22 Temmuz seçimleri zirveyi de etkiliyor.
• TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, komisyon Başkanları da yenilenecek. Hükümetteki değişiklikler bürokrasiye de yansıyacak. Boş olan Başbakanlık Müsteşarlığına da atama yapılacak. Yarın toplanacak Yüksek Askeri Şuranın ardından da Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları değişecek. Ege ve Birinci Ordu Komutanları da devir teslim yapacak.
Genel Seçimler sonrası Türkiye’nin zirvesi 40 gün içinde yepyeni bir çehreye bürünecek. 40 gün içinde yeni bir hükümet kurulacak. Yeni bir TBMM Başkanı ve yeni Cumhurbaşkanı seçilecek. Anayasa Mahkemesi de yeni başkanını seçecek. TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, komisyon Başkanları da yenilenecek. Hükümetteki değişiklikler bürokrasiye de yansıyacak. Başbakanlık Müsteşarı dahil yeni üst düzey bürokratlar atanacak.
ASKER DE DEĞİŞİYOR
Bu arada yarın toplanacak Yüksek Askeri Şuranın ardından da Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları değişecek. Ege ve Birinci Ordu Komutanları da 30 Ağustos itibarı ile, devir teslim yapacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Oramiral Metin Ataç getirilecek. YAŞ kararları, birçok Tümen, Tugay ve Kolordu Komutanını da değiştirecek.
ÖNCE YEMİN TÖRENİ
23. Dönem TBMM, çalışmalarına 4 Ağustos Cumartesi günü yapılacak yemin töreniyle başlayacak. Milletvekilleri daha sonra sırasıyla Meclis Başkanı ile 11. Cumhurbaşkanını seçecek, ayrıca 60. Hükümet için güven oylamasına katılacak. 4 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00'te yapılacak birleşimde milletvekilleri yemin edecek. Toplantıyı, Meclisin en yaşlı üyesi olarak CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ (83) yönetecek. En genç 2 milletvekili olan 30 yaşındaki AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel ile 31 yaşındaki AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne de katip üye olacak.
SONRA MECLİS BAŞKANI
Yemin töreninden sonra, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Gizli yapılacak oylamaların ilk 2'sinde 367 oy üçüncü oylamada ise 276 oy gerekiyor. Üçüncü oylamadan da sonuç çıkmazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, Başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak. TBMM Başkanlık Divanının oluşmasından sonra, Meclis'te iki süreç başlayacak. Bunlardan biri 11. Cumhurbaşkanı seçimi süreci, diğeri ise 60. Hükümetin programı ve güven oylaması.
HÜKÜMET KURULACAK
4 Ağustos Cumartesi günü milletvekillerinin yemin etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümetini kurma görevini vermesi bekleniyor. Erdoğan, Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanına sunduktan sonra TBMM’de hükümet proğramı okunup güven oylaması yapılacak.
YENİ CUMHURBAŞKANI VE KAYSERİ
Bu arada 11. Cumhurbaşkanı seçimi süreci de başlayacak. TBMM Danışma Kurulunun ilan edeceği 10 günde adaylık için başvurulacak. 20 gün içinde de seçim tamamlanmış olacak. AKP Cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül’ü aday gösterirse, MHP de Sabahattin Çakmakoğlu’nu adaylık için düşündüğü için, TBMM’deki seçimlerde iki Kayseri milletvekili rakip olacak. Aynı dönemde milletvekilleri, grup başkanvekillerini ve TBMM komisyonlarında görev alacak isimler de belli olacak. Böylece Türkiye Cumhuriyetinin 1 numaralı makamı olan Cumhurbaşkanlığı, 2 numaralı makamı olan TBMM Başkanlığı en geç Eylül ayı ortasında belirlenmiş olacak. Adli tatilden sonra yine Eylül ayında protokolde TBMM Başkanı ve Başbakandan sonra gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı da seçilecek.
DEĞİŞMEYENLER DE VAR
Bütün bu değişim rüzgarı bazı makamları ise etkilemeyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 60. Hükümette görevini sürdürecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da 2008 Ağustos ayına kadar görevinde olacak. Jandarma Genel Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı da görevlerini sürdürecek. Bu arada CHP lideri Deniz Baykal da tepkilere rağmen, koltuğunu terk etmemekte kararlı görünüyor. (GAZETEPORT-SİYASET)