Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Merkez Bankasına 'Kadın Başkan' İddiası
Merkez Bankasına  Kadın Başkan  İddiası
 
Kerim Ülker: Merkez Bankası Başkan­lığı koltuğuna tarihinde ilk kez bir kadın oturacak: Dr. Hafize Gaye Er­kan...
 
5.6.2023 - 07:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süre­dir sorunların devam ettiği ekonomi yönetimini belirle­di ve geminin kaptan köşkü­ne Mehmet Şimşek’i atadı.

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker'in yazısına göre Merkez Bankası Başkan­lığı koltuğuna tarihinde ilk kez bir kadın oturacak: Dr. Hafize Gaye Er­kan...

Ülker yazısında "Merkez Bankası’nın en genç başkanı olması beklenen Erkan’ın görevi kabul etmesi aslında, uzun süredir bekle­nen küresel ekonomiyle barı­şık bir modelin de kabul edil­mesi anlamına geliyor" dedi ve şu bilgileri paylaştı:

"ABD’de Jannet Yellen, IMF’de Kristalina Ge­orgieva, Avrupa İmar ve Kal­kınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso, Avrupa Mer­kez Bankası Başkanı Christi­ne Lagarde gibi isimlere 'Müt­hiş Türk Kızı' olarak anılan Gaye Erkan da eklenecek.

İlk kez ABD’de First Republic Bank’ta görev almaya başla­dığında tanıştığım ve haberi­ni yazma şansı bulduğum Er­kan’ı, diğerlerinden ayıran aslında sadece kadın olması değil. Onun genç yaşına sığ­dırdığı inanılması zor başa­rılardı.

O dönem kariyerinde başardıklarını görünce ken­disine ilk sorum şu olmuştu: “Peki hayaliniz nedir?”. Ne yalan söyleyeyim, 10 yıl ön­ce verdiği yanıt o zaman dü­şündürücü gelmemişti: “Tek hayalim, ülkeme hizmet et­mek…” Şimdi ne demek istedi­ğini daha iyi anladım aslında.


Elazığlı makine mühendi­si bir baba ve matematik öğ­retmeni annenin tek çocuğu olarak dünyaya gelen Hafize Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle, Boğazi­çi Üniversitesi Endüstri Mü­hendisliği bölümünü de re­kor puanla birincilikle bitir­di. Stanford, Princeton başta olmak üzere 9 üniversiteden burs teklifi alan Erkan, terci­hini o dönem Princeton’dan yana kullandı. Princeton’da finans mühendisliğinde dok­tora yapmayı tercih eden Er­kan, ardından Harvard Busi­ness School'un İleri Yönetim Programı ve Stanford Gradu­ate School of Business Lider­lik Yönetici Programı’nı ta­mamladı.

Goldman Sachs'ta başladı

Dünyaca ünlü finans kuru­luşlarından peş peşe iş teklifi alan Erkan’ı ilk tercihi Gold­man Sachs oldu. 2009 yılın­da ABD yönetiminin el koy­duğu First Republic Bank’ın Kıdemli Başkan Yardımcı­sı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yö­netimi Eş Başkanı koltukla­rını alarak dümene geçen Er­kan, göreve geldiğinde Fede­ral Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından yö­netilen bankanın aktifleri sa­dece 20-25 milyar dolar ci­varındaydı. Kısa sürede ban­kanın stratejisine dokunan Erkan, ardından Haziran 2021’de First Republic Ban­kası’nın Başkanı, eş CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi ol­du.

ABD’deki finans kuruluş­ları arasında en genç CEO ol­mayı başardı. Bankada o ka­dar çok seviliyordu ki Hafize Gaye Erkan bursu oluşturul­du. Bu bursun özelliği ise, ye­terli hizmet alamayan gele­cek vaat eden genç kadınlara STEM eğitimi (Bilim, tekno­loji, mühendislik ve matema­tik), liderlik ve kariyer yolla­rını desteklemekti. Bu arada 185 yıllık geçmişi olan dünya­nın en fazla tanınan mücev­her ve tasarım şirketlerinden biri olan Tiffany & Co’nun Yö­netim Kurulu Üyeliği’ni yaptı, satış sürecini yönetti. Aralık 2021’de ise ani bir kararla gö­revinden istifa etti.

Eş-CEO'luktan 6 ay sonra istifa etti

First Republic Bank’ta CE­O’luğu beklenen, eş CEO’luk görevini ise sadece 6 ay yapan Erkan’ın bu kararının altın­da ise aslında ilginç bir hikaye vardı. İstifa haberinin ardın­dan ABD’nin en önemli kredi kuruluşlarından Glencore’a CEO ve Marsh’ın Yönetim Kurulu Üyesi olduğu haberi­nin gelmesi dikkat çekiciy­di. İstifa haberini duyuran ise Bloomberg International ol­du. 12 dakikalık yayını tekrar tekrar izlediğimde ise sonu­cun ani bir karar olmadığını sezinledim. Çünkü ilk soruda, “Daha birkaç ay önce eş CEO olarak atandığın First Repub­lic’den ayrılman çok ani geldi. Nedenlerini anlatır mısın?” yanıtı, “Aslında çok uzun za­mandır bu düşüncedeydim. Ayrılma zamanının doğru ol­duğuna karar verdim” oldu.

First Republic ile kontra­tı sürdüğü için konuşmamayı tercih eden Erkan, banka yö­netimine uyarılarda bulun­mayı unutmuyordu: “Fed faiz artırmaya başlarsa, şirketle­rin likidite ve finansmanı bi­lançoda artırması gerekecek. Bir fırtınanın içine doğru sü­rükleniyoruz. Çoğu şirket, bu fırtınayı göğüsleyemeyecek, pek çok şirket zarar görecek” diyerek bankalara yaklaşan durum öncesinde fonlama ve finansmanın ihtiyacını vur­guladı.

ABD'deki en genç banka CEO'su oldu

- 2018'de San Francisco Business Times'ın yaptığı araştırmaya göre, Amerika'nın en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın seçildi, Crain New York Business'ın "40 Yaş Altı 40" listesine girdi.

- 2019 Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi.

- Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapıyor.

- Genç Başkanlar Organizasyonu, Dış İlişkiler Konseyi ve Uluslararası Kadın Forumu üyesi.

- Partnership for New York City Yönetim Kurulu'nda görev yapıyor ve Ulusal Kız Okulları Koalisyonu'nun aktif destekçisi.

Yazının tamamı



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Asgari Ücret Zammında Geri Sayım!

Dolar ve Euro Haftayı Rekorlarla Açtı

Emekli Kademeli Zammı Bekliyor
»  Otomobil Atın ve DövizdenÇok Kazandırdı
»  Özel Bankalar Krediyi Durdurdu
»  Gram Altın ve Doıarda Yeni Rekor
»  Emlak Vergisi Ödemelerinde Bugün Son Gün
»  Türk-İş: Yoksulluk Sınırı 33 Bin 752 TL
»  Kur Korumalı Mevduat'a Fren İddiası
»  İş Dünyasından Seçim Sonrası Mesajları
»  Seçimden Sonra Dolar Ne Olur?
»  Kur Korumalı Mevduata Hücum!
»  Dolar’dan Yeni Rekor: 20,47
»  Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
»  Benzine Yarın Zam Bekleniyor
»  Memur Maaşlarına İnce Ayar
»  Kapalıçarşı'da Dolar Kuru 21 TL'yi Aştı
»  İhtiyaç Kredisi Faizleri Şahlandı!
»  Seçim Öncesi Dolar Seferberliği
»  Mevduat Faizlerinde Son Yılların Rekoru
»  Dolar 20 TL'yi Aşarak Rekor Kırdı
»  Benzine Yine Zam Geliyor
»  Emekli ve Memurun Gözü Kademeli Zamda
»  Kredi Kartına Nakit Avans Şoku
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.