Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.498,740
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TMSF DENETİMİNDEKİ YAYIN ORGANLARI YABANCILARA SATILABİLECEK!!
TMSF DENETİMİNDEKİ YAYIN ORGANLARI YABANCILARA SATILABİLECEK!!
 
TMSF’nin elinde bulunan medya kuruluşların satışını kolaylaştırmaka için hazırlanan yasa teklifi, CHP ve AK parti milletvekillerinin uzun tartışmalarından sonra TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda genişletilerek kabul edildi.
 
3.3.2005 - 18:16

 Buna göre; Ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlarda yabancı sermaye sınırlandırılması kaldırılırken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif  Şener’in önerisi doğrultusunda, bu durumdaki yayın kuruluşu sayısının ulusal yayın yapan kuruluşların dörtte birini geçemeyeceği hükme bağlandı.

 TMSF’nin elinde bulunan yayın kuruluşlarının satışını kolaylaştırmak ve yayın kurululuşlarının satışında yabancı sermaye sınırlandırılmasının kaldırılması için verilen kanun teklifi, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda  değiştirilerek kabul edildi. CHP milletvekillerinin yayın kuruluşlarının satışında yabancı sermaye sınırlandırılmasının kaldırılmasının, vatan topraklarının satılmasıyla eş anlamlı olduğu yönündeki eleştirileri, müzakerelerin gerilimli bir ortamda geçmesine neden oldu. Çıkan tartışmalar üzerine CHP’li komisyon üyeleri ikinci maddeden itibaren salonu terk ederek, teklifin geneli üzerinde ki oylamaya katılmadılar.

 

SİNİRLER GERİLDİ

Komisyona sunuş konuşması yapan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in, hazırlanan teklif hakkında RTÜK'ün de görüşünün alındığını belirtti. CHP'li üyelerin isteği üzerine RTÜK 1'nci Hukuk Müşaviri Özger Sezer kurumun görüşlerini açıkladı. Sezer, bir önceki toplantısında RTÜK üyelerinin 2'ye karşı 5 oyla, yabancı sermaye için var olan yüzde 25'lik sınırın korunması kararını aldığını açıkladı. Bunun üzerine CHP'liler, Bakan Şener'in milletvekillerini aldattığını söyleyerek, teklifin görüşülmesi biçimine itiraz ederken, "Kimse komisyonu yanıltamaz" diye bağırdı.

 

CHP milletvekili Ali Kemal Deveciler ayağa kalkıp, "RTÜK'ün neden konuşturulmadığı anlaşıldı" diye bağırınca, AKP'li Muzaffer Baştopçcu, "Otur yerine" diye karşılık verdi. Deveciler ise "Sen karışamazsın, avukat mısın, terbiyesiz" dedi. Bu sırada komisyon Başkanvekili AK Parti'li Altan karapaşaoğlu da divan yerinden kalkıp AK Parti'lilerin bulunduğu sıralara geçip oturdu ve "İnsafsız insanlar, deminden beri siz bağırıp duruyordunuz" diyerek bağırdı.

BAKAN ŞENER: RTÜK GÖRÜŞÜ TBMM’Yİ BAĞLAMAZ
Bakan Şener de kaygıları üstü kapalı olarak kendisinin de taşıdığını belirtirken, bunları önleyecek düzenlemelerin zaten RTÜK Yasasında var olduğunu bildirdi. Şener, "Yasama yetkisi Meclis'e aittir. Kurumlar, kurulların görüşleri, öneri ve eğilimi ifade eder. Hiçbir zaman yasama faaliyetlerini belirleyen nitliek taşımaz. RTÜK'ün kararı da bir görüştür, TBMM'yi bağlayan yönü yoktur. Biz de zaten sınırsız ve düzensiz bir şekilde girişini engelliyoruz. Yabancı sermayenin sonsuz olarak girişini engelleyecek bir çalışma yapmasını ben RTÜK'ten istemiştim" diye konuştu. Bu sırada CHP'li Gürol Ergin, "Burada satılan elma suyu fabrikası değil, vatanın geleceği. Vallahi korkutuyorsunuz bizi" diye bağırdı.

CHP'li Mustafa Özyürek, yabancıların satın alacağı yayın kuruluşlarıyla Ermeni soykırımı ididasını rahatça dile getirebileceğini belirtirken, Gürol Ergin, teklifle gelecek kuşakların beyinlerinin oluşturulmasının satışa çıkarıldığını vurguladı. CHP'li Ali Kemal Kumkumoğlu ise "Bu ülkeyi bazı noktalarda Darül Harp gibi değerlendiriyorsunuz" diyerek AK Parti’lileri  eleştirdi.
 

YABANCI SERMAYE ÜRKEKTİR
Bu eleştiriler üzerine Bakan Şener, muhalefetin çok heyecanlı ve sert üslubunu yadırgadığını belirtti. Yabancı sermayeye karşı bazı sınırlamaların zaten RTÜK'ün diğer maddelerinde kısmen bulunduğunu anlatan Şener, "Şu anda ulusal yayın yapan televizyon kuruluşu sayısı 24'tür. Teknolojideki radikal değişiklikler olduğunda bu kanunlar dayanmaz zaten. Yabancılar bunların dörtte birini alabilir. Yani yabancı sermayenin sermayesinin yüzde 50'sinin üzerinde sahip olabileceği kuruluş sayısı 6'dır. Diğer 18'inde Türk sermayesi yüzde 100 olacaktır" diye konuştu.
Bakan Şener düzenlemenin gerekliliğini anlatırken, yabancı sermayenin genel yapısını da değerlendirerek şunları söyledi.

 

"Yabancı sermayenin Türkiye'ye girişinin faydalı olacağına daha önceden karar verilmiş. Yabancı sermayenin de kendilerine göre beklentileri var, onları karşılamayınca girme istekleri yok. Yabancı sermaye çok daha ürkektir, buradaki ulusal otoriteyle sorun çıkacağını hissederse gider. Gelişen teknoloji koşullarını yasalarla bastıramazsınız. Ulusal hassasiyeti koruyacak olan şey herşeyden önce radyo ve TV'ler üzerindeki genel denetim mekanizmasıdır."


TEKLİF NE HALE GELDİ?
AK Partili'li Karapaşaoğlu'nun imzasıyla verilen ve kabul edilen önergeyle RTÜK Yasasının, yayın kuruluşlarında yabancı sermayeyi yüzde 25'le sınırlayan 29'uncu maddesi (h) bendi yürürlükten kaldırılma yerine değiştirildi. Değişiklik uyarınca, bir ulusal radyo ve TV yayın kuruluşunda yabancı sermaye payı, 3984 sayılı RTÜK yasasının ilgili diğer maddeleri saklı kalmak kaydıyla herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacak. Ancak yüzde 50'den fazla yabancı sermaye payı bulunan radyo ve TV yayın kuruluşu sayısı ulusal yayın yapan kuruluş sayısının dörtte birinden fazla olamayacak. Bölgesel ve yerel radyo ve TV yayın kuruluşlarında ise yabancı sermaye hissesi bulunamayacak.

 

Teklifin yasalaşması durumunda, TMSF'nin yönetim ve denetimine sahip olduğu şirketlere atanan genel müdür ve yardımcıları ile şirketleri temsile yetkili olanlar şirketlerin tüm hak ve varlıklarının satışa çıkarmaya ve buradan elde edilecek gelirleri Fon alacaklarına mahsup etmeye yetkili olacak. Bu kapsamda başlı başına iktisadi değeri olmayanlar da dahil olmak üzere diğer tüm hak ve varlıklar da biraraya getirilip, iktisadi ve ticari bütünlük oluşturularak satılabilecek. Bu şekilde satılacak kuruluşların geçici frekans ve kanal kullanımı gibi izinlerin yeni alıcılar adına devri ve tescili işlemleri, ilgili belgelerin iletilmesindenitibaren en geç bir ay içinde tamamlanacak. Bu şekilde yapılacak satışların usul ve esasları TMSF tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Fon tarafından atanan yöneticilerin, şirketlerin sermayesini kaybetmesinden ve/veya borca batık olmasından dolayı mahkemeye bildirimde bulunma yükümlülükleri bulunmayacak. Bu nedenle bu yöneticiler hakkında kişisel sorumluluk davası açılamayacak. Fon'un yönetim ve denetimine atadığı kişilerle müdürler, ortaklar genel kurulunca görevden alınamayacak, ibra edilmeyerek haklarında dava açılamayacak.

Bu hükümler çerçevesinde, "varlıkları ticari ve iktisadi bütünlük kapsamında satılan şirketlerin kamu kurum, kuruluşları ve üstkurullara olan ve satış tarihine kadar tahakkuk etmiş borçları satış bedelinden garameten" tahsil edilecek.
Garame ve dağıtım sonrasında bakiye borç kalması; lisans, ruhsat, imtiyaz sözleşymesi, geçici frekans ve kanal kullanımı ve benzeri hakların devri ve yeni alıcısı tarafından işletilmesi için gereken ve karumu kurum, kuruluşları ve üstkurullarca yapılması gereken devrin tescili ve nakli işlemine engel oluşturmayacak.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BENZİNE ZAM, DOĞALGAZA ZAM... PEKİ ENFLASYON NASIL DÜŞÜYOR!!!

STAR'IN SATIŞINI KOLAYLAŞTIRACAK DÜZENLEME KOMİSYONDAN GEÇTİ

MOTORİNİN LİTRE FİYATI 5 YKr ARTTI
»  MOTORİN FİYATLARI BENZİNE YAKLAŞTI
»  KREDİ KARTINA SMS'Lİ KORUMA!!
»  GEMİ ADAMLARINI DENİZCİLİK MÜSTAŞARLIĞI EĞİTECEK!!
»  LPG YASASI TBMM'DE KABUL EDİLDİ
»  DOLAR DÜŞÜYOR AKARYAKIT ZAMLANIYOR!!! TÜRPAŞ'TAN MOTORİNE ZAM!!!
»  SALATALIK YİNE ZAM ŞAMPİYONU!!
»  HİSARCIKLIOĞLU: ''21 ODADA ESKİ BAŞKANLARIN LİSTELERİ SEÇİLDİ''
»  GECİKME ZAMMI YÜZDE 3'E İNDİRİLDİ
»  DOLAR GÜNE 1.2850 YTL'DEN BAŞLADI
»  "BANKALAR, KAR ETMAN İÇİN SİNAKTEN YAĞ BİLE ÇIKARIR"!
»  NEMA ÖDEMELERİ HAFTAYA BAŞLIYOR...
»  TURKCELL’DEN İLK ALO ŞEREFİNE, “%50’Sİ TURKCELL’DEN” KAMPANYASI BAŞLADI
»  OCAK AYI DIŞTİCARET AÇIĞI YÜZDE 38,7 ARTTI
»  ZORLU GRUBU 5 MİLYAR DOLAR CİRO HEDEFLİYOR !!
»  DOĞAL GAZA "MART KAPIDAN BAKTIRIR ZAMMI"
»  "KİME NE YOĞURDU 12 TAKSİDE ALIYORSAM"!!
»   DOLAR'IN HALİ PERİŞAN!!
»  KREDİ KARTI'NDA FAİZ ŞAMPİYONU CİTİBANK!!
»  HİSARCIKLIOĞLU'NDAN TEŞVİK YASASI ELEŞTİRİSİ
»  ATO'DA BAŞKANLIK YARIŞI!!!
»  MALİYE'DEN LOJMAN KİRALARINA YÜZDE 400 ZAM!!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.