Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4478
EURO
34,6294
IMKB
10.046,000
ALTIN
2.383,800
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Rusya'da Formaliteden Başkanlık Seçimi
Rusya da Formaliteden Başkanlık Seçimi
 
Rusya, Devlet Başkanı Putin'in altı yıl daha görevde kalmasını sağlayacak seçim için sandık başına gidiyor. Putin'in karşısında sadece Kremlin'in izin verdiği adaylar yarışıyor.
 
15.3.2024 - 07:16

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hiçbir ciddi rakibi olmadan yarıştığı devlet başkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi Cuma günü başlıyor.

Üç gün sürecek olan seçimler neticesinde 71 yaşındaki Putin'in altı yıl daha görevde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda Putin, Josef Stalin'i de geride bırakarak 18'inci yüzyılda yaşayan Çariçe 2'nci Katerina'dan sonra Rusya'nın en uzun süre iktidarda kalan lideri olacak.

1999 yılının son gününde dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in sürpriz istifasının ardından göreve gelen Putin, o tarihten beri ya devlet başkanı ya da başbakan olarak Rusya'yı yönetti.

Putin'in göreve gelmesinden sonra Rusya, zengin enerji kaynaklarının katkısıyla bir ekonomik patlama yaşadı. Ancak Putin döneminde Kremlin yönetimi, yurt içinde giderek otoriterleşerek zamanla tüm muhalif sesleri susturdu. Yurt dışındaysa Batı ile gerginliği tırmandıran Putin, Ukrayna'ya asker göndererek 2014'te Kırım'ı ilhak ederken Donbas bölgesinde de silahlı ayrılıkçılara destek verdi. Ukrayna'da Rusya'nın Şubat 2022'de Donbas'ı işgaliyle başlayan savaş hâlen devam ediyor.

Gerçek bir rakibi yok
Kremlin karşıtları, demokratik standartları karşılamadığını belirttikleri bu seçimlerin sonucunun tanınmaması için çağrıda bulundu. Bağımsız uluslararası gözlemciler de seçim hilesi ve manipülasyon vakaları bildirdi.

Rusya'da Pazar günü sona erecek seçimlerde Putin'in karşısında sadece Kremlin'in onay verdiği üç aday yarışıyor. Bu isimler, Putin'e ya da Kremlin'in politikalarına sadık siyasi partilerin adayı olarak seçime katılıyor. Seçim komisyonu, muhalif isimlerin adaylığına izin vermedi.

Yapılan anketler, Putin'e karşı yarışacak üç adayın da hiçbir şansı olmadığını gösteriyor. Putin, seçimi kazandığı takdirde beşinci kez devlet başkanlığı görevini üstlenmiş olacak.

Rusya'da ölen muhalefet lideri Aleksey Navalni

Muhalefet liderlerinden Aleksey Navalni, 16 Şubat'ta bir cezaevinde hayatını kaybetti.Fotoğraf: Sefe Karacan/AA/picture alliance
Putin'in karşısında gerçek bir rakip olarak yarışabilecek muhalif isimlerin çoğu, ya cezaevinde ya yurt dışına kaçmış durumda ya da öldü. Ülkenin en tanınmış muhalefet liderlerinden Aleksey Navalni, 16 Şubat'ta Rusya Federasyonu'na bağlı Yamalo-Nenets Özerk Okrugu sınırlarındaki bir kutup bölgesi cezaevinde hayatını kaybetti. Rusya'daki birçok kişi ve Batılı liderler Navalni'nin ölümünden Putin'i sorumlu tutarken Kremlin bu suçlamaları reddetti.

Kiev'den tepki: Yasa dışı
Rusya, savaş sırasında işgal ettiği Ukrayna bölgeleri Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'ın yanı sıra 2014'te ilhak ettiği Kırım'da da sandık kuracak.

Kiev, söz konusu bölgelerdeki Ukraynalılara, uluslararası hukuk uyarınca yasa dışı olan bu seçimlere katılmamaları için çağrıda bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Geçici olarak işgal altında bulunan topraklarda yaşayan ya da güç kullanılarak Rusya Federasyonu topraklarına götürülen milyonlarca Ukraynalıyı bu sözde 'seçimlere' katılmaya zorlamak da bir o kadar yasa dışıdır" açıklamasında bulundu. Bakanlık, söz konusu bölgelerde sandık kurulmasının Rusya'nın "uluslararası hukuk normları ve ilkelerini alenen hiçe saymaya devam ettiğinin yeni bir göstergesi" olduğunu belirtti.

Yabancı devletleri ve kuruluşları bu "sözde" seçimlerin sonuçlarını tanımamaya davet eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası gözlemcilere de seçimlere katılmama çağrısında bulundu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Putin: Nükleer Savaşa Hazırız

Maduro Yeniden Aday Oldu

Gazze'de Yürek Yakan İnsani Dram
»  Yunanistan'da Kadınlara Gönüllü Askerlik
»  Biden'dan İsrail'da Katliam İtirafı
»  İsveç NATO'nun 32'nci Üyesi Oldu.
»  Basra Körfezi'nde Gerilim Had Safhada!
»  Almanya'dan İsrail'e Kınama
»  Zelenskiy'nin Konvoyuna Füzeli Saldırı!
»  İsviçre'de Emekliler İçin Tarihi Karar
»  "Üçüncü Dünya Savaşı Başladı"!
»  İsrail Yardım Bekleyen Sivilleri Vurdu
»  Anketlere Göre Trump, Biden'e Fark Attı
»  İsrail Ateşkesi Kabul Etti
»  Avrupa Parlamentosu'nda Skandal Oylama
»  İsrail'dan Yardım Kuyruğunda Katliam!
»  Trump'a Şok:Başkanlık Katılamaz
»  ABD Biden'ın Sağlığını Tartışıyor
»  Hayat Pahalılığı Yunanista'a Karıştırdı
»  ABD'den Netanyahu'ya Operasyon Resti!
»  Eski Avusturya Başbakanı'na Şok
»  Joe Biden'a 'Yapay Zeka Numarası'
»  ABD: Hayal Kırıklığına Uğradık
»  ABD'de Yeni Anket:Trump mı Biden mı?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.