Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5135
EURO
34,9664
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.435,500
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TCMB'de Enflasyon Tahminini Yükseltti
TCMB de Enflasyon Tahminini Yükseltti
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltti. Kavcıoğlu sunumunda liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydetti. Çok yakın bir dönemde fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımları devreye alacaklarını belirtti
 
28.4.2022 - 12:39


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e, 2023 tahminini de yüzde 12,9’a yükseltti.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Başkan, şu an en önemli sorunun enflasyon olduğunu, döviz kurundaki hareketin enflasyon konusunda Türkiye’yi olumsuz anlamda ayrıştırdığını ve kalıcı fiyat istikrarını kısa sürede sağlayacaklarını kaydetti. Başkan, swap anlaşmaları için çeşitli görüşmeleri olduğunu belirtti.

Kavcıoğlu Rusya-Ukrayna çatışmasının küresel ekonomiyi emtia ve tedarik zinciri kanalları üzerinden etkilediğini belirterek “arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte. Dünyada manşet ve çekirdek enflasyon yüksek seviyelere ulaştı” değerlendirmesini yaptı.

”Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor”

Kavcıoğlu Türkiye ekonomisine dair “büyümeye en büyük katkı sanayi ve hizmetlerden geldi. Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmekte. Yatırım harcamaları güçlü bir artış eğiliminde. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını bekliyoruz.

Sürdürülebilir cari dengenin kalıcı fiyat istikrarı için kritik önemde olduğunu değerlendiriyoruz. Dış ticaretimizi fiyat etkilerinden arındırarak miktar bazında incelediğimizde ihracat miktarının ithalata kıyasla belirgin bir iyileşme sağladığını görüyoruz.

Liralaşma stratejimizin en önemli bileşenlerinden biri de kredilerin iktisadi faaliyetle uyumlu hareket etmesini sağlamaktır. Sürdürülebilir cari dengenin tesis edilmesi için uzun vadeli Türk lirası kaynaklarının yatırımlara, ihracata, kapasite artışlarına ve özellikle KOBİ’lere yönlendirilmesi kritik önemdedir. Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarı ve finansal istikrarla uyumlu hale getirilecektir.” ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna’ya ihracatın azalırken AB’ye ihracatın arttığını, bu nedenle kayıpların telafi edildiğini kaydeden Kavcıoğlu şu açıklamaları yaptı; “enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükseldi. Miktar bazında ihracat ithalata karşı belirgin iyileşme gösterdi. Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumu hale getirilecektir. ”

Enflasyon tahminleri yükseldi

Enflasyona dair ise Kavcıoğlu “ilk çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artış enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi oldu. Yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.” açıklamasını yaptı.

Enflasyonun kademeli olarak azalacağını kaydeden Başkan “Ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızı 2022 yılında ortalama 102,2; 2023 yılında ise ortalama 93,9 ABD doları olarak güncelledik.

Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 42,8, 2023 sonunda yüzde 12,9 ve 2024 sonunda yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. Bir önceki Rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 5,5 puan artırırken; gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2,8 puan katkı gelmektedir.

2023 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 8,2’den yüzde 12,9’e yükselttik” dedi.

Liralaşma Stratejisi

Kavcıoğlu liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydetti, tonlama yapısında TL cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak adımların yakında devreye gireceğini belirtti.

Başkan konuya dair şunları söyledi; “Liralaşma stratejisi kapsamında gözden geçirme süreci devam eden likidite yönetiminin teminat yapısına yönelik atılacak adımlar teknik ekiplerimiz tarafından tamamlanmıştır. Çok yakın bir dönemde Para ve Kur Politikası metnindeki yol haritamız ile uyumlu olarak fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımlarımızı devreye alacağız.”

“En önemli sorunumuz enflasyon”

Soru cevap kısmında Başkan kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacaklarını vurgulayarak “Enflasyonun düşürülmesi noktasında adımlar atmaya devam ediyoruz. Tüm paydaşların üzerine düşeni yapması gerektiği bir dönemdeyiz. Bu sadece Türkiye’nin sorunu gibi bakmamak lazım. Şu an en önemli sorunumuz enflasyondur.

Düşürülmesi noktasında tedbirler almaya devam ediyoruz. Biz para politikası araçlarını en iyi şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Enflasyon patikasındaki yol haritamıza da baktığımızda mayıs ayından sonra aşağı doğru enflasyonun inmeye başladığını görüyoruz. Olumlu gelişmelerle beraber onun daha da fazla, düşündüğümüzün de altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Şu an mevcut verilerle öngörümüz yıl sonu ama 2023'te daha aşağı geleceğini tahmin ediyoruz."yorumunu yaptı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Petrol Fiyatlarını Düşürecek Hamle

BDDK’dan Bankalara Döviz Talimatı

Nisan'da Açlık Sınırını 6 Bin170 TL Oldu
»  Moody's'ten Enflasyon Uyarısı
»  Otomobil Fiyatlarına Büyük Zam Yolda
»  Kredi Büyüme Hızında Dikkat Çeken Artış
»  Şirketler Dolardan Vazgeçmiyor
»  Konut Fiyatı Artışında Avrupa'yı Katadık
»  Ziraat Bankası da İstanbul'a Taşınıyor
»  TOKİ'nin İndirim Kampanyasında Son Gün
»  "Ucuz Meyve Sebze Hayal Olacak"
»  Pazarcı da POS Cİhazına Geçti
»  Petrolde Çin ve Libya Yükselişi
»  Wall Street’ten Yeni Altın Tahmini
»  'Altın ile Dolar Arasında Savaş Olacak'
»  Motorine 1 Lira 79 Kurş Zam!
»  Trafik Sigortasına Rekor Zam
»  Altın, ABD Enflasyonu ile Yükseldi
»  Besiciye 2 bin 500 TL Destek Kararı
»  İslam Memiş'in Döviz ve Altın Tahminlerİ
»  Motorinde Beklenen İndirim Geldi
»  TÜİK İşsizlik Rakamlarını Açıkladı
»  Konutta Yabancıya Satışlar Zirve Yaptı
»  Motorinde İndirim Beklentisi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.