Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4843
EURO
34,9549
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.438,920
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Merkel'den Veda Ziyareti
Merkel den Veda Ziyareti
 
Görevi devretmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Huber Köşkü'nde bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısına 'Başkanlık' diyaloğu damga vurdu. Erdoğan, ''Başkanlık sistemiyle koalisyonlardan kurtulduk'' derken Merkel ise, bir başkanlık sistemi uygulamak istemediklerini söyledi.
 
16.10.2021 - 17:07

Erdoğan ve Merkel, Huber Köşkü'ndeki ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan,  "Sayın Merkel'le yakın diyaloğumuz yalnızca ikili konularda değil, bölgesel meselelere çözümler geliştirilmesine de ciddi katkılar sağladı. Suriye kaynaklı düzensiz göç krizinin engellenmesinden Suriye'nin kuzeyine insani yardımların ulaştırılmasına kadar pek çok hususta Sayın Merkel inisiyatif almaktan ve sorumluluk üstlenmekten asla çekinmedi. Sayın Şansölye'ye özellikle Suriye krizinin çözümüne yönelik gösterdiği samimi çabalar için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum" diye konuştu. Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:


Merkel ile yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Şansölye Merkel’in devlet ve diploması tecrübesinin etkisini hissettirdiği bir başka alan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) münasebetleridir. Türkiye olarak tam üyelik yolunda önümüze çıkan onca zorluğa rağmen Merkel'in müspet katkılarını her zaman takdirle hatırlayacağız.

Vize serbestisi

Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine verdiğimiz önemi teyit ettik. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, 18 Mart Mutabakatı’nın yenilenmesi başta olmak üzere kritik meselelerdeki beklentilerimizi dostumla bir kez daha paylaştım. Doğu Akdeniz, Afganistan, Libya ve Suriye'deki gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk.

'Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunu'

Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yanını oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor. Biliyorsunuz bu yıl Türkiye ile Almanya arasında 1961 senesinde imzalanan işgücü anlaşmasının 60’ıncı yıldönümüdür. Almanya’nın kalkınmasına, çok kültürlü ve müreffeh bir ülke haline gelmesine önemli katkılar yapan Türk toplumunun emeklerini bu vesileyle bir kez daha takdir ediyoruz. Merkel’in görev süresi boyunca Türk toplumu ile geliştirdiği yakın temastan mutluluk duyuyoruz. Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ile ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunu olmaya devam ediyor.”


Merkel’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

'Her zaman karşı çıktık'

Türkiye'de tutuklu veya yurtdışına çıkış yasağı bulunan Alman vatandaşlarına da değindik, insan hakları konularına da değindik. Almanya'da ırkçı, yabancı düşmanı olayları takip ettiğimizi ve ben hem kendi adıma hem eyalet hükümetleri olarak bunlara her zaman karşı çıktık.

'Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı'
Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere de değindik. Yasadışı göç konusu çok önemli bir konu. Türkiye’ye AB’nin bu konuda vereceği desteğin devam edeceğini de ifade ettim. Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Afganistan'a insani yardım konusunda da görüştük. Birleşmiş Milletler ile birlikte Afganistan'da felaketler yaşanmaması için çalışmalıyız. Taliban ile olan görüşmeler hakkında bilgi aldık. Biz de Afganistan sorumluları ile bunu ele alacağız. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib'deki durum da halen gergin. Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferası'ndan başlatılan konferansın devamı Fransa'da olacak. En kısa zamanda Libya’da seçimlerin olması ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasını arzu ediyoruz. Bunu için tabii ki Libya'dan yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini olduğunu ifade ettim. Sudan ve Suriye’den gelen paralı askerler söz konusu. Bu konuda ilerleme kaydedilmesini arzu ettiğimi kaydettim.


'Memnuniyetle karşılıyoruz'

Ülkelerimizdeki duruma baktığımızda Türkiye'de orman yangınları oldu, Almanya'da sel felaketleri yaşandı. Bu olaylar bize iklimin ne kadar önemli konu olduğunu ortaya koydu. Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı imzalamış olması memnuniyetle karşılıyoruz. G-20 konferansı gerçekleşecek. Burada, Almanya’da Türkiye’yi çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi konusunda destekleyecek.

Tutuklu Alman vatandaşları
Merkel, Alman bir gazetecinin, "Tutuklu Alman vatandaşlarla ilgili bir ilerleme oldu mu? sorusuna şu yanıtı verdi:


''Görüşmelerimizde başarılar da oldu. Bazı sorunları çözdük fakat yeni vakalar eklendi. Boşuna görüşmediğimizi düşünüyorum. Terör suçları ile farklı bakış açıları var. Genelde görüşmeler başarılıydı diyebilirim.''

Erdoğan ise bu soruyu ''Her ülkede yargı bağımsızdır diyoruz. Türkiye'de de yargı bağımsızdır. Yargının vereceği verdiği karara cumhurbaşkanı olarak müdahale etmem söz konusu değil. Yeter ki yargının adil olduğuna inanmış olalım'' yanıtını verdi.

Bir diğer Alman gazeteci ise ''Mülteci Anlaşması konusunda ne konuştunuz?'' diye sordu. Merkel, bu soruya ''Türkiye'ye AB'nin yasa dışı göç konusunda vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart! Mülteciler konusunda söz konusu yardım için bir ödeme kararı çıktı. 4.5 milyarı ödendi. Kalan yardım konusunda da gerekli adım atılacak" yanıtını verdi.

Erdoğan ise bu soruya şu yanıtı verdi:

''Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. 5 milyon Suriye'den var. Irak'tan var Afganistan'dan 300 bin var. Bu insanları ötelememiz Yunanistan'ın yaptığı gibi mümkün değil. Bunlara aynı şekilde ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Ev sahipliğimiz devam edecektir. Göçleri bugüne kadar uyguladığımız gibi aynen kabulleniyoruz. 60 bini aşkın briket evi bitirdik. Hedefimiz 100 binin üzerine çıkarmak.''

'Not vermek için bulunmuyoruz'
Türk gazetecinin "Her iki lidere soruyorum Sayın Erdoğan ve Sayın Merkel ile çalışmak nasıldı?" sorusuna Merkel Şu yanıt verdi:

"Tabii biz burada birbirimize okuldaki gibi not vermek için bulunmuyoruz. Biz işbirliğimize önem atfettik. Sayın Cumhurbaşkanı ve önceki Başbakan Erdoğan ile birlikte Türkiye'de çok şey gelişti, çok gelişme oldu, alt yapı açısından olsun, İstanbul'a baktığımızda sadece bunu görüyoruz. Son defa Ankara'ya geldiğimde ne kadar önemli bir idari yönetim olduğu, orada yaşayan insanlar ekonomik sorunlara rağmen, standartların ne kadar yükseldiğini de görebiliyordum. Türkiye, NATO'nun bir müttefiği olarak bizim için önemli bir partner. İstanbul'da kendi gözlerimizle iki kıta arasında nasıl bir köprü oluşturduğunu görebiliyoruz. Ben tabii ki insan hakları konusundaki gelişmeler konusunda, bireysel özgürlükler konusunda eleştirdim her zaman ve bunu da dile getirdim. Tabii ki çözüm aradık, farklı bakış açılarımız olabilir ve stratejik açıdan birbirimize bağlıyız, bağımlıyız ve Taliban, mülteciler, Afrika konusunda detaylı bir şekilde görüştük. Her zaman ortak çıkarlarımız var. Bunu sonraki federal hükümet de bu şekilde görecektir. İki ülke arasındaki ilişkilerin tüm geniş kapsamıyla olumlu ve sıkıntılı yönleriyle birlikte bunu bir sonraki hükümet de aynı şekilde görecektir. Barışımız ve güvenimiz birbirine bağlı"

Erdoğan'ın soruya verdiği yanıt ise şöyle oldu:

"16 yıl kısa bir süreç değil. İfade ettiğiniz gibi benim de bir 19 yılım var. Ve bu süreç içerisinde birçok dünya lideriyle bir arada çalıştık, görüştük. Tabii Sayın Şansölye özellikle Almanya'nın idaresinde, yönetiminde gerçekten başarılı bir sürece imza attı. Bundan sonraki süreçte de özellikle belki koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı, Almanya-Türkiye ilişkileri çok daha farklı bir yere ulaşabilirdi. Fakat koalisyon hükümetleri de tabii çalışmayı her zaman zorlaştırıyor. Geçmişte bizdeki koalisyon hükümetleri de çok çok başarısız olmuştur, hiçbir netice alamamıştır. Ama bizim Başkanlık Sistemi'ne geçmemizle birlikte biz bu koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışmanın içerisine girdik. Bunu tabi Türk medyasının bir mensubu olarak sizler de yaşadınız, görüyorsunuz. Ve temennimiz o dur ki; yeni yönetimle bu başarılı süreci aynen devam ettiririz. Zira Almanya'da ciddi manada bir Türk potansiyeli var. Bu insanlar da orada sağlıklı bir yaşamın sürecini inşallah görmek, yaşamak istiyorlar. Ve bizler de onlar orada mutlu oldukça Türkiye-Almanya arasındaki bu mutluluğu yaşamak istiyoruz. Ve hedef de 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşalım istiyoruz."

Merkel: Şunu söylemek istiyorum, benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın. Alman hükümetlerinin özelliği budur. Koalisyonlar bizim yapımıza uygundur. Biz bir başkanlık sistemini uygulamak istemiyoruz. Fakat her şeye rağmen Türkiye ile iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz.

Erdoğan: Ama zaman zaman şikayetlerinizi bana aktardınız.

Merkel: Doğrudur. Hayat böyle. Fakat buna rağmen güzel.

Erdoğan: Torunum diyor ki; Dede ne yapacaksın hayat böyle.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kılıçdaroğlu'ndan Bürokratlara Uyarı

İmamoğlu'na Randevu Vermediler

SedatPeker ve 91 Kişi Hakkında İddianamE
»  Şamil Tayyar'dan Şaşrtan Eleştiri!
»  HSK'daki İstifanın Perde Arkası!
»  Zamdan Önce Benzincilerde Kuyruk!
»  Kılıçdaroğu ile Kavcıoğlu Ne Konuştu?
»  Kılıçdaroğlu'ndan Savcıya İfade Yanıtı
»  Erdoğan'dan Afganistan ve Suriye Mesajı
»  Kavcıoğlu: Her Şey Daha Güzel Olacak.''
»  Kılıçdaroğlu'ndan Sürpriz Ziyaret
»  Dolar ve Enflasyon Beklentileri Yükseldi
»  Dolarda Zirve Rekoru Sürüyor
»  Oy Kullanm Sistemi Değişiyor mu?
»  Azerbaycan İle Yeni Doğalgaz Anlaşması
»  FETÖ’nün ‘jandarma’ Ayağına Operasyon
»   "Doğalgaz AKP Döneminde Keşfedildi"
»  Şentop'tan Parlamenter Sistem Açıklaması
»  Bloomberg'den Flaş Merkez Bankası Yorumu
»  En Etkili Coronavirüs Aşısı Açıklandı
»  Babacan: Ülkeye Zarar Vermeye Son Verin
»  "İktidar İşitme Kaybı Yaşıyor"
»  Yerli ve Milli Lafta Kaldı!
»  Artan Vaka Sayıları Ürkütüyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.