişikliği nedeniyle maliyeti 140 milyon dolara ulaştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SUCUK REKLAMI HUKUKÇULARI KIZDIRDI

BEBEĞİNİ DOĞURMAK İÇİN ÖLÜMÜ SEÇTİ

CEP TELEFONU BÜYÜKLERE ZARARSIZ, ÇOCUKLARA ZARARLI
»  İŞÇİNİN İNŞAAT ALANINDAKİ İNANILMAZ ÖLÜMÜ
»  ÇOCUK PORNOCULARINA TEKNOLOJİK DARBE
»  MARS'TA YER ALTINA YOLCULUK BAŞLADI
»  TIP MERKEZLERİNDE ÜCRETSİZ TEDAVİ LAFTA KALDI
»  HACİZE GİTTİLER VAHŞET YAPTILAR
»  İSTANBUL'DA PAZARTESİ KABUSU
»  ŞIRNAK'TA MAYIN TUZAĞI: 5 YARALI
»  HASTANEYE GİTTİ DOKTORLARI ŞOK ETTİ
»  ZEKERİYA BAYAZ HOCA RAMAZAN BOMBASINI PATLATTI
»  FOTOĞRAFTAKİ İLGİNÇ AŞK
»  TRAKTÖRÜN ALTINDA BÖYLE YARDIM BEKLEDİ
»  OSMAN BAYDEMİR'İ BELGELER YALANCI ÇIKARTTI
»  KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI'NA ASKERLİK ŞOK'U
»  EN HIZLI POSTACILAR TÜRKİYE'DE
»  HASTANELERE ÇAĞRI SİSTEMLİ RANDEVU GELİYOR
»  BU KEDİ "VEJETERYEN"
»  İSTAVRİTLERI YİYEN DEV KÖPEK BALIĞINI YAKALADILAR
»  UÇAK YOLCUSU SAHURA BİLET İSTİYOR
»  PLAJLARIN SEFASINI YABANCILAR SÜRÜYOR
»  BAŞ AĞIRISININ BİR NEDENİ DE FLORESAN
»  18 KİLOLUK HATİCE 37 KİLO OLDU AMA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.