Yurt genelinden 12 bin 291 bayi müracaat ederken, en fazla başvuru 3 bin 890 ile Petrol Ofisi (PO) bayilerinden geldi. Buna göre, akaryakıt bayii sayısı açısından PO yüzde 31,6’lık paya sahip. Diğer kuruluşu Erk Petrol’ün 387 bayii de eklendiğinde Petrol Ofisi’nin bayi sayısı 4 bin 277’ye, payı ise yüzde 34,8’e çıkıyor.
Enerji Üst Kurulu’na yapılan lisans başvuruları, bayi sıralamasında ilginç sonuçları da ortaya çıkardı. Petrol Ofisi’ni 785 bayi ile Opet izlerken (Opet’in diğer kuruluşu Sunpet’in 510 bayii var), 759 bayii ortaya çıkan Aytemiz, uluslararası petrol devleri İngiliz BP ve Shell’i geride bıraktı; BP 727 başvuru ile dördüncü, Shell 696 ile beşinci oldu. Lisans başvuruları, yerli büyük ve yabancı dağıtım şirketlerinin ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yoğunlaşırken, yerli küçük dağıtım şirketlerinin daha çok Anadolu illerinde bayileştiğini ortaya koydu.
İllere göre en fazla akaryakıt bayii başvurusu bin 128 ile İstanbul’dan yapıldı. Megakenti 725 başvuru ile Ankara, 637 başvuru ile İzmir izledi. Başvurular, Batman, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay gibi nüfusu az illerde 100 hatta 200’ün üzerinde bayinin faaliyet gösterdiğini ortaya koydu. En fazla akaryakıt tüketimi ise İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi nüfusu yoğun olan bölgelerde gerçekleştiriliyor. Petrol Sanayii Derneği’nin 2003 yılı verilerine göre, Türkiye’de LPG dahil akaryakıt ürünleri tüketiminin yüzde 36’sı Marmara Bölgesi’nde. İç Anadolu yüzde 20 ile ikinci, Ege yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor. Bu üç bölgenin toplamı pazarın yüzde 70’ini geçiyor. Bu bölgeleri; Akdeniz yüzde 13, Karadeniz yüzde 8, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu bölgeleri yüzde 4’erlik tüketim oranlarıyla izliyor. Sektörde, pazar payını satışlar belirliyor. Bazı dağıtım şirketleri az bayiye rağmen nüfusun yoğun olduğu şehir merkezlerinde bayileşip fazla satış yaptıkları için pazar payı sıralamasında ilk sıralarda yer alabiliyor.
Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yapılan her başvuru, ‘lisans alındı’ anlamına gelmiyor. Lisans başvurusu yapan bayilerin, 20 Mart 2005’e kadar (var ise) eksikliklerini gidermeleri gerekiyor. Aksi halde bu tarihten itibaren piyasada faaliyet göstermelerine izin verilmeyecek. Ana dağıtım şirketlerinin net bayi sayıları da Mart 2005 itibarıyla belirlenmiş olacak.
23.01.2005