Ordunun kararlığını gören Amerikalılar Orduyu siyasetten vazgeçirmek ve her dediklerini yaptırdıkları siyasilerin bulunduklaru yerde kalmalarını sağlamak için kendilerine bağımlı CNN yoluyla kendi görüşlerini pompalamağa başladılar ve dinci basında buna balıklama atladı
İşte eski Amerikan Büyük elçisinin dincilerin işine gelen açıklamaları
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, ordunun 'henüz tam manasıyla açık olmayan sebeplerle' müdahale için bu anı seçtiğini belirterek, "Muhtemelen otoriteleri ve kredibiliteleri sarsılacaktır." dedi.
Salı günü NPR radyosunda ünlü Diane Rehm Show'a katılan Parris, AK P'nin cumhurbaşkanı adayı Gül'den övgüyle söz ederken, muhalefetin Anayasa'yı 'işkence ederek' okuduğunu belirtti ve 'işine gelmeyince kuralların değiştirilmesi'ne işaret etti.
ABD hükümetinin muhtırayı neden kınamadığı sorusuna karşılık ise yapılan resmî açıklamaların 10 yıl öncekine (28 Şubat müdahalesi) benzediğine işaret eden Parris, Amerika'da başyazıların ordu aleyhine dönmesine paralel olarak ve askerin sokağa dökülmesi 'gerçek bir ihtimal' haline gelirse ABD'nin tavrını değiştireceği öngörüsünde bulundu. ( sanki tavrı varmış ve biz onların askeriymişiz gibi görmeler. Yani açıkla korkmayı kastediyor. Çıkarlarının elden gitmesinden korkuyorlar ve iş yaptıracak kimseyi bulamayacaklarından korkuyorlar. Çuvalı bu millet unutmadı )
Amerikalıların İslam dendiğinde akıllarına Taliban geldiğini; ancak Türkiye'deki 'İslamcı'ların farklı olduğunu kaydeden Parris, AKP 'nin 'İslamcı geleneğinden 2001'de koptuğunu' belirterek, "Bana daha çok Amerikalı fundamentalist Baptistleri tedai ettiriyorlar." dedi. Bu arada programın diğer konukları Milliyet/CNN-Türk Washington Temsilcisi Yasemin Çongar ile Hudson Enstitüsü uzmanı Zeyno Baran arasında ilginç tartışmalar yaşandı. Genelkurmay bildirisini sadece bir uyarı olarak gösteren Baran, "Türk halkı ordunun rol oynamasını bekliyordu." dedi.
Buna karşılık amerikalılardan daha fazla Amerikancı olan gazeteci Çongar, Genelkurmay bildirisinde açıkça darbe tehdidi olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de bazı insanlar ordunun müdahalesini istiyor olabilir. Ama bunlar çoğunluk değil." diye ekledi. Çongar, askerî müdahale isteyenlerin çoğunun gösterilere katılan kalabalıklar arasında olduğunu kaydederken, "İnsanlar, hak ve özgürlükleri ihlal edilecek korkusuyla gösteri yapıyorlar. Saygı duyuyorum. Ama bir de toplumun öbür tarafında hakları ve özgürlükleri şu anda ihlal edilenlere bakın. Başlarını örten ve üniversiteye sokulmayan kadınlara bakın." şeklinde konuştu.
AKP hükümetinin ülkeyi ıslah etmek, modernleştirmek, AB'ye sokmak ve ekonomiyi düzeltmek için büyük gayret gösterdiğini anlatan Çongar, toplumun belli bir kesimindeki korkuların 'temelsiz' olduğunu kaydetti. Baran ise bir ara tartışılan zina kanununu gündeme taşıdı. Türkiye'deki AK Parti karşıtı gösterileri Gürcistan ve Ukrayna'dakilere benzeten Zeyno Baran,
AKP'nin gelecek seçimlerden 2002'deki tepki oylarını kaybederek daha zayıf çıkacağını iddia etti. Parris ve Çongar ise bu öngürüye katılmadı. Parris'e göre en muhtemel senaryo, seçimlerin Gül ve başörtülü eşi için bir 'referandum'a dönüşmesi ve
AKP'nin Parlamento'da 'sağlam bir anayasal çoğunluk' çıkarması.
Zeyno Baran'ın geçen aralık ayında Newsweek'te Türkiye'de darbe ihtimalini fifti-fifti gördüğünü savunduğu makalesi kamuoyunda yoğun olarak tartışılmıştı. Zeyno Baran, pazartesi günü Amerikan Senatosu'nda yaptığı bir konuşmada, ABD hükümetinin Genelkurmay muhtırasına New York Times ve Washington Post gibi önde gelen gazetelerce yetersiz görülen tepkisini doğru bulduğunu söyledi.
Durum bu. Amerikalılar burada açıkça ordunun kararlığını bu sözlerle dile getirirken Amerikada gazetecilik dışında kışkırtma işlerinide görevlenen Yasemin Çongar, Türkiye cumhuriyetine milyonlarca dolar borcu olan, borcun üzerine yatmaya kalkan bir patronun amerika uzantısı görevini de en iyi şekilde yerine getiriyor zaten.
Başka türlü görev beklemek zaten abesle iştigal olur.