|
|
 |
 |
| |
| DOLAR |
| 43,1436 |
 |
|
 |
| EURO |
| 50,2341 |
 |
|
 |
| IMKB |
| 12.201,000 |
 |
|
 |
| ALTIN |
| 6.249,360 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
| |
| SERDENGEÇTİ: KIZMAYIN 500 YTL DE ÇIKARMALIYDIK !!
|
 |
 |
 |
|
|
|
| Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 50 ve 100 YTL’lerin tutar olarak çok büyük olduğu eleştirilerine, 'Asıl sorulması gereken soru ’biz niye 500 YTL’yi çıkarmıyoruz’ olmalı' yanıtını verdi.
|
| |
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 50 ve 100 YTL’nin tutarının büyük olmadığını, aksine 500 YTL’nin çıkarılabileceğini söyledi.
Yarınlar İçin Düşünce Platformu’nun 'YTL Reformunun Ülkemizin Ekonomisine Getireceği Olumlu ve Olumsuz Etkiler' konulu panelinde konuşan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, YTL’ye geçişle birlikte 'gizli devalüasyon yapılacağı'na ilişkin iddialara tepki gösterdi. Türkiye’nin ilginç bir ülke olduğunu ve dedikoduyla birçok işin yürütüldüğünü kaydeden Serdengeçti, 'Yapılan devalüasyon nasıl gizli kalır bilmiyorum. Böyle bir şey yok' dedi. Serdengeçti, paradan sıfır atılmasının kurlar ve faizler üzerinde doğrudan bir etkisi olmayacağını, bir etkisi olacaksa onun da 'olumlu bir etki' olacağını söyledi. 20 milyon liranın dünyanın en büyük küpürlü banknotu olduğunu belirten Serdengeçti, bunun da Türk parasının itibarı konusunda, muhasebe, bilgi işleme ve ticaret hayatında sorunlar yarattığına işaret etti.
Serdengeçti, 50 ve 100 YTL’nin büyük tutarlı paralar olduğuna yönelik eleştirileri de yanıtladı. 'Asıl sorulması gereken soru ’biz niye 500 YTL’yi çıkartmıyoruz’ olmalı' diyen Serdengeçti, 'Aslında 20 milyon lirayı çıkarırken, 100 milyon liralık banknotu da çıkarmamız gerekiyordu. Ama biz bunu yapmadık. Bu proje ortaya çıkınca vazgeçtik. Yani biz, 50 ve 100 YTL’yle zamanı çoktan gelmiş bir şeyi yapıyoruz' şeklinde konuştu.
MALİYETİ 5 SENT
Serdengeçti, YTL’nin şu anda TL’nin de üzerinde basıldığını belirtirken, bir YTL banknotunun maliyetinin 4.5-5 sent civarında maliyeti olduğunu bildirdi.
YTL’ye geçişin enflasyonu artıracağına ilişkin eleştirilere Serdengeçti, 'Fikir oluştururken bilgiye dayanmıyoruz' yanıtını verdi. Avrupa’nın euro’ya geçişiyle birlikte enflasyonda bir düşüş yaşandığını vurgulayan Serdengeçti, YTL’ye geçişde de enflasyonun yükselmesinin söz konusu olmayacağını söyledi. Serdengeçti, yuvarlamalar konusunda endişe etmeye gerek bulunmadığını anlatırken, yuvarlamaların zaten önceden beri piyasada, çarşı ve pazarda varolduğunu kaydetti.
Çanakçı: YTL ile fiyatlar düşebilir
HAZİNE Müsteşarı İbrahim Çanakçı da enflasyonun kalıcı olarak düşmüş olması ve enflasyonist baskıların çözülmüş olmasının YTL’ye geçişte önem arzedeceğini vurgularken, ekonomik programın uygulanmasındaki kararlılığın önemine dikkat çekti. Diğer ülkelerde paradan sıfır atma operasyonlarının mali disiplinin uygulanmamasından kaynaklı bir süreklilik içine girdiğini anlatan Çanakçı, 'Son iki yıllık programla makro ekonomik istikrar konusunda önemli adımlar atıldı' dedi. Çanakçı, Türkiye’nin borç yükünün düştüğünü belirtirken, bütçenin ileriki dönemlerde fazla vermesiyle birlikte, borçların mutlak olarak aşağıya çekilebileceğini kaydetti. Çanakçı, fiyat yuvarlaması konusunda da 'Fiyatların bir defa yukarıya doğru yuvarlanması enflasyon anlamına gelmiyor. Enflasyon, fiyatların sürekli yukarıya doğru gitmesidir. Bazı sektörlerde bir defalık yukarıya doğru yuvarlama olabilir. Belki YTL, fiyatların YTL ile ifade edilmesi sonrasında, fiyatların aşağıya doğru inmesine de neden olabilir' diye konuştu.
Para değiştirmek için aceleye gerek yok
SÜREYYA Serdengeçti, YTL’ye geçişle birlikte TL’nin de bir yıl süreyle geçerli olacağını, bu nedenle vatandaşlardın paralarını değiştirmek için acele etmemesi gerektiğini söyledi. Serdengeçti, 'Bankaların önünde kuyruk oluşturmaya gerek yok. Zaten bankaların personel durumları belli. Bu konuda, 2006 yılı için de acele etmeye gerek yok. Paralar Merkez Bankası ve Ziraat Bankası’ndan değiştirilebilecek' dedi.
Arıoğlu: Akaryakıtta vergi yuvarlama zammı yaptırmayız
GELİRLER Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu da, YTL ile birlikte günlük hayatta ve vergi alanında yaşanabilecek sorunlara değinirken şunları söyledi: 'Vergi dairelerine YTL'ye çeviren hesap makinaları verip, hesapların doğru tutulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın alışverişlerinde daha fazla kredi kartı kullanmalarını öneriyoruz. YTL ile vergi alanında yaşanabilecek sorunlara karşı yeni vergi taslağı hazırladık. Yeni düzenlemeyle akaryakıtta ÖTV hesabında, YTL ile yuvarlama yapılarak fiyatların artırılması önlenecek. Düzenleme Damga Vergisinde de önemli değişiklikler getirecek. Kira sözleşmelerinin de aralarında bulunduğu bazı belgelerde damga pulu kalkacak. Artık damga pulu ve harç pulu hayatımızdan çıkacak. Onun yerine daha pratik bir süreç ortaya çıkacak. YTL'ye geçişle birlikte ödeme kaydedici cihaz ve bilgisayar programlarının hazır olması gerekiyor. Cihaz programlarını yenileme imkanı olmayan mükelleflerin, 31 Mart 2005'e kadar yeni cihaz almaları gerekiyor. Ödeme kaydedici cihaz bedelinin tamamı alındığı yıla gider yazılabilecek. Böylece vatandaşa, yeni bir külfet getirmeyecek.'
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
|
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
| ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Ekol TV’ye yönelik “kara para” iddiaları üzerinden açılan soruşturmada yeni gelişme yaşandı. İş ... |
 |
|
 |
 |
|
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Suriye’nin iç barışı ve toprak bütünlüğünün Türkiye için hayati önemde ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü altın kaçakçılığı soruşturması kapsamında bu sabah 7 büyük şirkete baskın yapıldı. |
 |
|
 |
 |
|
TBMM Başkanlığına, aralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de bulunduğu 11 milletvekiline ait ... |
 |
-
|
 |
 |
|
TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşına ilişkin kanun teklifini Meclis'e ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| YAZARLAR |
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
| ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü altın kaçakçılığı soruşturması kapsamında bu sabah 7 büyük şirkete baskın yapıldı. |
 |
|
 |
 |
|
Ekol TV’ye yönelik “kara para” iddiaları üzerinden açılan soruşturmada yeni gelişme yaşandı. İş ... |
 |
|
 |
 |
|
TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşına ilişkin kanun teklifini Meclis'e ... |
 |
|
 |
 |
|
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Suriye’nin iç barışı ve toprak bütünlüğünün Türkiye için hayati önemde ... |
 |
-
|
 |
 |
|
TBMM Başkanlığına, aralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de bulunduğu 11 milletvekiline ait ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| ANKET |
|
|
 |
 |
|
|
|
| |
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
| |
|