Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Soylu'dan Kıdem Tazminatı Açıklaması
Soylu dan Kıdem Tazminatı Açıklaması
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Erken emeklilik taleplerine üzülerek de olsa olumlu yanıt verememenin sorumluluğundayız. Bu sistemde, reformlardan atacağımız her geri adım, gelecek nesillerimize hak etmedikleri bir maliyet olarak yüklenecektir" dedi.Bakan Soylu, Ekonomi Muhabirleri Derneğince (EMD) düzenlenen sohbet toplantısında çalışma hayatıyla ilgili açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
29.1.2016 - 01:00

Esnek çalışmayla ilgili ortaya  koydukları bütün modellerin günlük hayatın içerisinde olduğuna dikkati çeken  Soylu,  bunu sadece kayıt altına almaya ve hukukileştirmeye çalıştıklarını  söyledi. 

 
   Soylu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çalışma hayatının  dayanıklılığını artırmak ve meslek hayatına ilk adım atanlar, atacaklar, toplumun  çeşitli kesimleri ile farklı yaşam biçimleri için sarıldıkları enstrümanın esnek  çalışma olduğunu belirtti. Bilişim çağı, yeni meslekler ile onların gelişimi için  de esnek çalışmadan faydalanıldığını ifade eden Soylu, şunları aktardı:
 
"Yine eğitim toplumu için, kadınlarımız için, gençlerimiz için, evinde  çalışmak isteyenler ve dijital işler için sarıldıkları alan yine esnek  çalışmadır. Bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Hatta bu ülkelerin esnek  çalışmayı daimi çalışmak için önemli bir araç olarak da değerlendirdiği açık.  Yani hem insanların daimi bir çalışma hayatı içerinde bulunmalarını temin etmek  hem de esnek çalışma hayatının da devam etmesini istiyorlar."
 
Esnek çalışmanın, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin birkaç adım  gerisindeki alanlardan olduğunu dile getiren Soylu, "Her alanda biz iyi adımlar  atabildik doğru ama özellikle iş hayatının katılığının biraz daha esnetilmesi  konusunda şu anda çok iyi adımlar atmış olduğumuz söylenemez. Bu adımları atalım  mı, atmayalım mı buna karar vereceğiz. Hükümetimizin eylem planında bu adımın  atılması yönünde bir kararlılık var. Bunu sosyal paydaşlarımızla görüşüp  değerlendiriyoruz. Kamuoyumuzun nabzını ölçüyoruz. Elbette ki burada yaşanan  problemi ortadan kaldırmak gerekiyor" diye konuştu.
 
 "Üretim, istihdam ve  büyüme kadar alın teri de önemli"
 
Çalışma hayatının diğer bir düzenleme  gerektiren alanının kıdem tazminatı olduğuna dikkati çeken Soylu, konunun geçmiş  yıllardan beri işçi ve işveren açısından bir problem olarak ortada durduğunu  belirtti.İş yeri kapandığı için kıdem tazminatı alamayan çalışan  hikayelerini herkesin çokca duyduğunu ifade eden Soylu, kıdem tazminatının  umudunu buradan gelecek paraya bağlayıp alamayan insanlar için sosyal bir yara  olduğunu söyledi.Her sosyal yara ve sürtüşmenin toplum içindeki ahenk ile  uyumu engellediğini dile getiren Soylu, kıdem tazminatı sorununun yeni bir  sisteme bağlamasının da hükümetin eylem planları arasında olduğunu  anımsattı.Soylu, sendikaların kıdem tazminatının fona devredilmesi  konusundaki eleştirilerinin başında devletin fonu iyi yönetemediğinin geldiğini  aktararak, AK Parti'nin devlet adına geçmişte fonlarda yaşanan savrukluğu ortadan  kaldırarak bir güvence sağladığını ifade etti.Hükümet olarak emeğe ve  alın terine halel getirecek hiçbir işin içinde olmadıklarına işaret eden Soylu,  üretim, istihdam ve büyüme kadar alın terinin de kendileri için önemli olduğunu  vurguladı.Kıdem tazminatındaki düzenlemenin işçi ve işveren tarafının  görüşü alınarak yapılacağını belirten Soylu, "30 gün konusunda, çalışanlarımız  için bugünkü genel çerçeveden geriye gidilemez" dedi.Soylu, kendisinin de  iş hayatının içinden geldiğini ve 19 yaşında şirket sahibi olduğunu belirterek,  Demokrat Parti Genel Başkanlığı döneminde sahibi olduğu araştırma şirketini  kapatırken bir işveren olarak çalışanların kıdem tazminatını ödemekte  zorlandığını söyledi
 
 "İş bilmeyen kasap durumuna düşmek  istemiyoruz"
 
Türkiye'nin büyük küresel markaları ile zengin yer altı  kaynaklarının olmadığını dile getiren Soylu, mevcut şartlar gereği ülkenin en  büyük zenginliğini insan kaynağı olarak gördüklerini anlattı.
 
 Soylu, kamu personel rejiminin tüm kesimlerin değişim yapılması  konusunda ittifak ettiği ama yöntemleriyle ilgili ayrı düştüğü bir konu olduğunu  ifade ederek, çalışan ve sosyal tarafların endişelerini de dikkate alarak bu  konuda ortak akılla hareket edeceklerini bildirdi. Ülkenin aktif ve pasif  sigortalı dengesinin gözetilmesinin sosyal güvenlik sistemi açısından önemine  değinen Soylu, şunları belirtti:
 
"Biz gelecek nesillere ait sorumluluğumuzu ortaya koyamazsak, bundan  20 yıl sonra insanlar emekli maaşlarını almakta zorluk çekerse, hastaneye  gittiklerinde yine kuyruklarla karşılaşırsa bu bugün bizim sorumluluğumuz olur.  Biz çuvalın dibini delemeyiz. Oradaki hasırı en iyi şekilde dayanıklı hale  getirmeliyiz. Bu ekonominin bir bölümü gibi nitelendiriliyor ama öyle değil. Bu  ekonominin tamamında geçerli. Biz sosyal güvenlik sistemimizde delik  oluşturursak, çuvalın dibini delersek, bu gelecek nesillere yapacağımız en büyük  haksızlık olur. Erken emeklilik taleplerine üzülerek de olsa olumlu yanıt  verememenin sorumluluğundayız. Bu sistemde reformlardan atacağımız her geri adım,  gelecek nesillerimize hak etmedikleri bir maliyet olarak  yüklenecektir."Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir özelliğinin de  "hesap bakanlığı" olduğunu belirten Soylu, hesaplarını iyi yaparak "iş bilmeyen  kasap" durumuna düşmek istemediklerini söyledi.Soylu, Sosyal Güvenlik  Kurumunun yerel yönetimlerden 73 milyar lira alacağı bulunduğunu dile getirerek,  bunun dışında Bağkurluların sigorta prim ödemelerinde sıkıntı yaşandığını da  aktardı.
 
Terör mağduru ilçelere destekler sürecek
 
Soylu, bir  basın mensubunun "Emeklilere maaş promosyonu verilecek mi?" yönündeki sorusu  üzerine, "Özel bir bankayla 4-5 aylık bir anlaşma yapıldı. Bu beklentileri ne  derece karşılayacak ona bakacağız. Bunun dışında Bankalar Birliği ile toplantılar  yaptık. Sosyal Güvenlik Kurumumuz bankalarla görüşmeye başladı. Bizim amacımız  emeklilerimizin en fazla istifadeyi sağlayabilmesi. Kıran kırana bir pazarlık  olacak. Bu yapacağımız pazarlıklardan emeklilerimizin en iyi şekilde istifade  etmesini istiyoruz" yanıtını verdi.
 
Bölücü terör örgütüyle mücadele  kapsamında Doğu ve Güneydoğu'da operasyonların devam ettiği ilçelerde bakanlık  olarak vatandaşların mağduriyetini giderecek hangi adımların atıldığının  sorulması üzerine ise Soylu, Bakanlık yetkililerinin Diyarbakır'ı ziyaret  ettiğini bildirdi.Olayların yaşandığı ilçelerde sosyal güvenlik  primlerinin ertelenmesi, beyannamelerin verilmesinde esneklik ve borç  yapılandırmaların bozulmasının önüne geçecek adımları attıklarını bildiren Soylu,  şu değerlendirmede bulundu:
 
  "O ilçelerde, çalışma hayatına ve sosyal güvenlik sistemine katkı  sağlayacak çalışmalar da bizim için önemli. İş başı eğitiminden, toplum yararına,  çalışma programına kadar birçok alanda hemen çözeceğimiz noktalar var. Orada  vatandaşımızın yanında olacağız. Bu sorumluluğu hissediyoruz ve bu sorumluluğu  yerine getireceğiz." Taşeron işçilerle ilgili sıkıntıların varlığından  haberdar olduklarını da söyleyen Soylu, "Asıl iş ve yardımcı işleri, Maliye  Bakanlığı ile belirleyip, bu listeyi Bakanlar Kuruluna sunmanın gayretindeyiz.  Taşeron konusunun huzurlu bir şekilde sonuçlanması için adımlarımızı atıyoruz"  dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Elektrik'te Çifte Kazık!

Flaş.. Hesap İşletim Ücretine Durdurma

Dolarda Rüzgar Tersine Döndü
»  Ankaralılar'dan 406 TL Daha mı Alınacak?
»  Emekliye Üçüncü Zam Belli Oldu!
»  İstanbul'da Halk Ekmek Zamlandı!
»  Avea ve TTNET Tarih Oldu!
»  Açlık Sınırı 1.447 TL!
»  Merkez'den Faiz ve Enflasyon Açıklaması
»  Motorine 7 Kuruş Zam!
»  Trafik Sigortasında Yüksek Fiyata Fren
»  Sanatçıların Ödediği Vergiye Büyük Zam!
»  Mercedes ile Şahin’in Sigorta Primi Aynı
»  Doğalgaz'da Botaş Kazığı!
»  Taksicileri İsyan Ettiren Sigorta Zammı!
»  Teknosa Sendikalı İşçileri Kovdu iddiası
»  İş Adamı Nihat Özdemir'in Acı Günü
»  Kartlı Sayaçları Değiştirme Seferberliği
»  Çeyrek Altın 177 Lira!
»  Akıllı Telefonlar El Yakıyor!
»  Dolar'ı Çin Çarptı!
»  Dolar Tarihi Zirveye Koşuyor
»  Yeni Kıdem Tazminatı Modeli Tamam
»  Doğalgaz Faturasında Taksit Dönemi!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.