Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2191
EURO
35,0882
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.519,280
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Mehmet Barlas'tan Şaşırtan Yorumlar
Mehmet Barlas tan Şaşırtan Yorumlar
 
Sabah başyazarı Mehmet Barlas kelimenin tam anlamıyla şaşırtan yorumlar yaptı! "Türkiye Paralel ile mücadelede yanlış yapıyor!" diyen Barlas, Aydın Doğan için ise "terör örgütüne yataklık etmesi olacak şey değil" dedi.
 
13.4.2016 - 19:24

Gazeteciliğe 1961 yılında babasının kurucusu olduğu Son Havadis gazetesinde başlayan Mehmet Barlas, Cumhuriyet, Günaydın, Milliyet, Güneş, Tercüman, Hürriyet, Türkiye, Sabah, Yeni Şafak, Zaman, Star, Akşam ve Posta gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1974 yılında TRT'de iç ve dış haberler müdürlüğü yapan; özel Televizyon Kanallarının kurulması sonrasında ise Star1, ATV, Show TV ve TGRT’de günlük haber yorumculuğu ile ekrana çıkan Barlas, 2008 yılı içinde kısa bir süre ATV'de ana haber bülteninin sunuculuğunu da üstlendi.
Yakın dönem Türk Basın Tarihi'nin yaşayan bir parçası Mehmet Barlas. İnternet Haber'den Hande Aydemir, Sabah başyazarı Mehmet Barlas'ı Otağtepe'deki evinde ziyaret etti. Uzun ve güzel bir röportaj yaptı.
 Hande Aydemir'in sorularına içten yanıtlar veren Barlas, Aydın Doğan'dan Erdoğan'a, medyadan siyasete, Türkiye'nin hallerinden gazetecilik mesleğine dek pek çok konuda, neredeyse konuşulmadık bir şey bırakmadı.
Siyasilerin en yakınındaki gazeteci olduğu halde siyasete neden atılmadığını da anlattı, Aydın Doğan'ın teröre destek verdiği iddialarına bakışını da söyledi. Bir dönem yanağını okşarken görüntülendiği Cumhurbaşkanı Erdoğan için “dost olarak çok tatlı bir adam!” da dedi, Türkiye'nin Fethullah Gülen cemaati ile sürdürdüğü mücadelede yanlış gördüğü şeyi de açıkladı.
“Can Dündar'ın yerinde olsam o haberi ben de yayımlardım” diyen Barlas, uzun yıllardır dost olduğu Nazlı Ilıcak için ise “kendine özgü bir vaka” yorumunu yaptı. Turgut Özal ile Tayyip Erdoğan'ın farklarını da anlattı, Zaman gazetesindeki bir haftalık macerası sonrasında kendisine söylenen o cümleyi de açıkladı.
İşte birbirinden çarpıcı soru ve yanıtlar ile Mehmet Barlas röportajı.
BÖYLE BİR DEVRİMİ YAŞADIĞIM İÇİN ÇOK MUTLUYUM
Hande Aydemir: Teşekkür ederim bizi evinizde ağırladığınız için öncelikle. İlk olarak İnternetHaber'den başlayalım. 2000'li yıllarda ilk olarak siz İnternet Haber'de yazmaya başladınız. Nasıl yazıyordunuz? Bilgisayarla mı yazıyordunuz?
Mehmet Barlas: Ben faksla gönderiyordum yazımı. Bilgisayara internete alışmamız biraz geç oldu. Aslında şaşırıyorum, Türkiye'de iletişim devrini başlatan Özal. Özal'ın zamanında internet yoktu ama CD Rom'lar ilk kez çıkmıştı. ABD'ye gittiğimde bir CD aldım. İçinde bütün Shakespeare eserleri, bütün Agatha Christie kitapları ve tüm dini kitaplar vardı. Özal'a getirdim çok şaşırdı. Her gittiğimde onun başında açmaya çalışıyordu. Şimdi düşünüyorum ne kadar geride kaldı. Hayatımızın Steve Jobs'un cep telefonu değiştirdi. Eskiden hep kitaplara başvururdum, şimdi Google Amca. Ne sorsam bana cevap veriyor. Kongre Kütüphanesine girebiliyorum. 7 milyon kitaba girebiliyorum. Böyle bir devrimi yaşarken bu devrime tanık olduğum için çok mutluyum.

H.A.: Peki elle mi yazıyordunuz yazılarınızı?
M.B.: Bazen dakitilo, bazen elle yazıyordum.
H.A.: 2000 yılında AnaSol Hükümeti döneminde İnternetHaber muhalif habercilik yapıyordu ve fazla da dayanamadı... “Hoşçakalın...Yayınımıza son veriyoruz” dedi ama sonra yoluna devam etti. Siz de oradaydınız o sırada.
M.B.: Ben o zamanlar oradaydım. Türk siyaset yaşamının son darbesi olan 28 şubat darbesinde hepimiz bir saf seçtik. Ben o sırada Sabah'ta yazıyor, TGRT'de günlük yorumlar yapıyordum. Bir gün hem yazılarım kesildi hem televizyon programım kesildi. Sonradan bana anlattılar hatta. Patronlardan biri Demirel'e gitmiş. Benim veda konuşmamı dinletmiş. Böyle bir şey oldu. Ben o sırada Yeni Şafak'a geçtim. 3 sene Yeni Şafak'ta yazdım. O sırada 'Pijamalı Gazeteciler' dediğimiz, internet haberciliği devreye giriverdi. İnternet yaygın olmadığı için önce ulaşım çok sınırlıydı. Ama Hadi Özışık internetin geleceğini ilk görenlerden biri. İnternet Haber'i yeniden başlattığında ben de heyecanla ona sarıldım.
BEN HERŞEYDEN ÖNCE GAZETECİYİM
H.A.: Hukuk okudunuz, hukukçuluk da yaptınız. Gazetecisiniz ama televizyonlarda program da yaptınız. Sizi nasıl adlandıracağız?
M.B.: Ben herşeyden önce gazeteciyim. 20 yaşında Orhan Kemal ile beraber İstanbul varoşlarının röportajını yaptım. Aziz Nesin ile birlikte Yassıada duruşmalarını izledim ve beraber yazdık. Çok erken başladım. Babamın arkadaşları benim arkadaşım oldu. Bugün edebiyat tarihinde okuduğumuz isimler Nurullah Ataç, Hasan Ali Yücel bizim evin müdavimleriydi. Böyle bir geçmiş olduğu için, bir de annem de babam da çok okurlardı. Ben ilkokul üçüncü sınıftan itibaren anamın babamın verdiği kitapları okumaya başladım. Çok büyük avantaj. Okuldan önce evdeki eğitim çok önemli benim için öyle oldu.
28 ŞUBAT'TA AİLE BOYU KIYIMA UĞRADIK
H.A.: 2000'li yılların öncesinde Barlas ailesine bir baskı kuruldu sanki. Neydi o zorluklar.
M.B.: 28 Şubat darbesine karşı çıktık. Aynı gün benim ve Canan'ın yazıları kesildi. Canan Yeni Yüzyıl'da yazıyordu, ben Sabah gazetesinde. Bir sabah telefon ettiler. Artık yazmayacaksınız denildi. Aile boyu kıyım uygulandı. Ama biz yılmadık, mücadele ettik.
H.A.: İşsiz kaldınız... Nasıl yaşadınız peki?
M.B.: Ben tabi 1960'da gazeteciliğe başladım. 19 yaşından beri gazetecilik yapıyorum. İhtiyaten, defalarca işsiz kaldığım için 12 Mart 1971 darbesinde Cumhuriyet'ten ilk kovulan bendim. Benden sonra Nadir Nadi istifa etti. Dedim ki 2 sene geçinecek kadar bir mali stoğunuz olursa, sonrasında iş bulursunuz. Ben de ondan dolayı birikim yapmaya çalıştım. Olmadığında arabamı sattım.
GAZETECİLİĞİ BİR KAÇ KERE BIRAKTIM
H.A.: İkinizin de işsiz olduğu bir dönemde hatırınızda kalan özel bir anı var mı? Gazeteciliği bırakmayı düşündünüz mü mesela hiç?
M.B.: Ben gazeteciliği bir kaç kere bıraktım. 12 Mart sonrasında hukuk mezunu olduğum için, amcamın şirketinde Hukuk Müşavirliği yaptım. 1970'lerin sonunda yine canıma tak etti. Abdi İpekçi, Milliyet'e gel diye ısrar ediyordu. Gitmedim, Yılmaz Çetiner arkadaşımla beraber matbaa açtım. Üç sene matbaacılık yaptım. Hayatımda öyle dönemler var yani.

Ropörtajın ayrıntıları aşağıdaki linkte

http://www.gazeteciler.com/roportaj/mehmet-barlastan-sasirtan-yorum-turkiye-paralel-ile-mucadelede-yanlis-yapiyor-96940h.html



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


El Cezire Amerika'da Kapandı!

Didem Arslan Gece Görüşü ile CNNTürk'te

Gazete Habertürk'te Üst Düzey Operasyon
»  Samanyolu TV'ye Kayyum Atandı
»  YeniYüzyıl'da Maaş Krizi ve Ayrılık!
»  Yandaş Medyada Erdoğan-Davutoğlu Kavgası
»  Gazete Satışları Yine Yüz Güldürmedi!
»  Cem Küçük Star'dan Nİye Kovuldu?
»  Suriyeli Gazeteciye Sokak Ortasındaİnfaz
»  Çandar'dan Doğan Grubu İçin Şok Sözler
»  Cem Küçük Star'dan Kovuldu!
»  6 Ayda,2 Bin Gazeteci İşsiz Kaldı!
»  Yalçın Küçük hastaneye kaldırıldı
»  Ahmet Hakan: Direnişe Geçtim...
»  SemraTopçu'nun Kaleminden Güne Başlarken
»  Acun Ilıcalı'dan Şansal Büyüka Bombası!
»  Fuat Avni Kim? Fehmi Koru Açıkladı
»  'Kabe Yaz Gönder,Duan Kabul Olsun'!
»  Gazeteci Serpil Bildirici'ye HüzünlüVeda
»  Ankara Medyasının Acı Kaybı
»  Habertürk'e Yeni Haber Koordinatörü
»  Yeni Şafak'tan Selvi'ye Ağır Sözler
»  Mahkemeden Ahmet Hakan Kararı!
»  Habertürk'te Bomba Ayrılık
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.